V.F. u Akademska četvrt

Treba li darivanje mentora nakon obrane diplomskog biti tradicija ili strogo zabranjeno? Evo što studenti misle o tome...

Što pokloniti mentoru nakon obrane diplomskog rada i je li nepristojno preskočiti tu 'tradiciju'?

27. listopada 2022 14:05
Nakon diplome, promijene mišljenje o svojoj odluci...

Nakon diplome, promijene mišljenje o svojoj odluci... Foto: spoialabrothers via Shutterstock

Pisanje diplomskog rada i pripremanje njegove obrane većini studenata predstavlja mukotrpan i dugotrajan proces. Oni koji su se time bavili znaju koliko je teško, a oni koji još nisu imali iskustva s time, uplaše se pri samoj pomisli.

Međutim, kad sva ta muka prođe, ostane još samo jedna nedoumica: treba li mentoru pokloniti neki znak pažnje kao zahvalu na mentorstvu i podršci?

"To im je dio posla..."

Studenti, pogotovo oni viših godina, ponekad znaju o tome započeti raspravu. U toj raspravi su neki za, a neki protiv poklona za mentore, dok oni treći ni sami ne znaju kako pristupiti ovoj odluci.

"Trenutno tražim mentora za svoj diplomski rad. Vjerojatno ću mu nešto pokloniti na kraju, ali mi je to malo glupavo. To im je dio posla", kaže studentica s Fakulteta političkih znanosti.

Indeks u rukama studenta, ocjene Indeks u rukama studenta, ocjene Foto: Darko Ba, MojFaks

"Naravno, ako student stvarno ima potrebu pokloniti nešto svome mentoru, samo naprijed, ali što ako se ispostavi da mentor i nije bio baš najbolji? Student će mu i tada vjerojatno nešto pokloniti samo zato što osjeća pritisak da mora. Iskreno, nisam nikada čula da netko nije kupio poklon za svog mentora. Tako da, vjerujem da se to već odavno ustalilo kao nešto što se podrazumijeva", smatra.

Kao kad liječniku nosimo kekse i kavu?

Ipak, ovo se ne bi trebalo podrazumijevati. Ako ćemo otići malo dalje, čini se kako je u našoj kulturi da poklanjamo poklone ljudima koji nam nisu učinili uslugu, nego su zapravo radili svoj posao. To se često događa kad liječniku nosimo kavu ili kekse, učenici se ponovče da razrednicima na kraju školske nešto kupe, a i krizmanici često poklanjaju biskupu poklon na dan krizme.

Mislim da je to sasvim okej i lijepo da se nešto pokloni. Za diplomski bih svakako nešto poklonila jer ipak mentor dosta pomogne, zapravo, trebao bi imati zasluge u tom radu", kaže nam studentica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. "Za završni bih samo ako ima obrana. Ja svojoj mentorici nisam ništa uzimala. Nekako mi je bilo glupo jer mi je poslala literaturu i smjernice, nisam imala ništa eksperimentalnog, a ni obranu", priznala je.

Nedavno je jedna studentica pokrenula raspravu i u Facebook grupi "Ekipa s Cvjetnog" kada je tražila savjet što pokloniti mentorici. Sama je napisala kako je bila jako zadovoljna svojom mentoricom pa joj želi pokloniti znak pažnje, ali opet nije sigurna treba li jer joj je mentorstvo ipak dio posla.

Ne bi smjelo biti zabranjeno, ali ni tradicija

"Smatram da bi darivanje mentora trebalo isključivo biti izbor studenta, a ne zabranjeno ili tradicija. Ako je netko zadovoljan svojim mentorom i osjeća da mu je zaista pomogao (iako mu je to posao), a time ga i cijelo vrijeme motivirao, bilo samo kroz pisanje rada ili pak čitavo studiranje, mislim da bi mu trebao moći pokloniti buket cvijeća/flašu pića bez da brine o tome što će drugi reći", napisala je u komentaru jedna članica grupe.

"Ja sam poklonila na obrani diplomskog. Ne iz tradicije, već zato što zaista cijenim i poštujem sve koji su mi bili vezani uz diplomski, i članove i mentore. Poklonila sam ručno izrađen keramički buketić cvijeća po kojem je specifična moja udruga osoba s invaliditetom. To ne treba biti tradicija ni nepisana obveza, već izbor studenta", složila se još jedna bivša studentica.

S druge strane, ima i onih koji smatraju da se radi o pretjerivanju i da studenti često osjećaju pritisak da moraju darivati mentore, iako to ne žele.

Diploma domaćeg fakulteta Diploma domaćeg fakulteta Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

"Osobno, jako glupo, plaćeni su i to dobro za to mentorstvo, a to samo potiče da i dalje očekuju poklone od drugih (kao mito recimo) - uz to, na nekim fakultetima je zabranjeno kupovati išta i darivati. Samo hvala i dobra ocjena iz obrane je njima dovoljna zahvala za odrađen posao", prokomentirala je pak ova studentica.

"Završni ništa, diplomski flaša vina iz lokalne vinarije, a dvoumio sam se ako i to, jer mi se ne sviđa ta tradicija", priznao je jedan član grupe.

Kupnja poklona za mentora nije ni ispravna ni pogrešna. Radi se o odluci koju donosi sam student. Ako on želi nešto pokloniti svome mentoru iz zahvale, u tome nema ništa loše. Međutim, ako sam student nije bio zadovoljan mentorstvom, onda nema smisla niti darivati ga, čak ni ako se to smatra tradicijom ili obavezom.

Ne treba zaboraviti da je mentorstvo sastavni dio profesorskog posla i obaveza na fakultetu, zato poklon treba kupiti samo ako student to zaista želi.

Također treba imati na umu da se neki profesori mogli čak i naljutiti u slučaju darivanja, a drugi pak ako darivanje izostane, stoga je najbolje među starijim kolegama ili pak asistentom dotičnog profesora ili profesorice provjeriti kako najbolje zahvaliti na mentorstvu, ukoliko za tim imate potrebu.

vezano indeks ocjene Nakon predavanja Ljigavo ili simpatična gesta za kraj? Ako ne znate kupuje li se poklon mentoru diplomskog pročitajte kako su to riješili ovi studenti

vezano Kako napisati završni rad u 13 sati? Nakon predavanja Studentica napisala završni rad za samo 13 sati: Predala ga samo minutu prije roka

Još vijesti