Mojfaks.hr u Vijesti

Za one koji su voljeli tjelesni u srednjoj: Sveučilište na istoku zemlje uskoro postaje bogatije za još jedan fakultet

Sveučilište u Osijeku uskoro će postati bogatije za još jednu sastavnicu!

31. listopada 2019 14:34
Za one koji su voljeli tjelesni u srednjoj: Sveučilište na istoku zemlje uskoro postaje bogatije za još jedan fakultet

Za one koji su voljeli tjelesni u srednjoj: Sveučilište na istoku zemlje uskoro postaje bogatije za još jedan fakultet Foto: MojFaks

Na posljednjoj sjednici Senata prihvaćena je, naime, inicijativa za pokretanjem Kineziološkog fakulteta te je imenovano povjerenstvo za utvrđivanje opravdanosti njegova osnivanja, objavljuje Glas Slavonije. Predsjednik tog povjerenstva i prorektor za strategiju razvoja i financije prof. dr. sc. Drago Šubarić otkriva da će sjedište uprave, kao i predavaonice, odnosno nastavna baza Kineziološkog fakulteta, za početak vjerojatno biti smješteni u prostoru Graditeljsko-geodetske škole, a postojeći studij Kineziologije izdvojit će se s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

"Građevinski i arhitektonski fakultet vlasnik je nekoliko predavaonica i ureda u toj školi, okvirne veličine oko 800 četvornih metara. Pa je namjera Sveučilišta u dogovoru s Građevinskim fakultetom, za početak, novom Kineziološkom fakultetu dati na korištenje te prostore. Što se tiče vježbališta, trenutačno smo u pregovorima s Gradom Osijekom kako bismo vidjeli možemo li i pod kojim uvjetima koristiti neke prostore Športskih objekata", kaže za Glas prorektor Šubarić. A povjerenstvo, na čijem je čelu, ima obavezu u roku od 90 dana izraditi elaborat u kojemu će donijeti cjelovitu analizu uvjeta, organizacijski ustroj, kadrovske potencijale, prostorne uvjete, opremu i financijske aspekte osnutka Kineziološkog fakulteta.

"Naša je želja, ako svi ovi parametri pokažu opravdanost, osnovati ovaj fakultet. Zajedno s partnerima razgovaramo o svojevrsnom konzorciju za osnivanje diplomskog studija i zadržavanja mladih ljudi u Slavoniji te pružanja nove kvalitete Sveučilištu u Osijeku s ovakvim novim fakultetom. Jer, naime, sada na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti imamo preddiplomski studij Kineziologije, a studenti koji ga završe, odlaze na diplomski studij izvan Osijeka, ili dalje u Hrvatskoj, pa čak i u inozemstvo. Obično se dogodi da nakon završetka studija, ondje i ostanu. Zato pokretanje ovakvoga fakulteta smatramo također i doprinosom smanjenja iseljavanja iz Slavonije. Ako bude izvedivo, ovim bismo fakultetom zaokružili jednu lijepu priču u Osijeku", kaže prorektor Šubarić.

Što se kadra tiče, ideja je, među ostalim, ekipirati nastavnike tjelesnog odgoja na sastavnicima Sveučilišta - kako bi napredovali iz zvanja predavača u znanstveno-nastavna zvanja koja su sada potrebna Kineziološkom fakultetu.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: http://ss-graditeljsko-geodetska-os.skole.hr/skola

Još vijesti