Mojfaks.hr u Vijesti

Znate li što lak za nokte radi vašem tijelu?

Nova studija koju je provelo Sveučilište Duke otkrila je da kemikalije koje se nalaze u laku za nokte mogu utjecati na tvoje tijelo – i to poprilično negativno.

28. listopada 2015 14:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Uz PMS koji nam prirodno brćka hormone svakog mjeseca, postoje i izvanjske, malo manje prirodne stvari koje rade to isto. Čini se da je lak za nokte novi zločinac za brćkanje hormona, a čak i za debljanje.

Spoj koji je sporan u ovom slučaju je trifenil fosfat (TPHP) koji se u lakove za nokte dodaje kako bi bili dugotrajniji i fleksibilniji. Šokantno je da je TPHP pronađen u tijelima svih ispitanica koje su sudjelovale u ovom istraživanju. Svih 26 sudionica u tijelu je imalo sedmerostruku dozu spoja, dakle, sedam puta više količine no što je to uobičajeno.

Što to onda točno znači? Ništa dobro! Ovi rezultati mogli bi imati snažne posljedice na korisnice laka za nokte, a posebice mlade žene i djevojke jer TPHP utječe na hormone. Prijašnja istraživanja, poput onoga iz Environmental Working Group, već su povezala hormonalne disbalanse sa preuranjenim publertetom, problemima u razvoju mozga i pretilošću.



TPHP je pronađen u 49% od 3 tisuće lakova koji su prošli testiranje. Organizacij Environmental Working Group je pokrenula peticiju kojom traži da popularni brendovi prestanu upotrebljavati ovu kemikaliju u svojim lakovima za nokte, a također je objavila i tablicu brendova koji koriste ovaj štetni spoj u svojim proizvodima.

Kate Hoffman, koautorica studije, vjeruje da ova studija baca novo svjetlo na reguliranje kozmetičkih proizvoda i sastojaka od kojih se proizvode: "Ne bismo smjeli biti u ovoj situaciji. Moramo biti sigurni da imamo jasnu sliku o tome koliko su koje kemikalije sigurne za naša tijela prije nego ih odlučimo stavljati u proizvode, a samim time i unositi u ljudska tijela."

L.B./izvor: Her Campus
foto: Freeimages

Još vijesti