Mojfaks.hr u Vijesti

Young Entrepreneurs in Croatia 2010.

Međunarodna studentska udruga AIESEC, odnosno lokalni odbor AIESEC Zagreb sa sjedištem na EFZG-u uspješno je završio projekt Young Entrepreneurs in Croatia koji se održavao od 18. listopada 2010. do 4. prosinca 2010. u kojem je sudjelovalo 100-tinjak učenika u 8 zagrebačkih srednjih škola.

7. prosinca 2010 15:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Projekt YEC (Young Entrepreneurs in Croatia) je edukacijski projekt namijenjen učenicima zagrebačkih gimnazija koji će im kroz radionice i razvijanje poslovnih ideja pružiti mogućnost razvoja osnovnih poduzetničkih vještina kako bi se što prije pripremili za konkurentno globalno tržište. Projekt se provodi već treću godinu za redom, a potencijal projekta je prepoznat i od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i športa te je već druge godine podignut na nacionalnu razinu.

Projekt se temelji na seriji predavanja i radionica, kojima je cilj potaknuti razvoj određenih kompetencija, proširiti vidike sudionika te motivirati i ohrabriti učenike da jednog dana pokrenu vlastiti posao.

Ovaj zanimljivi projekt u svoj program uvrstilo je osam zagrebačkih srednjih škola. Najveći odaziv, od 50-tak učenika, imala je 1. ekonomska. To je i razumljivo, obzirom da je ta škola usko vezana uz poduzetništvo. Nju slijede 4. gimnazija te Gornjogradska gimnazija s 20-tak učenika, te ostale s po 10-tak učenika. Ukupno je projekt pohađalo 100-tinjak učenika. Zašto broj nije precizan? Zbog toga što su tokom projekta neki učenici morali odustajati zbog nemogućnosti dolaska, ali su izrazili žaljenje što ne mogu nastaviti pohađati projekt.

Na predavanjima i radionicama službeni jezik je bio engleski. Ovom su prilikom učenici imali priliku usavršiti i svoje govorne vještine te ostvariti međunarodne kontakte i prijateljstva.

Predavanja i radionice vodilo je četvoro inozemnih praktikanata u suradnji s članovima AIESEC-a. Andrei Georgescu i Adela Paun iz Rumunjske te Agnieszka Glowacka i Agnieszka Klosek iz Poljske. Njima, kao i učenicima, ovo je međunarodno iskustvo nezaboravno. Praktikanti su bili u Rijeci, Puli, Varaždinu i Samoboru. No jedan im se izlet jako dojmio, a to je posjet plitvičkim jezerima. Svi su praktikanti izrazili veliku želju za povratkom, a pogotovo Agnieszka Klosek koja želi raditi u Hrvatskoj u svojoj struci, kao turistički vodič.

Realizacija projekta u školama predviđena je tijekom prvog školskog polugodišta, od 18. listopada 2010. godine do 12. prosinca 2010. godine. No, praktikanti su morali ranije ići svojim matičnim državama te je projekt uspješno okončan 4. prosinca. Službeno otvorenje je bilo u prostorijama Veleučilišta Vern\', koje je sponzor cijelog projekta, 19. listopada. Službenog zatvaranja nije bilo, no taj događaj je organizacijski odbor ipak napravio u intimnom događaju u kojem su sudionici bili praktikanti te učenici.

Prema anketama koje su ispunjavali učenici, projekt je bio iznimno uspješan. Kako sama voditeljica projekta Daniela Benčić kaže: \"Učenici su prezadovoljni prema anketama koje smo im dali. Nakon zatvaranja su se družili cijelu subotu, a učenici su kupili i brojne poklone koje su uručili praktikantima, uključujući čokoladice i licitarska srca.\"

Posebno bi istaknuli profesoricu Renatu Stjepandić iz 1. ekonomske škole koja je organizacijskom odboru izrazila oduševljenje projektom.

Budućnost projekta je vrlo svijetla. AIESEC, uslijed ovogodišnje uspješne realizacije projekta, želi nastaviti dobru praksu još jednu godinu zaredom, a projekt će se nastaviti provoditi i u daljoj budućnosti.

Još vijesti