Mojfaks.hr u Vijesti

Znate li gdje: 10 ekonomskih fakulteta – u samo jednome gradu

Na listi Zavoda za zapošljavanje, filijale u Bijeljini, oko 600 diplomiranih ekonomista čeka na posao. Jedan od razloga hiperprodukcije ovog kadra jest postojanje čak deset ekonomskih fakulteta u Bijeljini, od kojih pola njih radi sa sumnjivim licencama.

16. lipnja 2015 14:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dekan državnog ekonomskog fakulteta u Bijeljini Srđan Damjanović ističe da će pojava ovolikog broja privatnih fakulteta u posljednjih deset godina dovesti do kaotičnog stanja u obrazovanju.

"Po mojim saznanjima, u Bijeljini postoji oko deset fakulteta na kojima studenti mogu da steknu diplomu ekonomiste. Polovini ovih fakulteta sjedište je u drugim gradovima Republike Srpske, a u Bijeljini rade u nekim lokalima koji uopšte nemaju uslove za nastavu", kaže dekan Fakulteta poslovne ekonomije, Univerzitet Istočno Sarajevo.

U Bijeljini u kojoj živi oko 100.000 stanovnika, visokoškolske ustanove pohađa oko 6.000 studenata. Svake godine u ovaj grad dolaze i brucoši iz Brčkog, Bratunca, Srebrenice i nekih pograničnih gradova iz Srbije i Hrvatske.

Ekonomski analitičar iz Bijeljine Aleksa Milojević kaže da je obrazovanje u RS-u odavno palo na niske grane. Postojanje deset fakulteta ekonomije jasno govori da se u Republici Srpskoj s jedne strane proizvodi kadar koji se neće imati gdje zaposliti, dok se s druge strane gase sve tvrtke koje su mogla dati impuls realnom sektoru koji je na izdisaju. Zbog toga čak 60% ekonomista radi u općinskim firmama i institucijama.

Aleksa Milojević predložio je Ministarstvu nauke i obrazovanja Republike Srpske uvođenje svojevrsnog prijemnog ispita za ekonomiste koji žele raditi u državnim firmama. Na taj bi način, ukoliko se već ne može spriječiti hiperprodukcija kadra, do izražaja mogli doći najbolji ekonomisti.

Na prijedlog nije dobio odgovor, možda i zbog toga, kako kaže, što za licencu za otvaranje privatnog fakulteta Ministarstvo nauke i obrazovanje Republike Srpske dobiva desetke tisuća maraka.

Dok se neko iz državnih institucija ozbiljnije ne pozabavi problemom velikog broja privatnih fakulteta, jedina adresa na koju će se bijeljinski ekonomisti moći obratiti bit će Zavod za zapošljavanje.

L.B./izvor: Avaz.ba
foto: fpe.unssa.rs.ba

Još vijesti