Mojfaks.hr u Vijesti

Zašto su knjige uvijek bolje od filmskih ekranizacija?

Jeste li ikada doživjeli razočarenje kad ste u kinu pogledali ekranizaciju svoje omiljene knjige? Ako ste se zapitali zašto su knjige najčešće bolje od filmova koji se po njima snimaju, evo nekoliko odgovora na to pitanje...

23. prosinca 2015 13:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

* Ponekada redatelji ne uspiju zadržati fokus na onome što je važno

Poznato je da Stephen King nije bio zadovoljan Kubrickovim pokušajem ekraniziranja njegove knjige Isijavanje (The Shining). Kingu se nije sviđao Shellyjev slabašni vrisak niti Nicholsonovo prebrzo gubljenje pameti. Bez pisaca na njihovoj strani, redatelji se gube u knjizi i shvaćanju onoga šta je u biti pisac želio naglasiti, piše Haber.

* \'Ovo nisam tako zamišljao/la!\'

500 ljudi koji čitaju neku knjigu imat će 500 interpretacija kako neki likovi i scene trebaju izgledati jer koristimo aktivnu maštu dok čitamo. Moramo zamišljati likove, okoliš, predmete u prostoru i sl., što nam je sve ponuđeno u gotovoj formi kad gledamo film. Lako se razočaramo ukoliko neki glumac ne zgleda onako kako smo mi to u svojoj glavi zamislili.


Tumblr@rockpapercynic

* Ograničeno vrijeme


Većina filmova traje najviše 3 sata, a romani najčešće obuhvaćaju duge periode radnje (sjetite se samo ruskog ili francuskog realizma). Ovo traži izbacivanje scena ili skraćivanje određenih, možda za nas i našu interpretaciju, vrlo važnih trenutaka.

* Poteškoće s pisanjem (prilagođavanjem) teksta za film

Film nam nudi bogatu vizualnu stimulaciju, ali je jako ograničen što se tiče pričanja neke priče kroz dijaloge. Pretvaranje riječi u vizualnu reprezentaciju te stvaranje dijaloga nije tako jednostavno kako se čini, pogotovo ukoliko se radi o likovima koji jako mnogo \'razmišljaju\' odnosno vode unutrašnje razgovore. Da bi se sve uskladilo potrebno je izbaciti određene scene.


Tumblr@random-act-of-art

* Knjige nam dozvoljavaju da sve sami izgradimo i zamislimo

Neki filmovi su bolji zato što prate cijelu priču iz knjige. Alfred Hitchcock je uradio odličan potez u filmu Ralje (Jaws) jer nikada nismo mogli zaista vidjeti tog morskog psa, što nam je dalo prostora da ga sami zamislimo u svojim glavama.

* Knjiga vas uvijek prati

Glazba dolazi na pločama, CD-ovima, USB-ovima, pisanje iza sebe ostavlja knjige, međutim filmovi nam ne nude ništa opipljivo što bi mogli nositi sa sobom. Ovo se sada donekle promijenilo korištenjem tableta i pametnih telefona kao TV ekrana na kojima možete streamati neki film ili seriju, ali to je i dalje poprilično neiskorištena opcija.


Tumblr@bibliophilefiles

Zbog svih ovih razloga, kada ubuduće budete raspravljali je li bolja knjiga ili film, sjetite se starog prašnjavog prijatelja koji vas čeka na nekoj polici u vašoj sobi.

L.B./izvor: Haber
foto: Tumblr@blibliophilefiles

Još vijesti