Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Što je 'must have', a što ne dolazi u obzir: Pitali smo studente da kažu brucošima što sa sobom MORAJU ponijeti u dom

MojFaks | Vodič za brucoše, 17.09.2018.Što je 'must have', a što ne dolazi u obzir: Pitali smo studente da kažu brucošima što sa sobom MORAJU ponijeti u dom

Prije selidbe u dom brucoši često ne znaju što bi ponijeli sa sobom, a što bi bilo dobro izostaviti. Zato neki dođu totalno nespremni i skuže da su ipak trebali ponijeti primjerice posebne šlapice za kupaonicu, a da su im jastuci totalni višak.

Život u domu je ipak drugačiji od onoga u stanu pa se studenti moraju snalaziti na različite načine kada je u pitanju npr. hlađenje hrane i cuge pa se tako mnogim studentima zimi prozori pretvore u "frižidere". Premda studenti znaju još trikova uz koje lakše preživljavaju u domu, brucoši koji tek dolaze nisu svjesni da će vjerojatno ponijeti sa sobom stvari koje im zapravo neće trebati, a da će zaboraviti ono osnovno.

Studenti su za vrijeme ručka u menzi bili raspoloženi za razgovor... foto: M.Trbuščić/MojFaks

Kako bi informirali one koji tek prvi put dolaze živjeti u dom, otišli smo do menze u domu Cvjetno naselje pa pitali  studente, mahom stanare doma, da svojim budućim "zelenim" sustanarima udijele par savjeta. Pitali smo ih što je najosnovnije što brucoši svakako trebaju ponijeti, a da im to nije niti na kraj pameti te što je višak u cijeloj toj priči selidbe u dom.

"Brucoši, bilo bi pametno da ponesete vlastitu posteljinu"


Prva studentica koju smo sreli pred menzom zove se Marija i studira arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Ona bi savjetovala brucošima da ponesu kuhalo – što se nje tiče, sve je drugo višak i brucoši bi se trebali držati baš onih najosnovnijih stvari pa je njen moto: "Što manje stvari, to bolje!". Franjo s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta šali se pa kaže da bi brucoši osim odjeće trebali ponijeti kuhalo, što znači da dijeli isto mišljenje kao i Marija s početka priče.

Marija nije bila raspoložena za fotkanje dok je s prijateljem odlazila iz menze, ali je rekla da ju slobodno fotkamo s leđa... foto: M.Trbuščić/MojFaks

Student Franjo misli da bi brucoši trebali ponijeti kuhalo u dom...

Martin s Ekonomskog fakulteta kaže da brucoši uglavnom zaborave ponijeti papuče, odnosno, "šlape" za kupaonicu. Smatra da je to bitno, jednako kao i kućni ogrtač jer treba ipak nekako prošetati od zajedničke kupaonice pa do sobe i obratno. Ono što brucoši ne bi trebali nositi, smatra Martin, jest previše odjeće i nekih stvari koje će baš zauzimati prostor u sobi s cimerom. Na Grafičkom fakultetu studira Matija koji smatra da brucošima ništa nije višak, jer kako kaže kroz šalu, soba je ionako prazna. No, ono što posebno izdvaja i savjetuje studentima kao nešto bez čega ne trebaju doći jest čista posteljina.

...Spustite rolete, podmažite krevete, pojačajte mjuzu: Domaći studenti ispričali kako se diskretno seksati u studentskom domu...Premda studenti u domu dobiju posteljinu te se ona pere, neki studenti će savjetovati da brucoši ponesu vlastitu plahtu i jastučnicu. Studentica Nena s Katoličko bogoslovnog fakulteta brucošima bi savjetovala da nikako ne zaborave novce (očito je bilo i toga) te svu kozmetiku koja im treba baš kao i kuhalo. Ono što ona smatra viškom su jastuci i popluni. Filip s Medicinskog fakulteta kazao nam je da studenti trebaju ponijeti kuhalo te da nije siguran što bi točno bio višak.

Nena napominje da valja ponijeti novce sa sobom!

Matija misli da brucošima ništa nije višak

Filip misli da je kuhalo ono što brucoši trebaju ponijeti

"Za brzinsko kuhanje kave ili čaja potrebno je kuhalo pa ako ima brucoša kojima jutra ne mogu proći bez omiljenog napitka, trebali bi ponijeti kuhalo. U menzi imamo doručak tako da nije potrebno neku hranu posebno nositi sa sobom. Na svakom drugom katu je čajna kuhinja i ondje isto stoji zajedničko kuhalo kojim se brucoši mogu poslužiti.", rekla je Nena.

Vjerujemo da će ovi savjeti studenata iz doma pomoći brucošima, a ovdje je kratki popis onoga što je potrebno za dom, a što nije

Foto: M.Trbuščić/arhiva MojFaks

# MUST HAVE PREMA MIŠLJENJU STUDENATA: papuče, kućni ogrtač, posteljina (a i ne morate jer ju dobijete u domu), kuhalo (iako postoji u čajnoj kuhinji, ali i novi pravilnik ga ne dopušta u sobi), kozmetika, odjeća (logično), novac

# ŠTO NE TREBA NOSITI: jastuke i poplune (to samo zauzima mjesto, a kao što je već rečeno – dobiju se u domu), previše odjeće (treba ju rasporediti po sezonama)


Ivana Petrić
foto: M.Trbuščić/MojFaks


vodič za brucošesavjetišto ponijeti u dombrucošistudenti savjetujuKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se