Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Sjećate se studenata zagrebačkog Prava koji jedva prolaze ispite? Na Pravnom fakultetu u Splitu je još gore

MojFaks | Akademska četvrt, 05.03.2019. Sjećate se studenata zagrebačkog Prava koji jedva prolaze ispite? Na Pravnom fakultetu u Splitu je još gore

Pravni fakultet u Zagrebu slovi kao najteži u državi pa studenti na ispitima padaju poput domina. Prolaznost na ispitima je iznimno mala, međutim, kako nam studenti kažu, manja je prolaznost na splitskom Pravu.

Prošli tjedan prenijeli smo priču Jutarnjeg lista o iznimno niskoj prolaznosti studenata zagrebačkog Prava na ispitima. Podsjećamo, Jutarnji je pisao o friško izvučenim podacima sa Studomata koje su im proslijedili sami studenti. Rezultati djeluju alarmantno jer je samo 16 posto studenata u ovoj akademskoj godini uspjelo proći ispit "Rimsko privatno pravo". Drugi kritičan ispit jest "Hrvatska pravna povijest u europskom kontekstu" koji je prema podacima Studomata prošlo samo 18 posto studenata, a slijede "Međunarodno pravo" (24 posto), "Građansko pravo II" (27 posto) i "Kazneno pravo" (28 posto).

Izvor: Pixabay

U upravi Pravnoga fakulteta objašnjavaju da se podaci sa Studomata odnose na kratko razdoblje (dva ispitna roka), da je to premali uzorak studenata, kao i to da sustav studente koji ne odjave ispit broji kao negativno ocijenjene. Stoga u Upravi nude podatke o prolaznosti studenata u kalendarskoj 2018., na uzorku od približno tisuću studenata, ali ni ti rezultati nisu dali sjajnu sliku. Spomenute podatke možete pročitati ovdje. U tekstu se povlači paralela s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Rijeci gdje studenti u ovoj akademskoj godini imaju prolaznost od 50 posto. Dekan zagrebačkog Prava, Igor Gliha, kaže da nije zadovoljan prolaznošću studenata na ispitima. Prolaznost u Rijeci tumači tako što kaže da je Pravni fakultet u Zagrebu možda zahtjevniji te je siguran da je na raznim veleučilištima postotak uspješnosti gotovo sto posto, no možda se zahtijeva manje znanja, piše Jutarnji.

Nakon što smo prenijeli članak Jutarnjeg lista, na redakcijski mail portala MojFaks javio se student koji tvrdi da je ipak prolaznost gora na Pravnom fakultetu u Splitu. Prema onome što nam je pokazao, prolaznost u ovoj akademskoj godini (odnosno, prošlog semestra) je manja nego na zagrebačkom Pravu.


Postotak prolaznosti na splitskom Pravu iznimno je nizak, a studenti nakon diplome ne znaju napisati ni običnu žalbu?


Student pete godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu koji je htio ostati anoniman, pokazao nam je što se događa na Studomatu budućih splitskih pravnika. Tako je prolaznost na ispitu iz kolegija "Ustavno pravo" samo 8 posto, na kolegiju "Građansko pravo I" tek 12 posto, 11 posto je prolaznost na "Kaznenom pravu". No, prolaznost nije dobra niti na drugim kolegijima poput "Građanskog prava II" (16 posto), "Teorije države i prava" (17 posto), "Međunarodnog privatnog prava" (14 posto), "Financijskog prava i financijske znanosti" (14 posto) te "Sociologije" (13 posto). Razočarani student koji sada svoj studij privodi kraju, kazao nam je da je Pravnom fakultetu u Splitu pod hitno potrebna reorganizacija i to u svakom smislu te riječi.

Student tvrdi da je na splitskom Pravu prolaznost gora nego na zagrebačkom... izvor/foto: Teo Peričić/apoliticni.hr

"Inzistiranje na stotinama stranica suhoparne teorije, a sve bez ikakve prakse dovodi do toga da većina studenata nakon završenog fakulteta ne zna sastaviti ni običnu žalbu i zapravo tek tada počinje s učenjem. No, to je tema za sebe i to je problem na nivou države, prisutan i na ostalim pravnim fakultetima u Hrvatskoj.", rekao nam je.

