Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zašto se duljoj turističkoj sezoni ne vesele jedino hrvatski studenti?

MojFaks | Akademska četvrt, 02.09.2016.Zašto se duljoj turističkoj sezoni ne vesele jedino hrvatski studenti?

Bilježi se porast broja noćenja, turistička sezona nikada nije bila ovako unosna, a zbog lijepog vremena i visokih temperatura mnogi predviđaju da će sezona trajati do kraja listopada.

Istraživanja broja ostvarenih turističkih noćenja u Hrvatskoj ovog ljeta razlog su zadovoljstva Ministra turizma Klimana, turističkih agencija, turističkih djelatnika, ali i privatnih osoba koje iznajmljuju sobe i apartmane strancima.

U čitavoj priči rijetko se spominju studenti koji upravo krajem turističke sezone započinju novu akademsku godinu, a s time i useljavaju u domove ili pak privatni smještaj koji unajmljuju sami ili najčešće s cimerima.

Slučaj Dubrovnik


Grad Dubrovnik već je poslovično noćna mora studenata koji ondje studiraju, a prisiljeni su tražiti sobu ili stan. Osim najviših cijena stanova u Hrvatskoj, stanodavci najčešće odlučuju iznajmljivati kapacitete strancima jer su, naravno, bolje platežne moći. No, tu priča ne završava. Kako bi pobrali i strizali i novce i ovce, privatni iznajmljivači zimi rado prihvaćaju studente kojih se onda u proljeće, taman pred ispitne rokove kad imaju najviše obaveza i kad su pod najvećim stresom polaganja ispita – tjeraju iz tih istih stanova van jer dolaze bogatiji stranci.

"Toliko sam puta izbačena i toliko sam se puta iselila da mi se riga na sam spomen Dubrovnika. Otkako sam završila fakultet, gadi mi se i doći dole", izjava je samo jedne od brojnih studenata koji su se zatekli u ovakvim problemima.

...Nema više i ovce i novce: privatni iznajmljivači u Dubrovniku negoduju zbog najavljene izgradnje studentskog doma...


Licemjerje privatnih stanodavaca još je i gore ako znamo da su negativno reagirali na vijest o izgradnji studentskog doma u Dubrovniku koji će napokon doskočiti ovoj nezavidnoj situaciji i olakšati studentima. Negoduju jer će im studentski dom ukrasti dio kolača koji su inače grabili od studentske populacije. Morat će spuštati cijenu najma stanova, a bez dijela zarade ostat će svakako, lamentiraju.

Slučaj Split


Danas je Slobodna Dalmacija objavila članak o "nikad većoj navali na domove u Splitu". U Studentskom centru Split ne pamte veći pritisak za smještaj u neki od studentskih domova.

"Na natječaj su se prijavila 1922 kandidata, a prema privremenim rezultatima za sada su pravo na krevet ostvarila 1232 studenta. Drugim riječima, više od trećine zainteresiranih ostalo je ispod crte, odnosno točno 690 mladih ljudi", doznaju od Matka Matkovića, rukovoditelja SC-ove Službe studentskog smještaja i turističkih poslova. (Evo opet poveznice studentskog smještaja i turizma!)

Trenutno nema naznaka da će se graditi novi studentski domovi ni proširivati postojeći u Spinutu i Kampusu pa je izvjesno je da će se i ovih dana, uoči nove akademske godine, tražiti privatni stanovi. Stanari ne primaju nikakvu subvenciju za troškove najamnine od resornog Ministarstva znanosti, što znači da će troškove privatnog smještaja morati plaćati sami ili uz pomoć roditelja.

Od Marijana Bašića iz SC-a pak doznaju da je glavni razlog zbog kojeg bilježe veliki broj zainteresiranih za smještaj u domu taj što su se gotovo svi podstanarski stanovi, i to na području cijeloga grada, pretvorili u turističke apartmane. I ovdje se približavamo slučaju grada Dubrovnika.

"Sve je podređeno turizmu. Studenti nam se žale kako ih najmodavci tjeraju iz stanova već početkom lipnja kako bi ih mogli iznajmljivati strancima, a oni tada imaju najviše obaveza oko učenja i polaganja ispita u ljetnom roku", kaže Bašić za ove novine.

Iako se svi čude kao pura dreku svake godine u kojoj Hrvatska ostvari dodatan rast što se turizma i zarade od njega tiče, izgledno je da će se ti trendovi nastaviti i dalje jer, ruku na srce, domaći turizam nije dosegao svoj puni potencijal: kako što se ponude tiče, tako i što se broja posjetitelja tiče (a ako ozbiljno shvatimo globalno zatopljenje i projekcije promjene klime na Zemlji, onda je na ovim prostorima izgledno i sve dulje trajanje turističke sezone). Prisjetimo se da je hrvatski prihod od turizma 2000. godine bio tri milijarde eura, a za prošlu godinu iznosio je blizu osam milijardi eura.Foto: iztzg.hr

Kako to piše u Izvještaju 10 strategija razvoja turizma RH do 2020. godine, od investicija u nove smještajne kapacitete, u razdoblju od 2016. do 2020. godine očekuje se "da se u kućanstvima smještajni kapacitet zadrži na razini iz 2015. godine odnosno alternativno uspori brzina njegovog rasta do 37 tisuća ležaja; ukupno projicirano povećanje u razdoblju od 2011. do 2020. godine iznosi između 40 i 77 tisuća ležajeva, a određeno je očekivanim rastom smještajnog potencijala privatnog smještaja do 2015. godine, a potom ili zaustavljanjem rasta (pretvaranjem dijela kapaciteta u ostale oblike smještaja kao što su obiteljski hoteli ili pansioni) ili usporavanjem rasta."

Ako pretpostavimo da će se i idućih godina nastaviti pozitivan trend rasta turizma i produljenje sezone do kraja listopada, svakako treba imati na umu da će pretvaranje privatnog smještaja u turističke apartmane i istodobno smanjenje porasta kapaciteta utjecaja na šanse da studenti uspješno pronađu smještaj prije početka akademske godine, ali zasigurno i sve veću navalu studenata na ionako prekapacitirane domove.

L.B./foto: Tulumarka


studentski smještajturistička sezonaSplitDubrovnikstudentski domoviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se