P.S. u Vodič za brucoše

Za sve koji „umiru od straha“ zbog usmenog izlaganja: Uz ove savjete zaboravite na tremu

Javno izlaganje u obliku prezentacije mnogim studentima predstavlja noćnu moru. No, postoje načini kako to promijeniti.

24. studenog 2023 17:08
Javni nastup

Javni nastup Foto: Ben Moreland via Unsplash

Dovoljno je nekome samo spomenuti riječi „javno izlaganje“ i onda nastupa panika. Mnogi studenti se često susreću s ovim problemom, pogotovo oni koji i općenito nemaju dovoljno samopouzdanja u sebe.

Zvuči strašno, ali zaista ne mora biti. Prije svega prouči savjete koji bi ti u tome mogli pomoći, a onda „rasturi” tu prezentaciju!

Prije svega se dobro pripremi kod kuće

Priprema je najbitnija, a najčešće oduzima najviše vremena. No, to ne bi bilo tako da ona zaista na kraju ne pokaže pozitivne rezultate!

Kada se pripremiš za izlaganje, imaš više samopouzdanja jer znaš o čemu ćeš govoriti bez da improviziraš. To dokazuju i ove studentice koje se, bez obzira na strah, prije prezentacije uvijek dobro pripreme.

„Uvijek se potrudim da sam što bolje pripremljena, da znam što točno i u koje vrijeme govorim. Uz to, ponekad u publici pronađem osobu za koju vidim da me pozorno sluša te s njom najviše ostvarujem kontakt očima“, rekla nam je studentica Laura.

Osim nje, i Tena se voli dobro pripremiti, a kao sigurnost sa sobom nosi bilješke koje si je prethodno napravila.

„Kod mene je u pitanju dobra priprema. Za prezentacije se uglavnom uvijek maksimalno pripremim, dobro proučim literaturu i sve materijale. Na slajdove stavim samo ono najbitnije, neke temeljne postavke, a onda si ispišem detaljniji plan izlaganja koji naučim, ali za svaki slučaj imam te papire kraj sebe. Također, nastojim uvijek ostvarivati neke kontakte i interakciju s publikom“, napomenula je Tena za MojFaks.

Samouvjerenost je bitna

Možda nemaš samopouzdanja i ne vjeruješ da će sve dobro proći, ali to nikako ne smiješ pokazati. Ukoliko je očito da si nesiguran/na, svi će misliti da se niste dovoljno pripremili, iako možda i jeste.

Zato se barem možeš praviti da imaš samopouzdanja jer ćeš tako stvoriti drugačiji dojam u očima publike.

Na početku nabaci šalu

Nije loše nabaciti neku šalu na početku izlaganja. Ako je tematika ozbiljnija, onda izlaganje uvijek možeš započeti s nekim konkretnijim primjerom kako bi privukao/la pozornost publike.

S primjerom nikada ne možeš pogriješiti, a poslije nastavljaš sa sadržajem svoje prezentacije.

Pravi se kao da prezentiraš sam/a sebi, a ne publici

Nekada je lakše postaviti se kao da prezentaciju držiš u svojoj sobi, sam/a sebi. Pritisak je držati javno izlaganje pred mnoštvom ljudi, pa bi ti ovaj savjet zasigurno mogao pomoći.

Zamisli da se nalaziš u svojoj sobi, sam/a sa sobom i na taj način prezentiraj sebi. Osim toga, ova studentica novinarstva, koja uvijek ima ogromnu temu prije prezentacije, ima još jedan trik, a naučila ga je od vlastitog profesora.

„Uvijek imam ogromnu tremu prije izlaganja, ali baš umirem od straha. Jednom nam je profesor na faksu rekao da si uvijek u publici nađemo nekoliko ljudi koji imaju friendly face i da gledamo u njih dok prezentiramo. I to stvarno pomaže, poveća mi samopouzdanje pa mi i trema postane manja. Dobro je uvijek na početku nabaciti neku foru. To opusti i publiku i mene“, zaključila je.

Ne izbjegavaj kontakt očima s publikom

Možda ti je pritisak gledati u publiku, ali ako ne održavaš kontakt s njima, to ti je samo minus kod javnog izlaganja i prezentiranja.

Nikako nemoj gledati u zid, strop ili neku drugu neživu stvar jer tako nećeš ostaviti dobar dojam. Kontakt s publikom je bitan, a tijekom prezentacije se ponašaš kao da im objašnjavaš ono što si ti već obradio/la!

Još vijesti