Mojfaks.hr u Vijesti

Za Jokića nema mjesta: Barišićeva savjetnica odsad predvodi kurikularnu reformu, a već pala i prva ostavka

Vijest koja od jučer 'trese' akademsku zajednicu, ali i cijelu Hrvatsku jest da Boris Jokić neće biti dio Ekspertne radne skupine koja je radila na provođenju kurikularne reforme. Mnogi negoduju jer je za novu voditeljicu izabrana Jasminka Buljan Culej, savjetnica ministra Pave Barišića te osoba koja je loše rezultate hrvatskih učenika na PISA testovima pokušala prikazati kao odlične.

23. svibnja 2017 13:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Boris Jokić, donedavni voditelj Ekspertne radne skupine, koji je radila na provođenju kurikularne reforme definitivno je ispao iz igre. Za novu voditeljicu izabrana je nova savjetnica ministra Pave Barišića, Jasminka Buljan Culej, koja je u MZOS nedavno došla iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), piše index.


Izvor: Lider media

Za Culej je glasalo šest članova povjerenstva, četvero je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan. Protiv Culej, a za Jokića, bili su Vedran Mornar, Josip Milat, Slobodan Uzelac i Davor Romić, dok je Pero Lučin bio suzdržan. Za Culej, a protiv Jokića, ruke su digli Ivica Kostović, Milena Žic Fuchs, Vilmica Kapac, Dijana Vican, Drago Šubarić i Miroslav Radman koji je iz Pariza došao samo kako bi svoj glas dao Culej; ranije nije bio ni na jednom sastanku. Podsjetimo, on je bio jedan od potpisnika pisma podrške ministru Pavi Barišiću u slučaju plagijat.

Zanimljivo je da je Culej ušla u izbor s obzirom na činjenicu da se kandidirala kao zaposlenica MZOS-a, a usto je izbornu komisiju koja je izvorno odlučivala o kandidatima činilo pet članova od kojih su dvoje njezini kolege iz kabineta, stoji na indexu.

Culej poznata po tome što je loše rezultate učenika na PISA testiranju pokazala kao dobre, a i povezana je s udrugom U ime obitelji


Culej se posebno proslavila kada je krajem prošle godine pokušala objasniti da su rezultati naših učenika na PISA testovima zapravo odlični iako je voditeljica tih testiranja Michelle Braš Roth ustvrdila da naša djeca iz škola u biti izlaze bez temeljnih pismenosti, piše kolega Jarić Dauenhauer na indexu.

...Skandalozna izjava o kojoj svi pričaju: Jokić, Silobrčić i Dauenhauer za MojFaks komentiraju izjavu državnog tajnika za obrazovanje...


"Rezultati pokazuju da naši srednjoškolci izlaze iz sustava bez osnovnih obrazovnih kompetencija. Mi se moramo zabrinuti kako će se dalje snalaziti u životu i gdje će svoje kompetencije moći razviti", poručila je nakon testiranja Braš Roth.


Izvor: vijesti.hr

Buljan Culej, zaigrala je ozbiljan spin i poražavajuće rezultate proglasila dovoljno dobrima da NCVVO bude "vrlo zadovoljan" stanjem u obrazovnom sustavu. Nažalost, Culej nije jedina jer je loše rezultate pokušao relativizirati i državni tajnik Matko Glunčić okrivivši za to djecu s posebnim potrebama i pripadnike manjina. Culej se također proslavila svojim vezama s udrugom u Ime obitelji. Naime, u listopadu 2016. sudjelovala je kao predavačica na jednom skupu u organizaciji te desno-klerikalne udruge.

Već pala prva ostavka u Povjerenstvu za kurikularnu reformu: otišao Josip Milat


Dan nakon što je objavljeno da je Jasminka Buljan Culej imenovana novom šeficom za provedbu kurikularne reforme, pala je prva ostavka. Josip Milat, član Posebnog stručnog povjerenstva podnio je ostavku na članstvo u Posebnom stručnom povjerenstvu za provedbu Strategije obrazovanja znanosti i tehnologije, donosi N1.

...Domaći stručnjaci predviđaju: ovako će 2025. godine izgledati obrazovanje u Hrvatskoj...


Uz nju je na prijedlog Posebnog stručnog povjerenstva, koje su sačinjavali Dijana Vican, predsjednica, te članovi Ivica Kostović, Miroslav Radman, Milena Žic Fuchs, Josip Milat, Slobodan Uzelac, Drago Šubarić, Pero Lučin, Vedran Mornar, Davor Romić i Vilmica Kapac, imenovano sedmero članova ERS-a, dok će za pet još nepopunjenih mjesta Ministarstvo ponoviti javni natječaj. Član Povjerenstva Josip Milat danas je podnio ostavku.


Izvor: dalmatinskiportal.hr

"Mogućnost uvida u dokumentaciju i to samo za 11 prijavljenih kandidata za voditelja Ekspertne radne skupine, članovi Povjerenstva su imali samo dva sata prije sjednice. Osobno sam uz kolegu Mornara tu mogućnost i iskoristio. Nakon obavljenog izbora voditelja, o prijedlogu ostalih 12. članova Ekspertne skupine izjavio sam: ne mogu glasovati za, zato što od predloženih dva poznajem i ne mogu glasovati za, jer deset ostalih ne poznajem. Rezultati su poznati", napisao je Milat u svom pismu.

Iz pisma i ostavke je vidljivo da ju je podnio zbog toga što se među članovima nije postojala različitost mišljenja kao i to da kandidati nisu dovoljno dobro predstavljeni te da s mnogima nije bio niti upoznat. Milatovo pismo se u cijelosti nalazi na N1.

Hoće li do kraja dana ili tjedna još netko od članova Posebnog stručnog povjerenstva to ćemo tek vidjeti, ali mnogi su ostali razočarani ovim rezultatima i time što je Boris Jokić kompletno ispao iz igre kada je u pitanju kurikularna reforma.

Ivana Petrić
izvor: index/N1
foto: YouTube

Još vijesti