Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pismo jedne studentice svim brucošima i budućim studentima: 'Pred vama je najbolji dio života!'

MojFaks | Vodič za brucoše, 31.08.2016.Pismo jedne studentice svim brucošima i budućim studentima: 'Pred vama je najbolji dio života!'

Bliži se početak akademske godine, tvoje prve akademske godine. Nema više školskih klupa, srednje škole, poznatih profesora, a za neke više nema ni istog mjesta.

Mnogo se vas seli u novi grad, u nepoznato gdje će, većina, živjeti s nepoznatim ljudima.

Iako sve izgleda strašno, ne brini, pred tobom je najbolji period života, a mi ti donosimo par savjeta kako sa što manje stresa ući u to razdoblje.

Naravno, odlazak na faks, kao najveću promjenu, predstavlja brucošima koji dolaze studirati u drugi grad. Kao prvo morat ćeš se priviknuti na to da sve moraš srediti sam/a: nema više roditelja koji će voditi brigu o nabavi hrane, čišćenju stambenog prostora ni o plaćanju stanarine.

Također, iako je studiranje besplatno, a objedovanje u menzi izgledat će ti vrlo jeftino, ono skriva mnoge troškove – morat ćeš isprintati koju skriptu, kupiti koju knjigu, otići na koju pivu, a da o kavama ne pričamo, nikad u životu nećeš popiti toliko kava koliko ćeš ih popiti na faksu. Stoga, otpočetka odredi koliki ćeš dio budžeta trošiti na hranu, kave i zabavu, a malo novaca mora ostati i za pokoji šoping.

Suživot s neznancima u nepoznatom gradu...


Druga stvar koja mnogima predstavlja problem je suživot s novim ljudima, kako u stanu, tako i u domu. Ako je ikako moguće, nađi smještaj s nekim poznanikom, ako nije, ne boj se, iako ćeš živjeti s nepoznatim ljudima – ti će ti nepoznati ljudi za koji tjedan postati novi prijatelji.

Kako je to sa mnom podijelila poznanica: "Neka se ne plaše doma, to je divno iskustvo. Ne plaši se rastanka od obitelji jer će ti novi cimeri postati nova obitelj."


Danas stranci, sutra cimeri, a prekosutra - najbolji prijatelji...

U slučaju da iznjmljuješ stan, dobro prouči gdje se u gradu nalazi faks kako bi što povoljnije pronašao stan koji ti je u blizini fakulteta. Ako ćeš živjeti u domu, na karti pronađi gdje se nalazi tvoj faks, tvoj dom i najbliža menza u slučaju da ista ne postoji u sklopu doma ili fakulteta.

Što se tiče pakiranja, ne kažemo ti da bi sada trebao/la ponijeti tri majice i jedan par hlača, ali opet nemoj ponijeti cijeli ormar. Na početku se s manje stvari stvori lakši život te je jednostavnije rasporediti manje stvari u novom životnom prostoru. Kasnije možeš pomalo nositi dio po dio stvari, a sigurno ćeš dio njih po potrebi kupiti u novom gradu.

Kada je u pitanju uređenje prostora, ne zamaraj se time previše, pogotovo ne namještajem i ukrasima po stanu. Ponesi par postera, par slika i par sitnica koje su tebi drage i koje će te povezivati s tvojim rodnim mjestom.

Prije prvog predavanja...


Prije prvog dana predavanja prouči stranicu fakulteta, njegovu Facebook stranicu te se učlani, ako već postoji, u studentsku grupu na Fejsu kako bi pratio/la sve novosti.

Kada dođeš na fakultet, skompaj se s ljudima, bude društven/a jer je lakše s nekim podijeliti probleme sa studomatom, naći referadu, dijeliti strah oko ispita. Neka te ne brine da neće biti tema za razgovor, uvijek će se naći neka, pa makar i ona o vremenu.


Tema za razgovor će uvijek biti - najpopularnija je kukanje zbog hrpe literature za ispit...

Kao što je to poznanica rekla: "Bila sam otvorena. Pila sam s njima kave, pričali smo o tome tko je gdje išao na maturalac i tako mi je bilo lakše ići na faks, tko je novi u gradu i u istoj situaciji kao i ja."

Odmah se učlani u neku studentsku udrugu jer ćeš kasnije žaliti što nisi. Naravno da ćeš oko nje imati obaveze, ali ćeš upoznati nove ljude s kojima ćeš izlaziti, provoditi vrijeme na faksu i putovati. Ako voliš putovati, to je jedan od odličnih načina za jeftino putovanje jer faks uvijek financira većinu troškova puta.

Nemoj se preopteretiti obavezama – treba i uživati!


Najbitnije je da cijelo vrijeme ne provodiš u stanu ili domu. Istražuj grad, ako si iz tog grada, ponudi kolegama koje nisu turu po gradu. Pokaži im znamenitosti, ispričaj neku zanimljivu priču, pokaži im gdje se najbolje jede i pije.


Nije sve u učenju - izađi s ekipom, druži se, zabavi...jer sad je najbolje vrijeme za to...

Međutim, nemoj si natovariti previše obaveza, ostavi si vremena za učenje, društvo i spavanje. Ako ti je lakše, nabavi si planer u kojeg možeš zapisati najvažnije informacije o svakom kolegiju – datume kolokvija, ispita i predaje radova, kada je stiska, možeš unaprijed isplanirati par dana kako bi lakše disao.

I za kraj, brucošu, želimo ti puno sreće, neka ti ovo bude najzabavnijih 5 (ili više) godina života, iskoristi ih do maksimuma, ne zamaraj se ako tu i tamo padneš koji ispit jer padat ćeš ih i kad ćeš se ubijati od učenja, a prolaziti kada ni retka knjige nećeš naučiti.

Popij što više kava i piva i uživaj!

Nikolina Pelizzotti
foto: Pixabay


brucošipismosavjetiprvikoracisamostalnoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se