Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kad izvanredni studenti moraju platiti iksicu: Ovo su NAJAPSURDNIJI troškovi na domaćim fakultetima

MojFaks | Akademska četvrt, 14.11.2017. Kad izvanredni studenti moraju platiti iksicu: Ovo su NAJAPSURDNIJI troškovi na domaćim fakultetima

Studiranje ne može proći bez troškova jer prilikom svakog upisa u višu godinu studija plaćamo upis, a tijekom prvog upisa još moramo platiti indeks i iksicu. To su troškovi na koje računamo, ali postoje stvari za koje moramo dati novac na fakultetu, a nije nam baš jasno zašto.

Pravilnikom o studiranju koje ima svaki studij u Hrvatskoj uglavnom su određeni troškovi studija, a ako nije riječ o pravilniku tada je u pitanju drugi akt poput, primjerice, odluke. Prilikom prvog upisa na studij ili upisa u višu godinu fakulteta moramo iskeširati određenu svotu love koja je propisana spomenutim pravilnikom ili odlukom, međutim, određeni izdaci nas ipak iznenade.


Izvor: serenapro.hr

Prošli tjedan smo pisali o cijeni ispisa s određenih fakulteta u Hrvatskoj pa je tako studentica ispričala koliko ju je koštalo ispisivanje s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Studentica se htjela prebaciti na PMF pa je morala PBF-u platiti 400 kuna za ispisnicu i žig u indeks koji kaže "ispisana". Iako za ovu praksu mnogi studenti ne znaju, ona nije neuobičajena jer mnogi zagrebački fakulteti imaju cijenu ispisa sa studija. Ovoga puta, otkrit ćemo vam koji su najapsurdniji troškovi na našim fakultetima kako biste bili spremni upravo na njih i da ne doživite hladan tuš u referadi.

U Zadru izvanredni studenti moraju plaćati iksicu, a na EFZG-u se krivo uplaćeni iznosi također naplaćuju


Ovdje smo nabrojali tri fakulteta koji studente bacaju u, nazovimo ih, "čudne" troškove. Neki će reći da su ovi troškovi nepotrebni, ali činjenica je da su propisani Pravilnicima i Odlukama te ih studenti moraju plaćati. Riječ je o Sveučilištu u Zadru, Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te Međimurskom veleučilištu u Čakovcu.


Izvor: Pixabay

Ekonomski fakultet u Zagrebu i plaćanje krivo uplaćenih troškova


U slučaju da studirate na EFZG-u morate dobro pripaziti prilikom uplaćivanja upisa, izdavanja duplikata indeksa ili oko bilo kojeg drugog troška. Naime, u njihovoj "Odluci o studentskim participacijama i naknadama" pod točkom "Ostale naknade" stoji: "Za troškove povrata prekomjernih, odnosno krivo plaćenih iznosa naplaćuje se 50 kuna". Što znači da kuda ste pogriješili u iznosu i uplatili previše novca, čeka te vas još malo "lupanja po džepu".


Izvor: Odluka o studentskim participacijama i naknadama (EFZG)

Na Sveučilištu u Zadru izvanredni studenti moraju platiti iksicu koja im ničemu ne služi


Na zadarskom Sveučilištu, u "Odluci o troškovima razredbenog postupka, upisa, iksice, indeksa i školarine studenata redovitih i izvanrednih jednopredmetnih i dvopredmetnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija" piše da studenti moraju platiti iksicu platiti 150 kuna. Točno piše da "troškove upisa, osiguranja i izrade studentske iskaznice (iksice) plaćaju svi redoviti studenti i izvanredni studenti...". Budući da su izvanredni studenti oni koji nemaju studentska prava te rade uz studij, njima doslovno iksica ne služi ničemu. Odnosno, ne mogu jesti na nju.

...O da, naplaćuju i ispis! Trošak koji uvijek iznenadi studente: Saznajte koliko će vas koštati odlazak s fakulteta...


"Studirala sam tri godine u Zagrebu, a zatim sam upisala diplomski izvanredni studij na Sveučilištu u Zadru. Kada sam došla na upis, žena iz referade rekla mi je da moram osim indeksa, platiti i iksicu. I to 150 kuna. Pitala sam ju zašto moram dati novac za iksicu koja mi apsolutno neće ničemu služiti jer joj je primarna svrha studentska prehrana, a ona mi je rekla 'jer tako piše u pravilniku'. Očito dosta toga nema smisla pa piše u pravilniku kojeg se drže kao pijan plota kada je u pitanju uzimanje love od studenata, ali ne i kada se odnosi na njih i kada oni pogriješe"
, ispričala nam je bivša studentica.


Izvor: Odluka o troškovima razredbenog postupka, upisa, iksice, indeksa i školarine studenata redovitih i izvanrednih jednopredmetnih i dvopredmetnih preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija (unizd)

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu studenti imaju pravo izaći šest puta na ispit, a neki studenti uz ECTS bodove prenose i pravo izlaska na ispit


Na većini fakulteta u Hrvatskoj studenti imaju pravo izlaska četiri puta na ispit - dva puta na redovan ispit i dva puta na ispit u rujnu. No, ne i na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu (MEV), za koji se i ovako vežu bizarne situacije i afere. Neke od spomenutih afera otkrio je i MojFaks, a sada je Veleučilište ponovno pokazalo da se ondje i dalje ne zna "tko pije, a tko plaća".

...Studenti mogu odahnuti: Nakon naših članaka MZO srušio spornu Odluku MEV-a - ipak nisu imali dopuštenje za mijenjanje iznosa školarine...


...Nakon našeg članka o MEV-u promijenili Odluku: Studenti tvrde da ih veleučilište nije upozorilo na povećanje školarine - neki odustaju od studija...


...Gdje je pečat? Poskupjele školarine na MEV-u: Šokirani studenti najavili prekid studiranja - sve je napravljeno bez potpisa i žiga Ministarstva?...


Naime, studenti ondje imaju pravo šest puta izaći na ispit i to jasno piše u Pravilniku o studiranju, s tim da je šesti put polaganje pred komisijom. "Ispit iz istog predmeta redoviti i izvanredni studenti mogu polagati najviše šest puta, do ponovnog početka semestra u kojem se izvodi predmet", stoji u Pravilniku. No, studenti MEV-a svakako bi trebali provjeriti što je s plaćanjem prenesenog kolegija. Ukratko: ako se kolegij prenosi u sljedeću godinu treba imati na umu da se prenosi i broj pokušaja izlazaka na ispit koji su ostali od prošle godine. Upravo zbog toga bi bilo dobro provjeriti kako će to utjecati na prijenos ECTS-a i plaćanje tih bodova jer, kako nam tvrde neki studenti s tog veleučilišta, unatoč plaćanju svih ECTS bodova koliko taj ispit nosi, u novu godinu nećete prenijeti novih 6 prava na izlazak.

O tome ćemo definitivno izvjestiti detaljnije sljedećih dana.

Ivana Petrić
foto: darkoba/MojFaks


troškoviapsurdni troškovifakultetiMEVplaćanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se