Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti zagrebačkog Šumarskog fakulteta upozoravaju maturante: Ako ste mislili upisati ovaj studij – odustanite! Evo i zašto...

MojFaks | Akademska četvrt, 09.04.2018.Studenti zagrebačkog Šumarskog fakulteta upozoravaju maturante: Ako ste mislili upisati ovaj studij – odustanite! Evo i zašto...

Potaknuti pričom kolega s Medicinskog fakulteta u Osijeku studenti studija Urbanog šumarstva, zaštite prirode i okolišta javljaju se sa sličnim problemom, još jednim u nizu koji svjedoči o mnogobrojnim birokratskim nelogičnostima na hrvatskim fakultetima te čestoj neusklađenosti studijskih programa s tržištem rada, ali i kvalifikacijama kakvima ih definira Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Problemi kolega sa Šumarskog fakulteta, točnije sa smjera Urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša nisu nastali preko noći niti su novost – njihova priča, tvrde, traje već 12 godina, a nije strana ni medijima koji su o njima pisali još 2013. godine. Do danas se, očito, nije dogodio pomak ni u kojem smjeru.

...Studirali, diplomirali, a za Hrvatsku NE POSTOJE: Potpišite peticiju - pomozite ovim magistrima da pronađu zasluženi posao...


Pri upisu na Šumarski fakultet sudenti imaju pravo odabira između dva odsjeka: šumarskog i drvnotehnološkog. Unutar šumarskog postoje dva smjera: smjer Općeg šumarstva i smjer Urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša. Ovo je definirano samim Ustavom fakulteta i iako studenti s oba odsjeka nakon diplome dobivaju istu titulu, razlike između "pravih" šumara i ovih "urbanih" ipak postoje.

...Mladi s diplomom Medicinskog faksa, ali bez budućnosti: Država im platila studij, a sad ih ne može zaposliti...


Naime, kako upozoravaju studenti Urbanog šumarstva, već se godinama bore s dva nepremostiva problema: prvi je taj što u registru zanimanja uopće ne postoje te ih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ne mogu evidentirati niti u sustav uvesti njihovo "pravo" zanimanje. Osim toga, nemaju pravo polaganja nijednog stručnog ispita pri Hrvatskoj komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije zbog čega nemaju pravo rada u struci.

"Nakon tri godine rada u struci i stečene 3 godine iskustva trebali bi moći pristupiti stručnom ispitu pri Hrvatskoj komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije. Tu se javlja drugi problem jer je prema Pravilniku o sadržaju i načinu polaganja stručnih ispita za ovlaštene inženjere šumarstva i drvne tehnologije (NN 74/2007 i 15/2015), kriterij za polaganje svih stručnih ispita jednak, odnosno, na temelju čl. 4. st. 1. spomenutog Pravilnika pravo na polaganje stručnog ispita imaju osobe koje su u Republici Hrvatskoj završile fakultet sveučilišnog programa diplomiranog inženjera šumarstva ili drvne tehnologije, odnosno osobe koje su diplomirale u inozemstvu, a kojima se po posebnim propisima priznaje istovjetnost inozemne diplome. Prema navedenom pravilniku mi kao magistri inženjeri Urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša nemamo pravo na polaganja niti jednog od stručnih ispita pri Komori iako nakon završetka fakulteta studenti oba smjera šumarskog odsjeka nose istu kraticu akademskog naziva: mag.ing.silv.", upozoravaju studenti.

Studenti su svjesni da se njihov studijski program razlikuje od onog Općeg šumarstva stoga smatraju da, zbog toga, pri Hrvatskoj komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije nisu kvalificirani za polaganje svih ispita. Slijedom toga, zahtijevaju da im se omogući polaganje stručnog ispita za ovlaštenog inženjera šumarstva i stručnog ispita za ovlaštenog inženjera šumarstva za ekologiju, zaštitu prirode i urbano šumarstvo jer, kako kažu, "apsurd je da mi kao urbani šumari nemamo mogućnost polaganja niti smjera za koji smo prema stečenoj diplomi kvalificirani jer smo odslušali i položili sve kolegije koji se smatraju dijelom navedenih stručnih ispita koje tražimo da nam se omoguće".

Obzirom da se prema Zakonu o šumama kao izvoditelji ovlaštenih radova navode isključivo ovlašteni inženjeri šumarstva kojima sa završenim smjerom Urbanog šumarstva ovi studenti ne pripadaju, s diplomom koju su stekli nemaju definirane kvalifikacije ni mogućnost rada u struci iako je studij Urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša, po službenom Statutu, zaista dio šumarskog odjela.

"U čl. 2, st.1 Zakona o Hrvatskoj komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije stoji: 'U smislu ovoga Zakona inženjer šumarstva jest osoba koja je diplomirala na šumarskom fakultetu, šumarskom odjelu u Republici Hrvatskoj te stekla zvanje diplomiranog inženjera šumarstva ili magistra struke šumarstva", u koji se opis svakako uklapaju i ovdje spomenuti studenti.

"Napominjemo da su propisana literatura za polaganje ispita, sadržaj kolegija, predavači, način polaganja ispita iz navedenih kolegija pri oba smjera na fakultetu isti te smatramo da nismo uskraćeni za znanje i da smo spremni obavljati strukovne zadatke ovlaštenog inženjera šumarstva propisanih člankom 29. Statuta Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije (NN 136/06 i 61/07). Smatramo da je naše mišljenje da su magistri inženjeri Urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša kvalificirani i strukovno osposobljeni pri Komori polagati stručni ispit za ovlaštenog inženjera šumarstva (opći smjer) te sukladno tome obavljati sve za to predviđene poslove – opravdano i realno", dodaju studenti.

...Od trogodišnje škole do nagrade dekana: Najbolji student Šumarskog fakulteta prvo bio - stolar...


Kako tvrde, proteklih nekoliko mjeseci poslali su na tisuće dopisa različitim institucijama: od fakulteta i Komore kao najodgovornijih, preko Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Rektorata Sveučilišta, Ministarstva obrazovanja do Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Hrvatske gospodarske komore. "Nažalost, svi krivnju prebacuju s jednih na druge, a nitko od njih nije spreman priznati svoju krivnju i pomoći nam kako bi ostvarili nešto na što zakonski imamo pravo", kažu.

Svojim istupom u medije, iako su zbog toga – kako tvrde – naišli na neodobravanje zaposlenika Fakulteta, nadaju se javnosti "približiti još jedan apsurd hrvatskog školstva", kao i apelirati na maturante koji su i ovaj fakultet uvrstili na listu svojih želja da "dobro razmisle i ne pogriješe kao što smo mi pogriješili".

Prema tvrdnjama studenata, profesori spomenutog fakulteta "ni nakon dvanaest godina postojanja smjera nisu složni je li smjer uopće opravdan i potreban". Stajalište je studenata da je Urbano šumarstvo "osmišljeno nepromišljeno i njegovo postojanje kao takvo nema nikakvog smisla", barem dok se ne riješe ova dva problema kojima bi im se omogućilo zapošljavanje u struci i ravnopravnost na tržištu rada s kolegama koji završe studij Općeg šumarstva.

L.B./foto: Facebook@Šumarski fakultet


Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebustudij Urbanog šumarstvazaštite prirode i okolišaapsurdtržište radaHrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologijeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se