Mojfaks.hr u Vijesti

Zastrašujuće činjenice o studentskim financijama

Provedeno je istraživanje na 40,000 američkih studenata o njihovim financijama te se došlo do iznenađujućih rezultata. Primjerice, pokazalo se da oni studenti koji redovito odlaze kod svog savjetnika u banku, razvijaju i bolje financijske navike.

11. rujna 2013 18:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

>> Poslovi: Provjeri aktualnu ponudu studentskih poslova i pronađi nešto za sebe!

Dakako, ovo nije nimalo zastrašujuće, ali neki od ostalih rezultata to doista jesu.

79,2 posto studenata brine se o svom novčanom dugu

Ovo je samo znak koliko su studenti u dugovima i koliko su im oni stresna stavka u životu, gotovo jednako stresna kao i prolazak ili pad na ispitu. Ipak, financijski stručnjaci kažu da sve ovo zapravo i nije tako loše jer potiče studente na bolje financijske poteze, primjerice da prije dobro razmisle prije nego što nešto kupe

24 posto studenata smatra da bi drugi bili zgroženi njihovim financijskim navikama

Među njima je čak 60 posto reklo da kupi nešto što nije baš po njihovoj volji, ali znaju da je po volji okoline i da će im to podići društveni status. Također, 31 posto studenata reklo je da je super kad imaju mogućnost neku fancy stvar dobiti odmah, a platiti je kasnije.



20 posto studenata zapravo je kupilo stvar/i koje si ne mogu priuštiti

Impulzivna kupovina očito je veliki problem pa čak i među studentima. Dio njih tako se s vremena na vrijeme počasti nečim što si uopće ne mogu priuštiti, a što će ih, svjesno ili ne, natjerati u još veći dug. Pokazalo se da su ovome najviše skloni studenti s kreditnim karticama koji nemaju svog financijskog savjetnika u banci.

60 posto studenata smatra da je u redu plaćati naknade za prekoračenje limita po računu

Iako se na ove bankarske mjere mnogi žale, očito neki nemaju ništa protiv toga. Dakle, velika većina studenata smatra kako je ova mjera opravdana i kako treba platiti naknadu ako smo prekoračili limite na računu.

>> Forbesova ljestvica – na što studenti najviše troše lovu?

40,5 posto studenata smatra da je normalno da idu u dugove dok studiraju

Iako se jako brinu o dugovima, zapravo velik dio studenata smatra da su dugovi nužni kako bi se završio fakultet. Nadalje, 70,3 posto studenata smatra kako se banke u budućnosti ne bi trebale iznenaditi ako studenti počnu ulaziti u još veće dugove nego što je to sada slučaj.

Svemu ovome ide u prilog i sljedeća činjenica – čak dvije trećine studenata koji završe fakultet, zbog svoje su edukacije u poprilično dubokim dugovima.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com



Provjeri još...

>> Studenti s privatnih fakulteta troše gotovo dvostruko više na odjeću

>> Kako prepoznati brucoše? Lako! Evo što ih razotkriva... 

>> Kakve ćete ljude susresti po studentskim domovima?

>> Poslovi: Provjeri aktualnu ponudu studentskih poslova 

>> Skrivena kamera: Pogledajte najstrašniji razgovor za posao – kako biste vi reagirali? 

Još vijesti