Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Vodič za unajmljivanje: upozorenja i savjeti koji će ti pomoći da nađeš super stan i normalnog stanodavca

MojFaks | Vodič za brucoše, 28.09.2016.Vodič za unajmljivanje: upozorenja i savjeti koji će ti pomoći da nađeš super stan i normalnog stanodavca

Svi oni koji su pokupili prnje i zaputili se studirati u drugi grad, a nisu aplicirali za dom, moraju se suočiti s neizbježnim: morat će unajmiti stan i krenuti u lov na onaj koji odgovara njihovim preferencijama.

Selidba je jedan od najstresnijih događaja u životu stoga ju treba učiniti što bezbolnijom, a to ćemo napraviti obraćanjem pažnje na neke stvari.

Kada je riječ o obilasku različitih potencijalnih stanova, vjerujte mi – imam iskustva. Za vrijeme svog studiranja obišla sam ih na desetke, a kada sam konačno pronašla onaj koji mi odgovara i "skrasila se", rekla sam sebi: "Nikad više!".

Ima svega - od "bajtice" do "sobe za mučenje"


Za početak, morate znati da ljudi uistinu iznajmljuju svašta, a u to spada sve: od male "bajtice" u kojoj su nekada šivali pa do stana s kuhinjom u koju stanu samo dva elementa i to bez čovjeka što znači da ako se udebljate dvije kile, zaboravite da ćete ući u nju.

...Koliko košta studentski život u većim hrvatskim gradovima? Najdetaljniji troškovnik za brucoše...


Prilikom jedne potrage za stanom, žena je doslovno iznajmljivala stan koji je bio u ruševnom potkrovlju, a u zgradi je imala i špajzu koju je nazvala "sobom za učenje" te tvrdila kako bi to bilo baš idealno za mene studenticu i da je ondje i njen sin učio. Inače, "soba za učenje" je prije nalikovala "sobi za mučenje" i to za ljude koji se groze skučenih prostora stoga sam se samo zahvalila i s upitnikom iznad glave otišla.


Bježite od ludih baba, glavom bez obzira...foto: Shutterstock

Premda sada imam stan, prošla godina je za mene bila dosta teška s obzirom na to da sam diplomski studij morala upisati u Zadru i odlučila ga izvanredno završiti. Za vrijeme ispita sam morala ondje biti, a najviše ih je bilo tijekom veljače prošle godine kada sam morala iznajmiti stan na mjesec dana.

Nisam imala puno vremena pa sam preko oglasne stranice pronašla gospođu koja je iznajmljivala stan (s naglaskom na stan, shvatit ćete zašto to naglašavam) za 1300 kuna + režije.

...Najprikladniji smještaj: stan ili dom, pitanje je sad?...


Može stan, ali bez kupaonice


Sve je zvučalo odlično dok nisam došla: stan je bio u redu, samo što je ona odlučila meni iznajmiti samo jednu sobu koja je odvojena od drugog dijela te uz nju ne ide kupaonica. Odjednom imam i cimere u stanu, čak njih troje koji plaćaju sve jednako kao i ja samo imaju i kuhinju i kupaonicu i sve ono što ti treba dok negdje živiš. Gospođa je naglasila kako se nada da cimerima neće smetati što se tuširam u njihovom kupatilu i da nema grijanja u stanu iako je špica zime. Odmah sam znala da sam se neoprezom uvalila u kaljužu laži iznajmljivača te da ne bih imala niti svoju džezvu da ju nisam donijela iz Zagreba.

Na kraju cijele balade nisam ondje provela mjesec dana nego dosta manje jer sam sve riješila puno ranije, ali kada sam gospođi otišla donijeti očitanje struje (podsjećam da sam 1 300 kuna već platila za najam) ona je pitala: "A što s vodom? To ćemo onda na četiri dijela podijeliti je li?" na što mi je pao mrak na oči jer ona očito misli da je u redu iznajmiti sobu bez kupaonice i tada troškove prepoloviti iako sam ja jedna, a njih troje. Moram naglasiti još da sam minimalno i koristila kupatilo upravo da ne dođe do situacije da me netko okrivi za preveliku potrošnju dok su cimeri bez problema dolazili u moj dio na toalet.

Kako prepoznati problematičnog, a kako "urednog" stanodavca?


Bezobrazluk pojedinih stanodavaca uopće se ne isplati ni komentirati, ali zato valja informirati studente, a osobito brucoše, na što trebaju obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja.

..Nova akademska godina, novo poskupljenje: provjerite koliko je poskupio smještaj u Zagrebu...


Zato smo se obratili agenciji za nekretnine "Zagreb West". Direktorica Lana Mihaljinac Knežević dala nam je nekoliko savjeta na što posebno pripaziti kada se radi o sklapanju ugovora s najmodavcem.

Mihaljanac Knežević kaže da u agencije za iznajmljivanje najčešće svoj oglas daju stanodavci koji nisu problematični. Ovo također treba imati na umu. Ako ipak odlučite stan unajmiti bez posredovanja agencija za iznajmljivanje, pripazite na ove stvari koje bi svaki ugovor između iznajmljivača (vlasnika) i unajmljivača (studenta) trebao sadržavati:

* Stanodavac mora stan/kuću održavati u funkcionalnom stanju i odgovoran je za popravke nastale uslijed više sile, starosti i sl. To se odnosi na instalacije, aparate, krovište tj. na sve fiksne i prijenosne komponente stana/kuće.

