Mojfaks.hr u Vijesti

Zbog ovih 7 stvari možete 'pasti' na alkotestu – ni krivi ni dužni!

Postoje određene stvari koje vrlo često koristimo, a nismo ni svjesni da im je jedan od sastojaka alkohol. Zato pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima, pogotovo ako ste mladi i neiskusni vozač!

23. studenog 2015 13:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ne moraš popiti nekoliko piva ili koju čašicu žestice da bi pao/la na alkotestu. Neki proizvodi u sebi sadrže etanol (etilni alkohol) koji se može apsorbirati u krvotok bez da to uopće znaš. Provjerite što se nalazi na ovome popisu kako biste bili sigurni da u automobil ulazite potpuno trijezni!

Ovo su samo neki od primjera namirnica i proizvoda koje koristimo svakodnevno, a da ne znamo da u svom sastavu kriju i etanol!

Ekstrakt vanilije



Jedini razlog zašto u kolače i torte ne bi trebalo stavljati više od nekoliko kapi ekstrakta od vanilije je – alkohol. Vjerovali ili ne, koncentracija alkohola u dodacima za kuhanje jednaka je kao u votki ili džinu.

Sredstvo za dezinfekciju ruku


foto: lifepressmagazine.com

Gelovi, vlažne maramice i tekući antibakterijski sapuni za ruke koji u sebi sadrže alkohol djelotvornije uništavaju mikroorganizme od običnih sapuna. Koncentracija etanola u dezinfekcijskim sredstvima varira između 60 i 80 posto. Postoje i bezalkoholna sredstva, na kojima je to najčešće tako i naznačeno, ali nisu toliko učinkovita kao ona koja sadrže alkohol.

Sirup protiv kašlja


foto: naturala.hr

Sirup protiv kašlja sadrži između 10 i 40 posto alkohola. Upravo zbog toga se prije uzimanja lijeka o doziranju treba posavjetovati s liječnikom.

Vodica za ispiranje usta



Većina vodica za ispiranje usne šupljine sadrži visoki postotak alkohola (čak 30%). Upravo zato, mnogi stručnjaci smatraju da bi se takve tekućine trebale kupovati na recept stomatologa ili liječnika opće prakse.

Tekućina za pranje stakla

Tekućina koja se koristi za brisanje vjetrobranskih stakala na automobilima sadrži čisti alkohol koji može izazvati trovanje ako se konzumira oralno.

Parfemi i toaletne vode



Svi parfemi i toaletne vode sadrže između 50 i 90 posto alkohola koji se kombinira s destiliranom vodom i mirisnim tvarima. Koristite ih s opreznom jer mogu izazvati reakciju na koži i sluznicama, a ni slučajno ih nemojte konzumirati oralno.

Slatkiši



Ne, ne pričamo ovdje o pralinama s alkoholom, nego o energetskim pločicicama, kolačićima i sladoledu koji su često, umjesto šećerom, zaslađeni niskokaloričnim zaslađivačem na alkoholnoj bazi. Zato se obavezno pridržavajte preporučenih dnevnih doza s pakiranja ili, u slučaju da imate problema s alkoholizom, izbegavajte.

L.B./izvor: Telegraf
foto: Freeimages

Još vijesti