P.S. u Akademska četvrt

Pravni fakultet prestaje s radom? Studenti tvrde: „95 posto standarda na fakultetu ocijenjeno je minimalnom kvalitetom“

Studenti splitskog Pravnog fakulteta uputili su apel medijima

17. Siječnja 2024 10:52
Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu

Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu Foto: Studentski zbor Pravnog fakulteta u Splitu/Facebook

Pravni fakultet u Splitu trenutno, prema mišljenju njegovih studenata, prolazi kroz pravu „dramu“. Naime, fakultet nije dobio dopusnicu za daljnji rad od Akreditacijsko savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Radi se o dopusnici koja fakultetu omogućuje nesmetani daljnji rad, s obzirom na to da su zadovoljeni svi potrebni uvjeti djelovanja. Kako piše Slobodna Dalmacija, na splitskom Pravnom fakultetu provedena je reakreditacija koja je rezultirala samo pismom očekivanja, odnosno uvjetnom mišljenju koje nalaže da se u roku od godine dana riješe sve nepravilnosti koje su uočene na fakultetu.

„Alarmantno stanje“

Studenti Pravnog fakulteta u Splitu poslali su pismo medijima gdje se potpisuju kao „zabrinuti studenti Prava“ s obzirom na to da je budućnost fakulteta, s obzirom na nedobivanje dopusnice, i dalje u neizvjesnosti. Slobodna Dalmacija također je primila ovaj studentski apel čiji naslov glasi : „Alarmantno i nepovoljno stanje za Pravni fakultet u Splitu – prijeti im uskrata dopusnice za rad“, a upravo zbog toga Slobodna je kontaktirala i dekana Pravnog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Ratka Brnabića koji tvrdi drugačije.

„Nema govora o tome da splitskom Pravnom fakultetu prijeti gašenje i da su studenti na bilo koji način ugroženi. To su maliciozne optužbe i potpune neistine“ izjavio je Brnabić za Slobodnu Dalmaciju.

Osim toga, demantira i činjenicu da Pravni fakultet neće u budućnosti dobiti propusnicu za normalan tijek daljnjeg rada, već, kako govori, pismo čekanja traje samo godinu dana upravo zbog toga što se radi o malim nepravilnostima koje su predviđene da će se popraviti u zadanom roku.

„S obzirom na to da je pismo očekivanja dano na kratak rok od godinu dana, to samo znači da se radi o nedostacima koji su otklonjivi. Inače bismo dobili ili uskratu dopusnice ili puno dulji rok za otklanjanje nepravilnosti“, napomenuo je.

Nepravilan omjer nastavnika i studenata

Pravni fakultet u Splitu pismo čekanja dobio je zbog određenih nepravilnosti poput nepovoljnog odnosa broja nastavnika i studenata. Nisu imali propisani omjer, odnosno jednog nastavnika na 30 studenata, ali kako dekan tvrdi za Slobodnu Dalmaciju, u akademskoj godini 2023./2024. oni su uspjeli zadovoljiti propisane omjere. Primjedba fakultetu išla je i zbog manjka prostornog kapaciteta, ali i zbog rada Etičkog povjerenstva fakulteta, odnosno sprječavanja svih oblika neetičnog ponašanja, netolerancije i diskriminacije.

Zbog navedenih segmenata, studenti u svojem apelu tvrde kako je čak 95 posto standarda na fakultetu ocijenjeno minimalnom razinom kvalitete, što dekan, ponovno, demantira.
 

Još vijesti