Mojfaks.hr u Vijesti

Za dobrim dizajnom se prašina diže: kolege iz Sarajeva plagirali vizuale Brucošijade FER-a

Svi znamo da su brucošijade FER-a najbolji tulumi u gradu, a čini se da ni regiji nisu nepoznati. Dobar glas koštao ih je pokušaja plagiranja vizuala napravljenih za ovogodišnju Brucošijadu.

9. prosinca 2015 16:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako je najlakše tuđim se perjem okititi, svi znamo da se plagirati ne smije: ako citiramo nečiji rad u vlastitome, moramo navesti izvor, paziti na navode i reference. Zašto bi dizajnerski posao bio manje autorski?

Dizajner Matej Grozdanović, autor plakata i vizuala za ovogodišnju Brucošijadu FER-a, neugodno se iznenadio kad je vidio da su kolege sa sarajevskog Fakulteta političkih nauka (sic!) iskoristile njegovih ruku (i računala) djelo u svrhu promocije vlastite brucošijade! U današnje vrijeme društvenih mreža i suvremene tehnologije komuniciranja i oglašavanja, jednostavno je bilo suđeno da ovaj pokušaj plagiranja dođe do samog autora.

"Ujutro su me dočekali mailovi i poruke koje su imale link na nekakvu Brucošijadu u Sarajevu - a kad sam otvorio event postalo mi je jasno i zašto. Plagirali su vizual koji sam ove godine napravio za Brucošijadu FER-a, a koji korijene ima u nizu vizuala koji radimo posljednjih 4 godine i koji imaju iza sebe čitavu priču", objasnio je Matej.


Ovako izgleda original...


A ovako plagijat... Pronađi i zaokruži razlike!

"Stoga mi je bilo još luđe da to zapravo kopiraju, s obzirom da njihov event nema apsolutno nikakve poveznice. ZARI je zapravo skraćenica za Zavod za Automatiku i Računalno Inženjerstvo, a kasnije su mu se u vizualima pridružili i njegova "djevojka" ZEA (Zavod za ElektroAkustiku), nemesis ZEMRIS (također nazvan po zavodu fakulteta), te ove godine automatizirani pogon Z.E.S.A. (Zavod za ElektroStrojarstvo i Automatizaciju)", nastavio je.


FER-ovci su dobro poznati po svom smislu za humor i prijateljskoj ćudi... dok im ne stanete na žulj (ili eksterni hard)...

Nakon prvotne informacije o tome što se dogodilo i suočavanja sa činjenicom da su sarajevski kolege jednostavno iskoristili vizuale kolege Mateja za promoviranje vlastite brucošijade, postavilo se pitanje kako reagirati! Kontaktirali su naravno kolege od kojih su dobili odgovor koji ih je potaknuo na objavljivanje cijele priče u javnosti.

"S obzirom da je u stvaranje ovakve priče utrošeno puno truda, nikako nismo mogli prijeći preko njihove krađe (i pritom žestokog nagrđivanja) vizuala. Kada je KSET-ovom PR-u na upit došao odgovor: \'Gospodjice Petra, pozdravljamo vas, dođite u Sarajevo i budite naš gost, a slika može biti samo veliki plus za vašu promociju, naš dizajner nam je uradio ovo, pojma nemamo da je neka kopija\', nije bilo nikakvog drugog izbora nego da priču prebacimo u javnu domenu", kaže Matej.

"Stoga sam im (uz znatnu dozu sreće i veselja, moram priznati) kreirao vizual u prilogu i javno poslao uz poruku u prilogu. Na kraju su (nakon određene doze spam-a ljudi na njihovom wallu) popustili i maknuli vizuale, ali poprilično je smiješno da mora dolaziti do ovakvih gerilskih akcija da bi netko uopće priznao svoju grešku i prestao koristiti tuđi autorski rad", zaključio je naš sugovornik.

Pouka priče je: nema tajni u doba suvremenih komunikacijskih tehnologija. Pa vi vidite što ćete sljedeći put plagirati ili preuzeti bez dopuštenja autora.

L.B./foto: Facebook (uz dopuštenje autora)

Još vijesti