P.S. u Akademska četvrt

Još jedan grad dobiva studentski dom i menzu: Evo kada kreće izgradnja i realizacija

Studentima Bjelovarskog Veleučilišta zbog ovog će projekta biti olakšano studiranje.

27. prosinca 2022 12:27
Budući studentski dom u Bjelovaru

Budući studentski dom u Bjelovaru Foto: Veleučilište u Bjelovaru/Facebook

Sve više manjih hrvatskih gradova dobivaju titule sveučilišnih ili veleučilišnih gradova. To je zbog izgradnji studentskih restorana, proširenju studija na određenim sveučilištima, ali i zbog izgradnji novih studentskih domova.

Bjelovar je upravo jedan od tih manjih „gradića“ koji će uskoro dobiti titulu Veleučilišnog grada. Naime, već je odavno najavljena izgradnja studentskog doma u sklopu kojeg će biti i studentski restoran, a sada se napokon i otprilike zna kada bi njihova izgradnja mogla početi.

Reizgradnja bivšeg učeničkog doma

Kako piše bjelovar.info, bjelovarski gradonačelnik najavio je da će gradnja ovih studentskih objekata započeti iduće godine, s obzirom na to da imaju lokaciju, ali nisu sigurni iz kojih izvora će financirati novitete.

„Imamo lokaciju, zgradu u Nazorovoj ulici, bivši učenički dom u kojem želimo realizirati 20-ak milijuna vrijedan projekt gradnje“, rekao je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Smještajni kapacitet od 35 soba

Studentski dom sadržavati će 35 soba u koje će se moći smjestiti 63 studenata. Kada su u pitanju kupaonice, one će biti podijeljene na svake dvije sobe, kao što je slučaj u mnogim studentskim domovima.

Bjelovarsko Veleučilište postoji od 2017. godine, a ovim projektom će uvelike olakšati život njihovim studentima. No, javna nabava za izvođače radova još se uvijek nije realizirala.

Bjelovarsko Veleučilište ima preko 800 studenata

„To još uvijek nismo pokrenuli jer nismo sigurni hoćemo li ovaj objekt raditi preko ITU mehanizama za koji su nam sredstva osigurana ili ćemo ići u smjeru konstrukcijske obnove jer na to ovaj objekt također ima pravo i prijavili smo ga“, rekao je gradonačelnik.

Iako je svima u interesu da izgradnja krene što prije, najviše za time čeznu bjelovarski studenti i to čak 800-tinjak njih.

Trenutna solucija kada se radi o prehrani im je udaljena čak više od kilometra, što nekada zasigurno zna biti problem kada su pauze od predavanja premale. Zato će novi dom, u sklopu kojeg će se smjestiti i menza, zasigurno uljepšati studiranje njihovih studenata.

izvor: www.bjelovar.info
 

Još vijesti