Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Što je meni ovo trebalo?': Jedan od tri milenijalca žali što je završio fakultet

MojFaks | Akademska četvrt, 10.08.2016.'Što je meni ovo trebalo?': Jedan od tri milenijalca žali što je završio fakultet

Više od jedne mlade osobe između 18 i 35 godina izjavilo je da žali zbog upisa na fakultet, pokazalo je istraživanje.

Otprilike 37% milenijske generacije požalilo je što je studiralo zbog duga u koji su se zbog toga uvalili, a gotovo pola ispitanika (49%) vjeruje da bi do trenutnih uspjeha u životu došli i bez fakultetske diplome.

Ovaj je osjećaj jednak kako među mladima starosti od 25 do 35 godina, tako i među onima koji imaju između 18 i 24 godine.

Istraživanje je provedeno u cijeloj Velikoj Britaniji s malenim razlikama u rezultatima po regijama. Jugozapad zemlje jedini je malo optimističniji po tom pitanju: najmanje žale što su studirali i u najvećem postotku vjeruju da je diploma zaslužna za posao koji trenutno rade.

Milenijalci koji su sudjelovali u anketi predviđaju da će im trebati još 11 godina da se oslobode duga školovanja, a 22% njih odgovorilo je da ne znaju točno koliko novca moraju vratiti. U prosjeku im na kraju mjeseca ostaje samo 156 funti kako bi "pokrili" osnovne životne troškove.

Iako se više od trećine mladih (36%) nada da će im novi posao donijeti i bolju plaću, otprilike sličan broj njih (30%) oslanja se na novac koji će dobiti na dar: ili od obitelji u obliku nasljedstva (18%) ili koji će stići u obliku nekakvog drugog financijskog poklona (12%), a koji će im onda pomoći u budućnosti.

Milenijalci u Škotskoj, Walesu i na sjeveroistoku zemlje najčešće su izjavili da se oslanjaju na pozajmice kako bi pokrili troškove stanarine. Mladi koji stanuju u Londonu najčešće primaju pomoć roditelja, čak 63% njih.

Jedan od šest ispitanika (17%) nada se dobitku na lotu i sličnim igrama na sreću.

Louise Colley
iz Avive izjavila je: "Milenijalce strašno muči nesigurnost njihovih financija u budućnosti što je problem kojemu ne pomaže nesigurnost današnje ekonomske i političke klime. Financijski mamurluk nakon završetka fakulteta također je naveo mnoge mlade da se zapitaju jesu li donijeli ispravnu odluku upisivanjem na fakultet i koliko je diploma zapravo doprinijela njihovom današnjem položaju."

Savjetuje da mladi štede koliko god je to moguće (bitni su čak i najmanji iznosi) jer će im to pružiti osjećaj samopouzdanja i veće kontrole nad financijama u budućnosti.

L.B./izvor: Independent
foto: Shutterstock


milenijska generacijastudiranjefinancijska nesigurnostdugovanjarazočaranjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se