Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zabrinuti studenti traže odgovore: Ostaju li bez love iz Zaklade iako su im dodijeljena četiri milijuna kuna iz proračuna?

MojFaks | Akademska četvrt, 04.05.2016.Zabrinuti studenti traže odgovore: Ostaju li bez love iz Zaklade iako su im dodijeljena četiri milijuna kuna iz proračuna?

Iako je Zakladi dodijeljeno četiri milijuna kuna iz proračuna, ona ne radi, a nitko ne zna što će se s njom dogoditi.

Prije gotovo mjesec dana u redakciju nam se javilo nekoliko studenata zabrinutih zbog toga što nije raspisan natječaj za stipendije Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu.


"Probleme vezane za NZPUSS sam primjetio početkom godine, a oni su vjerojatno nastali i ranije, samo nitko nije obraćao pažnju jer natječaj uvijek bude raspisan tijekom veljače ili ožujka. Stranica je jednostavno prestala raditi, nije joj bilo moguće pristupiti kao ni sada, a svi mailovi su pogašeni. Poslao sam više mailova na više adresa Ministarstva i NZPUSS-a, ali nisam dobio nikakav odgovor. Pri kraju razgovora sa djelatnicom Ministarstva u vezi aktualnih državnih stipendija pitao sam je što se dogodilo sa stranicom i zna li ona nešto više o tome. Dobio sam odgovor da je ta stranica ugašena i da se ne zna kada će se aktivirati", ispričao nam je Josip Mamić, student splitskog FESB-a i jedan od zabrinutih studenata.


Od 1000 stipendija po 1000 kuna do nule


Od svog osnutka, 2007. godine, Zaklada je tijekom 10 mjeseci u godini dodjeljivala 1000 kuna studentima i učenicima u posebnim kategorijama. Tako je prošle godine dodijeljeno 438 stipendija studentima deficitarnih struka i zanimanja, studentima s invaliditetom, pripadnicima romske nacionalne manjine, aktivnim kategoriziranim sportašima, studentima koji su do punoljetnosti bili smješteni u domove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji te studentima nadarenim mladim umjetnicima.


U početku svog rada NZPUSS je davao i 1000 stipendija godišnje. Osim sredstvima iz državnog proračuna, Zaklada se financira i donacijama redom velikih državnih i privatnih kompanija koje odluče sudjelovati u radu Zaklade i postati dijelom Donatorske skupštine NZPUSS-a.foto: hrt.hr


Do danas se ne zna što je sa Zakladom. Brojevi telefona su isključeni, e-pošta neaktivna, a Zaklada se čak i iselila iz prostora u Ilici 24. Kontaktirali smo MZOS, no na osam pitanja dobili smo samo šturi odgovor:


"S obzirom na poteškoće u funkcioniranju Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pripremit će potrebne izmjene dokumenata i provesti natječaj za stipendije ove godine."


Srećom, najava raspisivanja natječaja za stipendije ne bi trebala biti prazna priča jer je NZPUSS iz državnog proračuna već dobio četiri milijuna kuna, iako ne funkcionira više od pola godine. No, i dalje ostaje pitanje kako je došlo do blokade rada Zaklade?


Odgovor smo potražili u trima agencijama iz kojih, prema Zakonu o NZPUSS-u, Vlada odabire članove Upravnog odbora Zaklade. Ni iz jedne nismo dobili konkretan odgovor, a u jednoj su Agenciji priznali da su u posljednjem izboru članova, 2013. godine, svoje mjesto prepustili, na nagovor Zaklade, članu HAZU-a, što je kršenje Zakona. Pokušali smo kontaktirati i HAZU, ali nikad nismo dobili odgovor na postavljena pitanja.


Tri problema u radu Zaklade


Okolnosti pod kojima je rad Zaklade zaustavljen rezultat su nekoliko nezgodnih koincidencija.


"Sve teže socijalne i ekonomske prilika u društvu, višegodišnja recesija, odrazili su se i na ukupni stipendijski fond Zaklade i njezin razvoj. Iz godine u godinu sve je manje sredstava na stavci resornog ministarstva za stipendije Zaklade, a rastućom recesijom otežano je, gotovo posve onemogućeno, prikupljanje donacije za stipendiranje studenata. Naravno, ne postoji niti konzistentna nacionalna politika kojom se promiče i potiče standard, obrazovanje i zapošljavanje mladih građana", ističe Lidija Gašparović, predsjednica Upravnog odbora Zaklade i jedina osoba koja je bila voljna odgovoriti na pitanja o Zakladi.


