V.F. u Akademska četvrt

Ministarstvo objavilo popis studija čiji studenti imaju pravo na STEM stipendiju: Poznato je i koliko će stipendije iznositi

Provjeri je li i tvoj studij na popisu.

19. rujna 2023 15:33
Još se čeka odluka o broju stipendija.

Još se čeka odluka o broju stipendija. Foto: Canva

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je popis studija čiji studenti mogu konkurirati za ostvarivanje prava na STEM državnu stipendiju. Tako su objavili popis od čak 587 studija. Stipendija će iznositi 600 eura mjesečno za nastavničke STEM programe, a za ostale 300 eura. Dodjeljuje za devet mjeseci akademske godine.

Prijaviti se mogu studenti koji:
• prvi put upisuju prvu godinu studija na prijediplomskom, integriranom prijediplomskom i diplomskom i stručnom kratkom studiju
• prvi put upisuju prvu godinu studija na diplomskoj razini
• prvi put upisuju višu godinu studija.

Pravo ne mogu ostvariti studenti koji:
• upisuju mirovanje prava i obveza u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija
• imaju stečenu kvalifikaciju iste razine visokog obrazovanja
• su u akademskoj godini dodjele stipendija ponovno upisali istu godinu studija (status ponavljanja godine)
• su u radnom odnosu ili obavljaju samostalnu djelatnost obrta ili drugog slobodnog zanimanja.

Još nije poznat broj stipendija

Prema Pravilniku kojeg je objavilo Ministarstvo, Državne stipendije dodjeljuju se prema odvojenim listama za STEM nastavničke studije i rang-listama prema razini i godini studija svih studenata prijavljenih na javni poziv.

Državne stipendije za STEM nastavničke studije dodjeljuju se svim prijavljenim studentima koji ostvaruju pravo na dodjelu. Preostali broj državnih stipendija dodjeljuje se prema razini i godini studija u skladu s Odlukom o broju državnih stipendija u STEM područjima znanosti.

Ministar obrazovanja će do 1. listopada donijeti Odluku o broju državnih stipendija u STEM područjima znanosti koja se objavljuje na mrežnoj stranici Ministarstva te će imenovati Povjerenstvo za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima znanosti.

Pravilnik i popis studija pogledajte u nastavku.

Još vijesti