L.B. u Akademska četvrt

ChatGPT – nova umjetna inteligencija zabrinula sveučilišne profesore: Je li ovo kraj seminara i diplomskih radova?

Novi chatGPT izaziva oduševljenje i nevjericu diljem svijeta: radi li se o umjetnoj inteligenciji koja će zamijeniti Google tražilicu i mnoge lišiti zaposlenja?

7. prosinca 2022 11:52
Umjetna inteligencija.

Umjetna inteligencija. Foto: geralt via Pixabay

Ukoliko ste aktivni na društvenoj mreži Twitter, gotovo ste sigurno „nabasali“ barem na jednu objavu oduševljenih geekova ili pak tehnoskeptika o novoj umjetnoj inteligenciji koju mnogi nazivaju najkorisnijom i najnaprednijom dosad.

Naime, radi se o chatbotu kojemu možete postaviti bilo koje pitanje ili mu zadati bilo kakav zadatak, a rezultat bi vas mogao zapanjiti. Novi chatbot može „razumjeti“ prirodni ljudski govor i stvarati zapanjujuće kompleksne tekstove.

Predviđaju kraj Googlea pa čak i fakultetskog obrazovanja

Iako je u testnoj, beta fazi, navodno se samo u prvih pet dana javilo više od milijun ljudi koji su bili voljni isprobati ga. Reakcije onih koji su isprobali komunicirati s ovim chatbotom najblaže rečeno su bombastične i ne prestaju zasipati društvene mreže, ponajviše Twitter.

Za razvoj chatbota ChatGPT zaslužna je kompanija OpenAI sa sjedištem u San Franciscu. Treba napomenuti da je sam početak razvoja ovog startupa vezan uz Elona Muska koji ga je podržavao od početka, 2015. godine, uz još nekoliko investitora iz Silicijske doline, poput Sama Altmana.

U periodu otad do danas distancirao se od kompanije, piše The Guardian, izašao je iz odbora, a na novi chatbot se osvrnuo i na svom Twitter profilu.

U ovoj kompaniji osmišljeni su i realizirani i alati poput GPT-3 i DALL-E 2. Dodajmo još i ovo da skraćenica GPT u nazivu chatbota predstavlja skraćenicu termina Generative Pre-Trained Transformer.

I iako su slični chatbotovi dosad uglavnom izazivali podsmjeh, ovaj u ljudima izaziva sijaset emocija: od čuđenja, zadivljenosti, oduševljenja, ali i straha. Osim što „odgovori“ chatbota djeluju kompleksno, ozbiljno, logično i argumentirano, umjetnoj inteligenciji iza ChatGPT-a nije strano šaliti se, pisati seminare na akademskoj razini, programirati kodove, davati medicinske dijagnoze, pojašnjavati znanstvene koncepte na različitim razinama kompleksnosti… I još mnogo toga!

Testirati ga mogu svi i to potpuno besplatno

Ideja iza ovakvog chatbota nije novost, no ovo je prvi puta da je testiranje umjetne inteligencije koja ga pokreće omogućeno svima koji to požele, putem besplatnog web sučelja jednostavnog za korištenje, jednom kad se registrirate.

Od svog „debija“ u javnosti, pojavile su se i špekulacije da bi novi chatbot mogao zamijeniti osobe u obavljanju nekih poslova (primjerice, novinare, programere, profesore pa čak i scenariste), uglavnom onih koji se temelje na stvaranju sadržaja.

Neki su akademici čak izjavili da bi radovi poput onih koje generira ovaj chatbot studentima donijeli visoke ocjene na fakultetima! Kako piše Geeky News, jedan od ovih profesora koji su odlučili testirati razinu novog chatbota je i Dan Gillmore, profesor novinarstva na Državnom sveučilištu u Arizoni.

„Akademski svijet suočava se s ozbiljnim problemima”

Kako je pojasnio, UI-ju je zadao nekoliko zadaća koje inače daje studentima, uz zadovoljavajući rezultat koji bi ocijenio visokom ocjenom. Sudeći prema mišljenju profesora Gillmorea, „akademski svijet suočava se s vrlo ozbiljnim problemima.“

Televizijska voditeljica Liv Boeree u svojoj objavi na Twitteru zapitala se koje će dijete nakon ovoga više ikad pisati zadaću.

Ipak, nova UI nije lišena nedostataka. Kako piše New York Times, odgovore generira u pojednostavljenim terminima, a s obzirom da koristi ogromnu količinu podataka dostupnih na internetu, no koji datiraju najrecentnije u 2021. godinu, ponekad ponudi i pogrešne odgovore.

Također je programiran i tako da odbije „neprikladne i nepristojne zahtjeve“ stoga ni ovakve zadatke neće izvršiti, a neki pak stručnjaci upozoravaju da je lišen i mogućnosti kritičkog mišljenja, zbog čega još uvijek nije dovoljno dobar da bi zamijenio, primjerice, vrsne novinare na njihovim poslovima.

Za iduću godinu, najavljeno je lansiranje naprednije inačice, GPT-4, a hoće li imati toliko dalekosežne reperkusije u obrazovanju, teško je reći. 

Još vijesti