No, veći je problem situacija unutar Zaklade. Naime, NZPUSS je prema Zakonu dužan imati vlastitog ravnatelja, no Davor Babić, koji je obnašao tu dužnost, podnio je ostavku još ljetos. Zaklada stoga mora imenovati novog ravnatelja, no i tu je zapelo.


"Nakon višegodišnjeg uspješnog rada ravnatelj Zaklade izrazio je potrebu za stjecanjem novih radnih iskustava te zatražio sporazumni raskid ugovora o radu, što mu je i omogućeno. Sad treba imenovati v.d. ravnatelja Zaklade iz redova zaposlenika, odnosno provesti postupak novog zapošljavanja u skladu s Odlukom Vlade o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama", ističe Gašparović.


Odlazak Davora Babića se poklopio s vremenom prije izbora, tako da prethodna Vlada, čak i u mjesec dana tehničkog djelovanja, nije odlučila potpisati odluku o imenovanju. Nova Vlada je potrošila dosta vremena da se konsolidira te je, usprkos dodijeljenim sredstvima, propustila dati dozvolu za izbor novog ravnatelja, čime je Zakladu ostavila u blokadi.Problem je i prostor Zaklade, koja je do blokade djelovala u Ilici 24. To će se nastojati riješiti, prema riječima Lidije Gašparović, "preseljenjem ureda Zaklade u druge radne prostore, koji su također prostori resornog ministarstva".


Četiri pitanja na koja nitko ne nudi konkretan odgovor


Mnoga pitanja o radu NZPUSS-a su ostala nerazjašnjena. Primjerice, prema Zakonu o Zakladi, Upravni odbor je dužan do 15. u mjesecu dostavljati Donatorskoj skupštini i MZOS-u izvješće o radu za prethodni mjesec, kao i financijsko izvješće na kraju svakog kvartala. Kome su, ako su uopće, dostavljali izvješća?


Nadalje, još uvijek nije jasno zbog čega resorno ministarstvo ili članovi Upravnog odbora Zaklade nisu izašli u javnost s ovim problemom i obavijestili studente o poteškoćama u radu NZPUSS-a, kao ni zbog čega su gotovo sve informacije o Zakladi nedostupne. Umjesto odgovora Lidija Gašparović se ispričala.


"Svim studentima upućujem ispriku i zahvalnost na strpljenju vezano uz nastalu situaciju. Iskreno sam uvjerena da će se u najkraćem roku uspješno riješiti sva pitanja važna za nastavak redovnih aktivnosti, kako bi Zaklada nastavila s radom na još zdravijim i snažnijim osnovama."


Te zdravije i snažnije osnove trebale bi biti omogućene prema riječima Gašparovićeve biti utemeljene tako da će se "bitno uskladiti zakladne programe s aktualnom politikom ministarstva i donijeti ispravne operativne odluke kako bi se rad Zaklade nastavio punim intenzitetom".


No, koja je aktualna politika MZOS-a? Gotovo je nemoguće odgovoriti ako znamo da je tek nedavno imenovana zamjenica ministra za sport i da stvari unutar ministarstva još nisu posložene. Koje su to ispravne operativne odluke? Je li to izmjena Statuta, Pravilnika i Zakona o Zakladi? Jesu li to promjene u kriterijima pri raspisivanju natječaja za stipendije? Je li to reorganizacija Zaklade? Znače li te operativne odluke gašenje Zaklade iduće godine, kada istekne mandat članovima Upravnog odbora? Ni na jedno od ovih pitanja nismo dobili odgovor u ovih mjesec dana koliko nam je trebalo da prikupimo određene informacije, potaknuti javljanjima i upitima ogorčenih studenata.


Također, na uvid nismo dobili Statut i Pravilnik o stipendijama, iako smo zatražili njihovo dostavljanje s obzirom da više nisu dostupni u elektroničkom obliku. Time je Zaklada prekršila vlastitu viziju o "središnjoj nacionalnoj instituciji za problematiku i unaprjeđenje učeničkog i studentskog standarda koja javnim, transparentnim i stručnim radom aktivno sudjeluje u razvoju i izgradnji društva znanja, pravednosti i solidarnosti", kao i većinu drugih premisa iz vlastitih ciljeva i vizija razvoja.


Iako će četiri milijuna kuna stipendija biti isplaćeno ove godine, pitanje je mogu li iduće generacije računati na stipendije Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu.


Milan Dalmacija

foto: Shutterstock


Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standarduLidija GašparovićblokadaDonatorska skupštinaDavor BabićnepravilnostiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se