Mojfaks.hr u Vijesti

Zlo i naopako: slovenski studenti roditeljima kupuju hranu i plaćaju račune

Šokantno otkriće pilot istraživanja o utjecaju recesije i siromaštva te njihovih utjecaja na obitelj pokazalo je da petina studenata koji primaju stipendije ili privređuju na poslovima preko studentskih ugovora pomažu obiteljima plaćanjem računa i kupovanjem hrane!

29. travnja 2014 12:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dr. Darja Zaviršek sa Fakulteta za socijalni rad provela je pilot istraživanje među 300 studenata i studentica sa ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti.

Prije istraživanja uvriježeno mišljenje bilo je da zbog recesije roditelji moraju djeci davati više novaca da bi im osigurali jednak standard života, kao da i studenti rade manje, a time i zarađuju manje na studentskim poslovima.

No, rezultati su obrnuti – gotovo petina studenata u periodu krize novcem od stipendija ili studentskih poslova potpomaže kućni budžet, obitelj i roditelje!

U isto vrijeme, istraživanje je potvrdilo da posljedice gospodarske krize utječu na povezanost ljudi i da se u tom periodu obiteljske vrijednosti izdižu iznad svih ostalih.

Više od trećine ispitanika u dobi između 18 i 25 godina procjenjuje da je kriza ozbiljno utjecala na njihove obitelji. Zanimljivo je da se taj utjecaj osjeća u ekonomskom, emocionalnom, ali i psihosocijalnom aspektu. Financijska solidarnost unutar obitelji također je porasla jer studenti više paze na to što kupuju, a zbog pomaganja obiteljskom budžetu manje odlaze na putovanja i odmore.

S druge strane, na emocionalnoj razini dolazi do češćih sukoba jer su članovi obitelji zbog štednje prisiljeni provoditi više vremena zajedno i jer se manje druže sa ostalim ljudima. Jedan od studenata napisao je da vikendima odlazi kući i radi u obližnjem kafiću, a i otac je mnogo manje kod kuće jer pokušava zaraditi više. Manje viđanja također utječe na sukobe unutar obitelji.

Gotovo 20% ispitanika izjavilo je da im roditelji idu na živce, više od trećine studenata željelo bi se osamostaliti, ali nemaju mogućnosti za to.

Prisutan je osjećaj straha! 44% ispitanika priznalo je da su se bojali da će im roditelji izgubiti posao ili su se bojali što će ako ne budu imali mogućnosti studirati dalje. Ista nelagoda prisutna je svaki dan što znači da se nesigurnost nije zadržala samo na tržištu rada nego i u svakodnevnom životu.

Više o rezultatima istraživanja možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: http://val202.rtvslo.si/
foto: sxc.hu



Još vijesti