Mojfaks.hr u Vijesti

Istraživanje pokazalo: Sve manje studenata sretno na fakultetu – većina smatra da im je život promašen

Jesu li studenti sretni tijekom studija i smatraju li svoj život vrijednim? Zabrinjavajuće je što je velik broj studenata na ova pitanja odgovorio negativno. Nažalost, više je onih koji su nesretni tijekom studiranja nego studenata koji su sretni te ih samo 17% smatra da je njihov život vrijedan življenja.

7. lipnja 2018 12:33
Istraživanje pokazalo: Sve manje studenata sretno na fakultetu – većina smatra da im je život promašen

Istraživanje pokazalo: Sve manje studenata sretno na fakultetu – većina smatra da im je život promašen Foto: MojFaks

U posljednje vrijeme raste zabrinutost javnosti kad je mentalno zdravlje mladih u pitanju. Nažalost, u svijetu sve više studenata počini samoubojstvo pa je tako samo u Bristolu u listopadu 2016. samoubojstvo počinilo deset studenata.

Izvor: Pixabay

Novo britansko istraživanje "Student Academic Experience Survey 2018." pokazuje da je sve manji broj studenata sretan tijekom studijskih dana te da njih 17% smatra da je njihov život vrijedan življenja za razliku od rezultata istraživanja iz 2016. kada je 22% studenata smatralo da su im životi vrijedni i smisleni.

Sličan je postotak u pitanju i kad je osjećaj osobne sreće u pitanju: manje od petine studenata (17%) osjeća se istinski sretnima u svojoj koži.


...Imate li i vi s tim problem? Otkriveno što najčešće izaziva tjeskobu kod studenata...


...Depresija više nije broj 1: Otkriveno zašto studenti sve češće traže pomoć psihologa...


Teži studij - veća sreća?


Također, rezultati pokazuju da su studenti koji su više angažirani oko studija (30-39 sati aktivnog rada na stjecanju diplome) sretniji od studenata koji imaju manje opterećenje na studiju.

Ono što najviše zabrinjava jest da studenti ne smatraju svoj život vrijednim življenja. Alarmantni podaci su zapravo apel sveučilištima i fakultetima koji u sklopu njih djeluju da osiguraju studentima psihološku pomoć i stručnu potporu kada im je ona potrebna.

Izvor: Shutterstock

Inače, studenti na britanskim sveučilištima žale se da na pomoć čekaju i po nekoliko mjeseci, a njima je potrebna odmah. Sa što duljim čekanjem, scenariji poput ovog bristolskog, nažalost su sve izgledniji.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock

Još vijesti