* Student je pak odgovoran za redovno održavanje stana i opreme u njemu, te je dužan sanirati sve štete nastale nemarnim rukovanjem ili nepažnjom. Redovna upotreba isključena je iz kategorije šteta.

* Student mora redovno plaćati režije i najamninu i ukoliko to ne čini stanodavac ima pravo otkazati Ugovor.

* Stanodavac mora osigurati mirno korištenje stana. Ne smije nenajavljeno ulaziti u stan, ali ima pravo na redovnu kontrolu uz prethodnu najavu i u prisutnosti studenta

* Ugovor se može potpisati na određeno ili neodređeno vrijeme, ali kako god bilo i jedna i druga strana imaju pravo otkazati Ugovor uslijed nepoštivanja Ugovornih obveza od druge strane. Otkazni rok je obično 30 dana.

Druge odredbe koje se mogu unijeti u Ugovor:


* Student ne smije dati stan u podnajam, nema pravo raditi bilo kakve preinake bez prethodne suglasnosti stanodavca itd.

* Stanodavac bi trebao plaćati pričuvu jer je ona vezana za vlasništvo, a student sve ostale režije.


Možda ste sretni jer ste se napokon riješili roditelja, ali pričekajte da vidite stanodavce s kojima ćete imati posla...foto: Shutterstock

Sada kada ste saznali što bi sve trebalo stajati u ugovoru između vas i "gazde", dobro je čuti iz prve ruke što je još vrlo važno.

Studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta u Zagrebu, A.B., kaže da se puno selila te da bi prema njenom iskustvu valjalo pripaziti na nekoliko ključnih kriterija prilikom odabira smještaja.

...Ovo su najpoželjniji zagrebački kvartovi za studente...


"Pazite na to jesu li brojila u zgradi odvojena ili su skupna jer ako živite sami važno vam je da plaćate svoje, a ne jednako kao netko tko ima obitelj. Za one koji se planiraju puno seliti imam jedan savjet: pripazite ima li zgrada lift i na kojem se katu nalazi stan jer bez dizala je sve puno teže", savjetuje naša sugovornica.

Studentima u Dalmaciji posebno je teško


Studenti koji se za smještaj moraju boriti sa turistima još je i teže: osim što moraju paziti na sve ove stvari, također strahuju od toga hoće li ih stanodavci izbaciti iz stana početkom turističke sezone, što je ujedno i najstresniji period u godini za svakog studenta jer počinje ljetni ispitni rok.

...Zašto se duljoj turističkoj sezoni ne vesele jedino hrvatski studenti?...


Studentica J. L. u Facebook grupi Sveučilište u Zadru podijelila je svoje frustracije vezane uz unajmljivanje stanova u ovome gradu. Donosimo nekoliko redaka njene podulje poruke:

"Molila bi vas sve za minutu da razmislite o svim uvjetima koje nudite kad oglašavate stan iz sljedećih razloga. Ok, možda vam nije stalo do toga kad mi imamo ispite i gledate samo zarađeni novac... Možda imate, možda nemate djecu na fakultetu pa ne znate kako je to kad nas izbacite 15.6. iz stana kad nama počinju ispitni rokovi... Da razmislite dva puta glavom znali bi da normalan student voli imat povjerenja u osobu koja iznajmljuje kao i vi da vam stan nećemo uništiti. Što vam nije isplativije naći osobu/e koja će održavati stan, biti možda do 10.7., ali znati da će doć' i sljedeće godine?... Svaki student koji ima pristupačnu cijenu i uvjete će vam vratit' i bit' zahvalan na tome ako je iole pametan. Jer kao što već znamo, naći nešto normalno je agonija... Za kraj bi samo preporučila svim stanodavcima da provedu mjesec dana u stanu koji iznajmljuju i razmisle koliko to para vrijedi..."

Ovakve grupe dobar su izvor dragocjenih informacija jer će studenti koji imaju iskustva sa stanodavcima koji u njima objavljuju oglase za najam rado napisati pohvale, ali i žestoke pokude ukoliko su im iskustva s dotičnim stanodavcem takva.

SAŽETO ZA KRAJ:


Kako bismo sve bitno sumirali, ovdje je još savjeta drugih studenata na što treba obratiti pažnju:

- Visina režija i stanarine
- Jesu li brojila odvojena ili su skupna
- Tip grijanja (toplana, gradski plin)
- Blizina tramvajske/autobusne stanice (kakva je prometna povezanost općenito)
- Iznajmljuje li se stan pušačima ili nepušačima
- Smiju li u stan i kućni ljubimci
- Blizina trgovine, ljekarne, liječnika i sl.
- Ispravnost kućnih aparata, stanje stana
- Priključak za internet (znate i sami da ćete se napatiti ako internet nije odmah riješen pa zato valja pitati)
- Na kojem je katu stan (ima li lift)


Ivana Petrić
foto: Shutterstock


iznajmljivanje stanovanajamstanodavacstudentbrucoši2016prvikoracisamostalnoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se