Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kraj prosvjeda: Ministarstvo obećalo usvojiti sve zahtjeve studenata i studentica

MojFaks | Akademska četvrt, 06.06.2016.Kraj prosvjeda: Ministarstvo obećalo usvojiti sve zahtjeve studenata i studentica

Nakon pet dana, prosvjed je napokon završio...

Danas u poslijepodnevnim satima, nakon pet dana prosvjeda studenata i studentica pod šatorima ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ministar Predrag Šustar obratio se prosvjednicima i prosvjednicama te ih obavijestio da su svi njihovi zahtjevi usvojeni, napisala je Espi Tomčić na svome Facebook profilu.

Da podsjetimo, studenti i studentice postavili su ministru Šustaru sljedeće zahtjeve:

- jasno i precizno određivanje rokova za provedbu natječaja i dodjelu državnih stipendija;
- usuglašavanje natječaja s akademskom godinom i početak isplate stipendija do kraja siječnja;
- smanjivanje bodovne granice za stipendiju za socioekonomski ugrožene studente/ice sa 45 na 37 bodova;
- zarada preko student servisa ne može utjecati na mogućnost prijave;
- mogućnost prijave za strance pod međunarodnom zaštitom.

...FOTO: Ovako izgleda nacrt izmjena Pravilnika o dodjeli državnih stipendija koji su studenti uručili Šustaru...


Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je prihvatilo navedene zahtjeve u cijelosti te se obvezalo do 15. srpnja provesti javnu raspravu o nacrtu Pravilnika o uvjetima i načinu dodjele državnih stipendija.Studentice Dorotea Šušak i Espi Tomičić, zajedno sa studentima i studenticama te organizacijama koje su ih podržale u ovom prosvjedu, odlučile su prekinuti prosvjed. Međutim, ostavljaju otvorenom mogućnost povratka ispred MZOS-a u slučaju da se prijedlozi ne usvoje.

Ovom prilikom prosvjednici i prosvjednice zahvaljuju svim pojedincima uključenima u prosvjed te Akademiji dramskih umjetnosti i njezinim profesorima/icama. Također, zahvaljuju Klubu studenata Fakulteta političkih znanosti, Mreži mladih Hrvatske, Klubu studenata Filozofskog fakulteta, Inicijativi 'Hrvatska može bolje', Bazi za radničku inicijativu i demokratizaciju, Savezu udruga Klubtura te svim građankama i građanima koji su se solidarizirali i pomagali tijekom prosvjeda."

Dodajemo da je njihova objava izazvala salvu pozitivnih komentara i čestitki na ovoj velikoj pobjedi svih studenata, a posebice najupornijih djevojaka koje su inicirale ovaj prosvjed.

L.B./foto: Facebook


Espi Tomičićdržavne stipendijeprosvjedkrajPredrag ŠustarKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se