Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ljubav košta: U osječkom domu studenti plaćaju 100 kuna ako im na spavanju ostane dečko ili cura

MojFaks | Akademska četvrt, 27.12.2018. Ljubav košta: U osječkom domu studenti plaćaju 100 kuna ako im na spavanju ostane dečko ili cura

Poznato je da studenti koji žive u studentskim domovima mogu u svoje sobe dovoditi goste. Njihovi gosti su uglavnom roditelji, prijatelji ili pak ljubavni partneri pa studenti uvijek moraju prijaviti koliko dugo će osoba biti smještena kod njih. No, osječki studenti su malo nezadovoljni jer moraju platiti sto kuna za goste koji im ostanu nekoliko dana u sobi.

"Nedavno nam je u domu uvedena naplata posjeta, i sad kada nama dolazi cura, dečko, ili netko od rodbine, plaćamo 100 kuna za njihovo noćenje. Mislim da je općepoznato da je većina studenata u domu slabijeg financijskog stanja i 100 kuna nama mnogo znači.", riječi su studenta koji stanuje u "starom", lani obnovljenom studentskom domu I. G. Kovačić, u kojemu privremeno žive 193 studenta. Drugi kaže da ga "noć ljubavi" previše košta, i da mu veza zbog toga pati, piše Glas Slavonije.

Dom I.G. Kovačić potpuno je obnovljen još prošle godine... izvor: Facebook@Bonavia Design

Voditelj Studentskog doma I. G. K. Slavko Stiplošek u tom je poslu od 1996. te ističe kako je to godinama uobičajena praksa i da se noćenje naplaćuje u skladu s važećim cjenikom. Napominje, međutim, da se studentima uvijek trude izići ususret i ne naplaćuju im noćenja u trajanju do tri dana, ali da neki tu susretljivost previše koriste, pa znaju i pretjerati.

Za rodbinu se noćenje nikada ne naplaćuje, a ovim naplaćivanjem želi se stati na kraj ilegalcima


"Praksa jest da se naplaćuju noćenja koja traju danima, kada se švercaju ilegalci. Za rodbinu noćenje nikada nismo i ne naplaćujemo nikome. Ima studenata koji prave tulume četvrtkom i onda im ostaju gosti, a to nikako ne toleriramo, iako ih je manjina. Nikada nećemo dopustiti da dom bude prenoćište za tulume.", kazao je Stiplošek za Glas Slavonije. Ipak, u 22 godine rada nikada zbog švercanja nisu izbacili studenta iz doma, premda je bilo onih koji su prešli svaku mjeru. Čitava situacija zapravo je kompleksnija no što mislimo, napominje nam Stiplošek.

...Je li ovo hotel ili studentski dom? Osječki 'starac' osvanuo u novom ruhu i oduševio sve studente..."Ako netko dolazi prenoćiti, mora spavati s tom osobom u krevetu. A za to student mora tražiti suglasnost cimera. I onda nastane problem. Znalo se dogoditi i da dopuste noćenje cimeru pa zažale, ili da student bez znanja u odsutnosti cimera dovede gosta, pa se ovaj žali da mu je netko spavao u krevetu bez njegova znanja.", priča Stiplošek. Ilegalaca i švercera, napominje, ima koliko vam srce želi, a u studentskom domu lako raspoznaju nova lica.

Noćenje u studentskoj sobi je 100 kuna, a u profesorskom apartmanu 150 kuna


Voditelj Studentskog doma kaže da nisu oni "Babaroge" da će studente izbaciti, ali da se često događa da gosti kažu da će ostati tek nekoliko sat pa na koncu ipak ostanu prespavati. Napominje da svi moraju shvatiti da gost mora biti prijavljen prije svega u slučaju ako se nekome nešto dogodi što znači da se svaka osoba koja dolazi u dom mora javiti na recepciju. A gotovo ista situacija preslikava se i u drugom, Novom studentskom domu K. P. Svačića, gdje stanuje oko 450 studenata.

...Spustite rolete, podmažite krevete, pojačajte mjuzu: Domaći studenti ispričali kako se diskretno seksati u studentskom domu...


"Brat, sestra, cura, dečko, prijatelj, koji dođu na jedan dan, nikada nisu bili problem. Problem nastaje kad netko tko nije stanar doma kontinuirano ostaje noćiti u domu i praktički tu živi besplatno. Takvim osobama, koje inače nisu stanari doma, logično, naplati se noćenje. Svako noćenje mora se prijaviti, ilegalci i šverceri ne toleriraju se.", govori Knežević. Na koncu to noćenje mora biti i u dogovoru s cimerom, koji je tu sobu također platio za cijeli mjesec. Ako cimeru treća osoba smeta, noćenje, kažu nam voditelji domova, neće odobriti. No, u pravilu, gosti su dobrodošli ako cimera nema za vikend. Knežević ističe da je spomenuta praksa naplaćivanja ista i u jednom osječkom domu kao i u drugom.

U osječkim domovima nije problem kada studentima netko dođe na dan, dva, nego kada ostane danima pa ondje praktički živi... izvor: stucos.unios.hr

"Ako studentu netko treba doći u kratak posjet (rodbina, prijatelji...), u trajanju jednog, dva, pa i tri dana, to toleriramo i ne naplaćujemo. Međutim, ako gost u studentskom domu ostaje četiri, ili više dana, to se naplaćuje u skladu s važećim cjenikom. Da budem precizniji, noćenje u studentskoj sobi je 100 kuna, a u profesorskom apartmanu iznosi 150 kuna.", kaže Tomislav Knežević, voditelj Novog studentskog doma.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

autor: MojFaks
izvor: Glas Slavonije
foto: stucos.unios.hr


studenti u domudodatno plaćanjegosti u domunaplaćivanjenoć ljubaviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se