P.S. u Akademska četvrt

Europska država u kojoj se rezultati ispita objavljuju u potpunoj tajnosti: „Strašno je da se rezultati objave javno“

TikTokerica koja studira u Velikoj Britaniji otkrila je ovu zanimljivost

31. kolovoza 2023 11:01
Ocjena odličan

Ocjena odličan Foto: Canva

U Velikoj Britaniji strogo se pazi na tajnost kada su u pitanju ocjene iz kolokvija i ispita. To je otkrila poznata srpska TikTokerica koja studira u Velikoj Britaniji i prema njezinom mišljenju, njihov princip rada potpuno je nepotreban.

Kako govori, u Srbiji profesori često javno objave ocjene iz ispita, često i s imenima i prezimenima studenata, a oni koji djelomično žele sakriti identitet studenata, ocjene će objaviti pod JMBAG-om, odnosno brojem studentske iskaznice. Slična situacija je i u Hrvatskoj, pogotovo prije nekoliko godina kada fakulteti nisu imali privatne kanale na pojedinim aplikacijama, poput Microsoft Teamsea.

Tada su se ocjene često objavljivale i na javnim pločama u prostorima fakulteta gdje bi svi imali uvid i vidjeli svoje, kao i tuđe ocjene. Danas se rezultati najčešće objavljuju u privatnim kanalima s profesorima, ali i dalje identiteti studenata nisu uvijek „zaštićeni“ pod nekim skrivenim kodovima, osim kada su ocjene objavljene pod JMBAG-om studenta.

Ne želi se poticati konkurentnost studenata

No, kako govori ova TikTokerica, takve su situacije u Velikoj Britaniji nezamislive. Razlog tome je što profesori ne žele poticati neki oblik „natjecanja“ i konkurentnosti među studentima koja ovisi o dobivenoj ocjeni ili broju bodova na ispitu.

U svojem je videu TikTokerica spomenula da su takve stvari zaista nezamislive u njihovoj državi, a i kada ćete tamo pitati nekog od kolega koliku ocjenu je dobio na ispitu – najvjerojatnije vam neće reći, upravo zbog te stroge tajnosti.

@astro.aleks

bukv nece mi nikad biti jasno, nije ni cudo da su zapadnjaci toliko snowflake

♬ original sound - 👩🏻‍🚀AstroAleks👩🏻‍🚀

U komentarima ispod njezinog videa nastala je prava rasprava između onih koji također misle kako ta tajnost nema smisla, ali ima i onih studenata koji bi htjeli isti sistem kakav je i u Velikoj Britaniji: „Zdravije je da drugi ne znaju svačije bodove. Ja prva sudim osobi po tome, a nije rijetko da bolji studenti budu arogantniji prema lošijima“, bio je jedan od komentarima ispod TikTok videa. Što vi mislite?

Anketa

Trebaju li se ispitni rezultati objavljivati javno, s imenom i prezimenom studenta?

Ukupno glasova:

Još vijesti