P.S. u Nakon predavanja

Ona uvijek sve zapisuje, a sad ima najbolje savjete za vođenje bilješki na predavanjima

Mnogi studenti ne vode bilješke jer im se ne da, ali svakako bi trebali početi!

31. listopada 2022 15:10
Bilješke s predavanja

Bilješke s predavanja Foto: ABO PHOTOGRAPHY via Shutterstock

Nije svakom studentu u navici voditi bilješke tijekom predavanja. Mnogi predavanja ne prate koncentrirano pa im se ne da voditi vlastite bilješke.

No, one mogu biti od velike pomoći kada učiš za ispit ili kolokvij, a evo i načina kako ih lakše zapisivati tijekom predavanja.

Nije lako voditi vlastite bilješke na predavanju. Oni koji ih vode znaju o čemu pričamo, s obzirom na to da neki profesori niti nemaju Power Point prezentaciju. Drugi jako brzo prelaze „slajdove” pa studenti koji prepisuju jednostavno ne stignu pratiti, dok ostali profesori imaju toliko informacija u prezentacijama da ih je nemoguće sve sažeti i zapisati.

Bez obzira na sve te situacije, postoji nekoliko načina kako možeš dobro slušati, pratiti i istovremeno voditi bilješke o gradivu s predavanja.

Neke od tih savjeta s nama je podijelila studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, koja neumorno na svakom predavanju vodi vlastite bilješke. Njezini savjeti ti mogu biti itekako od pomoći, baš zato jer je ova studentica postala pravi „maher” za svaku situaciju s predavanja!

Što kada nemaš s čega prepisivati?

Ukoliko dođe do toga da profesor nema Power Point prezentaciju, već samo usmeno prezentira gradivo, ova studentica sluša i zapisuje. U tom slučaju koncentracija je izuzetno bitna! Zato bi bilo dobro da tijekom tog predavanja budete skroz fokusirani na gradivo kako bi istovremeno slušali profesora, a i zapisivali najbitnije stvari ili definicije koje navodi.

Procjeni profesora odmah na početku predavanja

Nadalje, studentica novinarstva već ima i način kojim provjerava situaciju.

„Vidim na početku predavanja kako mijenja slajdove i onda se tome prilagodim. Ako ih manijakalno prebacuje, gledam da ‛uhvatim’ one najbitnije pojmove“, rekla je za MojFaks.

Ne mora u tvojoj bilježnici sve biti isto kao i na slajdovima

Bilješke s predavanja ne moraju biti potpuno identične kao natuknice sa „slajdova”. One ti pomažu tijekom učenja zato je iznimno koristan savjet da uspiješ zapisati samo najbitnije pojmove koji će ti pomoći da znaš na koje stvari se moraš referirati u literaturi tijekom učenja.

„Uglavnom su moje bilješke neki miks natuknica s prezentacije i onoga što profesor govori“, nadodaje.
 

Naposljetku, ni ova studentica novinarstva nema uvijek sve prepisano sa slajdova u svojoj bilježnici.

vezano Dobila ih je natrag! Vijesti Studentica više strahovala za papire s faksa nego za ukradeni automobil: 'To je bio moj cjelogodišnji rad'

vezano Slika nije pronađena Laganini [VIDEO] Sa 6 mjeseci 'postao asistent': Profesor 'dadiljao' bebu da mi mama studentica mogla pisati bilješke

Još vijesti