Mojfaks.hr u Vijesti

Vodič za vježbanje - za lijene djevojke

Obzirom na pretrpan studentski raspored, ganjanje ocjena, pisanje seminara i održavanje društvenog života, zdravlje, prehrana i vježbanje lako mogu pasti u drugi plan.

8. prosinca 2014 16:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Možda i nemaš vremena za svakodnevno skakutanje u teretani, ali postoje načini kako da svaki odlazak u teretanu ili na tjelesni odradiš najpoštenije moguće.

Svjesno uskladi disanje s pokretima koje radiš

Ne samo da će to obogatiti tvoju krv kisikom, donijeti svježe nutrijente u tvoje tijelo nego ćeš ukrotiti um i lakše se usredotočiti na to što radiš.

Ponekad svoj režim vježbanja obrni naglavce
Kad pošalješ svježu krv u mozak to će ‘poškakljati’ hipotalamus koji će onda ispustiti neurotransmitere koji pomažu regulirati tijelo. Tijekom inverzije režima vježbanja, hipofiza će ispustiti 9 različitih hormona (kao serotonin, endorfin, oksitocin…) koji će tvoj metabolizam održati stabilnim i izdravim. Ako želiš smršavjeti, ovakvim inverzijama osigurat ćeš da tvoje tjelesne funkcije optimalno rade.

Neka se svaki trening računa!
Ako želiš sagorjeti kalorije ili održavati određeni nivo forme svog organizma, nemoj gubiti vrijeme na preslab i prelagan intenzitet vježbanja. Moraš osjećati kao da zbilja nešto radiš! Na ljestvici od 0-10, gdje je 10 najintenzivnije vježbanje koje si ikad doživjela, pokušaj tempo vježbanja održavati između 5 i 7. Trebala bi otežano disati, ali ne i hiperventilirati ili umirati od muke. Morala bi moći zgovarati kratke rečenice, ali ne i brbljati s frendicom na susjednoj spravi. Sve lakše od toga zapravo je gubitak vremena i novaca.

Najvažniji dio cijele priče je prehrana
Ako ne želiš vježbati do iznemoglosti, trebaš se zdravije i kvalitetnije hraniti. Ako želiš smršavjeti, moraš unositi manje kalorija ako ih ne misliš trošiti prilikom vježbanja. Vrlo je jednostavno. Ako možeš uskladiti unos energije (kalorija) s energijom koju potrošiš na način da potrošiš barem 200 kalorija više no što uneseš, mršavljenje je zagarantirano i to bez puno truda. Neka sve što unosiš u tijelo bude zdravo, prirodno, svježe, niskokalorično, ali visokohranjivo, siromašno mastima, a bogato proteinima. Zvuči kao bajka? Onda već sad kreni u teretanu!

Jedi polako
Zapamti da obroke jedeš polako i uzimaš malene zalogaje. Spusti vilicu dok žvačeš, a prožvači jako temeljito prije nego progutaš. Polagano klopanje hrane najjednostavnija je promjena koju možeš uvesti u svoj život, a rezultirat će manjim unosom kalorija. Imat ćeš više vremena osjetiti kad si sita, manje ćeš se puta prejesti, a samim time i unositi manje kalorija.

L.B./izvor: Beauty High
foto: Shutterstock

Još vijesti