No, to nije jedino što je zamijetio kao manu na Pravu. Ono što mu najviše smeta zapravo je način na koji se pojedini profesori odnose prema studentima. Tvrdi da im je odnos, blago rečeno, na nezavidnoj razini. Ispričao nam je da profesori ne dolaze na konzultacije u propisano vrijeme, odbijaju dati uvid u ispit nakon pada.

...Najteži faks u državi? Studenti zagrebačkog Prava jedva prolaze kolegije – tko je krivac?...


"Nekolicina profesora omalovažava studente koji su upisali fakultet nakon srednje strukovne škole te ruše sve koji su pristupili ispitu jer se jedan kolega neprimjereno obukao (došao je u 3/4 hlačama). Isto tako, ruše sve koji su čekali na usmeni jer sljedeća osoba nije ušla u roku tri sekunde u kabinet nakon što je prethodna izašla (profesor broji u sebi sekunde) do 'bacanja' na ispitu iako ste imali dovoljan broj bodova što ste vidjeli na uvidu, ali ste svejedno pali ispit i na pitanje 'zašto?' i 'kako?' dobijete odgovor: 'Eto tako'. Svemu ovome sam bio svjedok, a brojna iskustva koje sam čuo od kolega ne želim ni pričati.", tvrdi.

Studenti ne znaju koju razinu znanja uopće trebaju pokazati za pojedinu ocjenu


Student priča da su veliki minus neustaljeni kriteriji ocjenjivanja, u smislu da studenti nisu upoznati s tim koju razinu znanja uopće trebaju pokazati za pojedinu ocjenu što im donosi frustracije.

Izvor: FreePik

"Nerijetko se dogodi da se unatoč odgovorima na sva pitanja upisuju dvojke ili još gore, ruši ga se jer je ispit ocjenjivan odokativno ili je ispravljen do pola! Osobno sam doživio da sam dobio dovoljan unatoč riješenosti pismenog od 85 posto i odličnog usmenog uz riječi profesorice: 'Ali hajde, jača je tvoja dvojka nego neke petice koje sam upisala'.", prepričao je mladić.

Od ove akademske godine je uvedena promjena na Studomatu pa se vidi statistika prolaznosti. Student kaže da mu je iznimno drago zbog toga što pokazuje da postoje kolegiji čija je prolaznost na ispitima manja od 15 posto. Uslijed poražavajućih rezultata prolaznosti, mladić drži da bi se trebalo nametnuti pitanje kvalificiranosti i sposobnosti profesora da prenesu znanje na studente ako im iz roka u rok skoro 90 posto njih pada na ispitima.


...ZABRINJAVAJUĆE PISMO: Mladić sa zagrebačkog Prava upozorava - ovo su najveći problemi mog fakulteta...


"Iako je studij skoro iza mene i usprkos svim nepravdama i poteškoćama na koje sam naišao, priveo sam ga kraju u roku, ali smatram da na ove stvari treba ukazivati jer ovakav odnos profesora prema studentima je nedopustiv i nedostojan jedne akademske ustanove i na njemu treba poraditi što je moguće prije.", prokomentirao je za kraj.

Izvor: Facebook@Pravni fakultet (Sveučilište u Splitu)

Komentar u vezi loših rezultata prolaznosti studenata na Pravnom fakultetu u Splitu htjeli smo dobiti od dekana prof. dr. sc. Mirka Klarića. Upit smo poslali u ured dekana još prošli tjedan, ali nažalost do kraja pisanja ovog članka nismo dobili odgovor. U slučaju da odgovor stigne, bit će objavljen, a do tada, studenti će morati na svom studomatu gledati lošu prolaznost i pitati se u čemu ili u kome je točno problem.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


Pravni fakultet SplitPravni fakultet Zagrebprolaznostprolaznost na ispitimaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se