Mojfaks.hr u Vijesti

Novo žarište u Hrvatskoj: Slavili OBRANU DIPLOME – zarazilo se 12 osoba iz raznih dijelova Hrvatske

U Hrvatskoj raste broj oboljelih od koronavirusa. S obzirom na sezonu raznih okupljanja, žarišta se javljaju diljem zemlje.

9. srpnja 2020 12:34
Novo žarište u Hrvatskoj: Slavili OBRANU DIPLOME – zarazilo se 12 osoba iz raznih dijelova Hrvatske

Novo žarište u Hrvatskoj: Slavili OBRANU DIPLOME – zarazilo se 12 osoba iz raznih dijelova Hrvatske Foto: MojFaks

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš u četvrtak ujutro rekla je za N1 kako je u Hrvatskoj 76 novooboljelih od koronavirusa.

...Korona i među maturantima? Student Tehničkog fakulteta zarazio se na maturalnoj: Ostali ljuti jer i dalje moraju na ispite uživo – zbog prepisivanja...

 
"Trenutne brojke nisu baš sjajne ali nisu ni poražavajuće. Jučer smo imali 53 novooboljela, danas je to 76, od jučer u 12.15 sati", rekla je Bubaš za N1 te dodala da takav porast nije neočekivan s obzirom na okupljanja raznoraznog tipa.

U Hrvatskoj više nema niti jedne županije bez zaraženih koronom, a prema riječima nadležnih nova žarišta niču najviše zbog organiziranja privatnih fešti poput svadbi, proslava krizmi i pričesti, maturalne zabave i proslava obrane diploma kao što je bio slučaj u Kutini koja je postala jedno od žarišta. 

...Studentica oplela po svom Sveučilištu: \'Moramo na ispite uživo, a u Referadi se boje organizirati sastanak s nama zbog velikog broja zaraženih\'...


S proslavom diplomskog rada na jednom OPG-u u Kutini povezuje se 12 oboljelih, zbog čega je testirano oko sto osoba, a nalazi za dio njih još se čekaju. Kako Jutarnji list piše, na proslavi su bili uzvanici iz više gradova, što također stvara problem. Kako je riječ o mlađoj populaciji, koja u ovom trenu najviše i obolijeva, prošlo je gotovo deset dana dok se nije ustanovilo da je na proslavi bilo Covid-19 pozitivnih, a još uvijek epidemiolozi ne mogu sa sigurnošću tvrditi tko je nulti pacijent.

...KORONA I U TREĆEM SVEUČILIŠNOM GRADU! COVID-19 ušao na još jedan fakultet: 2 studenta zaražena, organiziran hitni sastanak...


S obzirom na to da se drugi val koronavirusa jako brzo širi, naročito među mlađom i studentskom populacijom, a broj slučajeva zaraženih studenata raste nakon početka izvođenja ispita uživo, ne iznenađuje najavljeno ponovno uvođenje mjera poput obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima.

A.Z.
izvor: N1, Jutarnji list
foto: Shutterstock By Maridav

Još vijesti