Mojfaks.hr u Vijesti

Zatvara se zadnji studenski šank na Oxfordu

Generacija metuzalema još se dobro sjeća legendarne 'Rupe' na zagrebačkom Filozofskom, gdje se točila rakija i održavale pjesničke večeri. Ekipa je rastjerana krajem devedesetih, baš kao što sada dešava i sa zadnjim oxfordskim klubom cugera...

9. lipnja 2010 14:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Penguin Club, stjecište svih muških ortodoksnih alkosa na Hertford Collegeu u Oxfordu uskoro će natočiti svoju zadnju pintu. Sveučilište je odlučilo da se posljednji studentski klub s šankom zatvori nakon što je otkriveno da su članovi sastavljali interne liste brucošica na temu što bi kojoj radili i sve uz pripadajuće fotografije. Izdao ih netko iz njihovih krugova, a slučaj posljednjeg oxfordskog bircuza kojeg vode studoši zapapren je činjenicom da su na svoje tulume pozivali cure iz lokalnih srednjih škola. Fakat da su neke od njih kćeri renomiranih profesora sa Sveučilišta, nije pretjerano pomogla.

Dugu tradicija cugerstva izvan i unutar Sveučilišta

Alkohol kao nastavno pomagalo posebice u humanističkim znanostima, već je odavno priznat i prigljen kako kod nastavnika, tako i kod studenata. Ne možeš predavati ili slušati egzistencijalizam ili Ujevića bez da ti najmanje dve tri loze ili Žuje kvase sivostaničnu građu. Britanci, baš kao i mi, imaju dugu tradiciju nacionalnog cugerstva izvan i unutar Sveučilišta, tako da postavljanje profesionalnog menadžera na čelo Penguin Cluba, kao i premještanje birca iz podruma na neko mjesto gdje ipak dopire dnevno svjetlo, zvuči kao totalni napad na kulturne dosege Otočana.

Bijesni Oxfordci su već pokrenuli grupu na Fejsu "If they privatise Hertford College bar, I will boycott it", a par naprednijih već izjavljuje kako će se premjestiti na koledž Balliol jer tamo navodno imaju još bolji birc.     

Krešimir Dujmović

Još vijesti