Mojfaks.hr u Vijesti

Više kreveta za mlade slabijeg imovinskog stanja: U treći paviljon ovoga doma uselit će 800 studenata

Najvažniji projekt Sveučilišta u Osijeku trenutačno je izgradnja sveučilišnoga kampusa koji se nalazi na prostoru bivše vojarne Drava u Osijeku i obuhvaća prostor veličine 232 048 četvornih metara.

19. studenog 2019 12:36
Više kreveta za mlade slabijeg imovinskog stanja: U treći paviljon ovoga doma uselit će 800 studenata

Više kreveta za mlade slabijeg imovinskog stanja: U treći paviljon ovoga doma uselit će 800 studenata Foto: MojFaks

Posljednjih je mjeseci najživlje na gradilištu novoga, trećeg studentskog paviljona koji se gradi u sklopu projekta "Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku", piše Glas Slavonije.

Smještaj za samo 5,5% studenata - daleko ispod europskog prosjeka!


U postojećim studentskim domovima u Osijeku, koji broje ukupno 669 ležajeva, osiguran je smještaj za oko 5,5 % studenata što je daleko ispod prosjeka u Europskoj uniji. Izgradnjom novoga paviljona u kojem će biti omogućen smještaj za dodatnih 796 studenata bitno će se popraviti stanje jer će biti osiguran smještaj za oko 12,20 % nedomicilnih studenata.


...U Osijeku uskoro suvremeni studentski dom: Bit će mjesta za 796 studenata!...


Pritom će 537 od 796 ležajeva, što čini 67 % kapaciteta, biti namijenjeno studentima u nepovoljnom socioekonomskom statusu što je posebna vrijednost projekta u smislu pružanja jednakih prilika svima, a u slučaju Slavonije, Baranje i Srijema vjerojatno i poticaj za ostanak i studiranje u Osijeku.

...\'Stari dom\' u novom ruhu: Pogledajte kako je tekla obnova doma koji je oduševio svojom transformacijom...


Posebna se briga projektom vodi o studentima s invaliditetom kojima će biti omogućen pristup i komunikacija svim sadržajima – i nove i postojeće zgrade, a deset će jednokrevetnih soba u novom paviljonu biti prilagođeno toj kategoriji studenata.

Kada je riječ o smještaju studenata, slično je stanje bilo i na ostalim sveučilištima i veleučilištima u RH, tako da je za svaku pohvalu što je pokrenuta aktivnost na obnovi postojećih i izgradnji novih studentskih domova diljem Hrvatske u vrijednosti većoj od milijardu kuna.

Radovi na zgradi trenutačno se izvode po planu, završeni su svi armirano-betonski radovi, a u tijeku je postavljanje panela na pročelje. Osim toga, započeli su radovi na južnom parkiralištu iznad kojega će se nalaziti nadstrešnice sa solarnim panelima te radovi na popločavanju trga i priprema iskopa za rampe. Komunikacija izvođača radova i Sveučilišta je korektna i u ovoj fazi ne postoji nikakva zapreka da se tako i nastavi i da građevinski radovi budu završeni u roku. Istodobno se radi na pripremi natječaja za poslove uređenja i opremanja objekta koje se očekuje tijekom ljeta 2020. godine.

Neke značajke zgrade i prostora:


- izgradnja mosta s postojećom zgradom studentskoga doma što će omogućiti komunikaciju stanara i uporabu svih zajedničkih sadržaja;

...Je li ovo hotel ili studentski dom? Osječki \'starac\' osvanuo u novom ruhu i oduševio sve studente...


- rekonstrukcija postojećega trga između paviljona i pješačkih površina koja će obuhvaćati uklanjanje postojeće podne obloge, uklanjanje postojeće rasvjete, sanaciju tla, izvedbu potrebne infrastrukture za odvodnju oborinskih voda te izvedbu trga u novim gabaritima i s novom rasvjetom;

- u građevini se predviđa odvodnja razdjelnim sustavom u svrhu prikupljanja kišnice te njezina korištenja za potrebe ispiranja sanitarija;

- na krovu i unutar staklenih fasada objekta planira se izgradnja sunčane elektrane za proizvodnju električne energije koja bi se trošila u prvom redu za vlastite potrebe, a eventualni bi se viškovi isporučivali u mrežu.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Facebook@Vladimir Zrnić via STUDENTSKI DOM KAMPUS

Još vijesti