Mojfaks.hr u Vijesti

Izdvajali 1000 kuna mjesečno za stan: Vijest o alternativi skupome smještaju razveselila studente ovog Veleučilišta

Na radost studenata, Bjelovar napokon dobiva svoj prvi studentski dom.

6. srpnja 2020 15:34
Izdvajali 1000 kuna mjesečno za stan: Vijest o alternativi skupome smještaju razveselila studente ovog Veleučilišta

Izdvajali 1000 kuna mjesečno za stan: Vijest o alternativi skupome smještaju razveselila studente ovog Veleučilišta Foto: MojFaks

Višegodišnje zavrzlame oko imovinsko-pravnih odnosa napokon su razriješene te će Bjelovar dobiti svoj prvi studentski dom. Objekt se nalazi u Nazorovoj ulici, a riječ je o nekadašnjem domu u kojem su boravili srednjoškolci. Radi se o dvije zgrade s dvorištem čija procijenjena vrijednost iznosi 5,8 milijuna kuna. 

...Kako smjestiti 20 tisuća studenata u 1250 soba? Mijenja se urbanistički plan: Na mjestu auto-salona gradi se novi studentski dom...


Kako piše Bjelovar.live, Bjelovarsko-bilogorska županija se temeljem sporazuma s Gradom Bjelovarom u potpunosti odrekla objekata u korist Grada, da bi potom Ministarstvo državne imovine nekretninu darovalo Gradu Bjelovaru.

"S Bjelovarsko-bilogorskom županijom napravili smo dogovor da ćemo zajedničkim snagama ući u ovaj projekt jer smo željeli osigurati studentski smještaj koji u ovom trenutku nemamo. Doduše, postoji đačko-studentski dom koji iz određenih proceduralnih razloga nikada nije bio studentski. Svi smo svjesni da postoji velika potreba za smještajem studenata na području grada. Konačno je stigla potpisana odluka iz Ministarstva državne imovine kojoj se Gradu Bjelovaru daje u trajno vlasništvo zgrada isključivo za potrebe smještaja studenata. Moram napomenuti kako smo se za to dugo borili", kazao je Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik za Bjelovar.live te dodao kako je već u pripremi i projekt energetske obnove objekta, kao projekt uređenja kuhinje.

U planu je i studentska menza


Prema Hrebakovim riječima, projekt energetske obnove je spreman i vrijedan 5,5 milijuna kuna, a prijavit će ga na natječaj koji bi trebao biti raspisan u prosincu ove godine. Rade i na projektu uređenja kuhinje kako bi se svi studenti mogli hraniti na jednom mjestu. 

Interes za bjelovarsko Veleučilište


Mario Preskočil, predsjednik Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, između ostalog je kazao kako je svima u interesu da Bjelovar dosegne zadovoljavajuću razinu studentskog standarda koji u ovom trenutku ne postoji.

"Zaista sam sretan što u suradnji s Gradom Bjelovarom možemo pristupiti realizaciji jednog ovakvog projekta", zadovoljan je Preskočil. Miro Totgergeli, saborski zastupnik, zahvalio se svim profesorima na bjelovarskom Veleučilištu koji kvalitetno odrađuju svoj posao što se vidi po broju upisanih studenata, ali i po interesu koji postoji za upisivanjem bjelovarskog Veleučilišta.

Tatjana Badrov, prodekanica za razvoj pri Veleučilištu u Bjelovaru zahvalila se svima koji su tijekom godine gurali priču o studentskome domu, a koja traje nekoliko godina. 

...Prije je bilo ljepše?! Obnovili im dom, a studenti nezadovoljni: ‘Da je k’o prije da bube hodaju po sobi, a ne ovako…’ FOTO...


"U ovom trenutku imamo 744 razloga zahvaliti svima vama. Jer, toliko je u ovom trenutku studenata na Veleučilištu u Bjelovaru. Želimo vjerovati da ćemo u dogledno vrijeme imati 1000 razloga jer je to brojka koju ozbiljno planiramo. U ovom trenutku imamo 277 redovnih studenata od kojih je 53 posto izvan granica Bjelovarsko-bilogorske županije, a pohvali će se sigurno pridružiti još 166 studenata koji čekaju na smještaj. Osnivanjem studentskog doma cijene smještaja bit će napokon svedene na minimum", kazala je Badrov za Bjelovar.live

Cijena studentskog smještaja


Svoje mišljenje o studentskom domu dao je i Alen Markesina, mladi student mehatronike i predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta u Bjelovaru.

...Jedan od najmlađih hrvatskih gradova odsad se može pohvaliti veleučilištem...


"Studentski zbor je proveo anketu u kojoj se 90 posto studenata izjasnilo da za potrebe stanovanja izdvajaju do 1000 kuna bez prehrane, a ostatak iznad tog iznosa. Želim se zahvaliti svojim prethodnicima koji su aktivno radili na rješavanju pitanja studentskog standarda i mogu obećati da će aktualni Studentski zbor poticati što bržu realizaciju dugo iščekivanog studentskog doma", kazao je Markesina.

A.Z.
izvor: Bjelovar.live
foto: Shutterstock By Stefan Brajkovic

Još vijesti