Mojfaks.hr u Vijesti

Zagrebački studenti ekonomije jest će ako SC plati 45.000 kuna

Ekonomija u Zagrebu jedini je fakultet u državi koji Studentskom centru naplaćuje najam svog prostora za dvije studentske menze.

16. studenog 2009 15:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ekonomski fakultet u Zagrebu više je puta opravdao svoj naziv i dokazao da zna zarađivati. Pa osim što studentima naplaćuje sve i svašta, Ekonomija u Zagrebu jedini je fakultet u državi koji Studentskom centru naplaćuje najam svog prostora za dvije studentske menze u kojima se hrane ne samo studenti nego i profesori. Cijena: prava sitnica – 45 tisuća kuna mjesečno.

Trošak vode, struje i plina posebne su stavke i također ih plaća sam Studentski centar, koji je o svom trošku morao ugraditi i odvojeno mjerilo za potrošnju vode. Iz pouzdanih izvora doznajemo da je ravnatelj SC-a Niko Vidović dekanu Ekonomskog fakulteta dao rok do 31. prosinca da ukine najamninu ili će zatvoriti menze na fakultetu.

No studenti mogu biti mirni jer očito je da je takva Vidovićeva izjava najobičniji blef s obzirom na to da i sam priznaje kako si SC ne može dopustiti da izgubi te vrlo prometne menze. S druge strane, Vidović ističe da je ta najamnina velik uteg SC-u, koji već godinama grca u dugovima.



– Svi ostali fakulteti u čijim se prostorijama nalazi studentska menza SC-a ne naplaćuju najamninu. Na tome inzistira jedino Ekonomski fakultet s kojima SC upravo pregovara o mogućnosti da se promijeni takva situacija – kaže Vidović. No teško će se to dogoditi jer, kako doznajemo, dekan Ekonomije Darko Tipurić već ima privatnika koji bi vrlo rado vodio obje menze na fakultetu i za to plaćao najamninu od 45 tisuća kuna.

To i ne iznenađuje s obzirom na to da država i privatnicima, kao i SC-u, za prehranu studenata isplaćuje subvenciju. Točnije, plaća 75 posto iznosa od svakog studentskog obroka.

Prodekan za poslovanje Ekonomskog fakulteta Vladimir Čavrak kaže kako im SC nije dao rok za ukidanje najamnine jer novi ugovor o najmu još nije niti potpisan. Stari je ugovor istekao prije nekoliko mjeseci, a o novom, kaže Čavrak, pregovaraju.

Predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu Ivan Bota protivi se zatvaranju menze na Ekonomskom fakultetu. – Isto se tako protivim – dodaje on – da umjesto SC-a menzu vodi privatnik. One u vlasništvu SC-a jeftinije su od privatnih, ali i otvorene blagdanima i vikendom.

Večernji.hr

Još vijesti