L.B. u Karijera

Polovina Forbesovih milijardera mlađih od 30 odustala od studija na prestižnom faksu

Iako su odustali od studija na Stanfordu, zgrnuli su milijarde.

20. travnja 2022 10:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sedam pojedinaca mlađih od 30 godina uvršteno je ove godine na Forbesovu listu milijardera. Od te sedmorice, čak ih se četvoro ispisalo sa prestižnog Sveučilišta Stanford.

Zajedno "vrijede" više od 16 milijardi dolara

Najmlađi milijarderi na svijetu svoje su bogatstvo stekli pokrećući startup-ove. Svi osim dvojice su državljani SAD-a, a, kako piše Forbes, zajedno "vrijede" više od 16,1 milijardu dolara, piše Business Insider.

Osnivači korporativnog startupa za kreditne kartice, porijeklom Brazilci, 25-godišnji Pedro Franceschi i 26-godišnji Henrique Dubugras, najmlađi su milijarderi koji su se obogatili vlastitim trudom i radom, a nalaze se na popisu magazina Forbes.

Ovaj je dvojac osnovao "Brex" 2017. godine, nakon što su, samo osam mjeseci od početka studija, na brucoškoj godini, odustali od studija na Stanfordu. Franceschi i Dubugras zajedno "vrijede" 1,5 milijarde dolara.

vezano Tuži ih 7 studenata: Poznata sveučilišta 'spušila' tužbu jer su navodno puštali bogate 'klince' na prijemnom Vijesti Tuži ih 7 studenata: Poznata sveučilišta 'spušila' tužbu jer su navodno puštali bogate 'klince' na prijemnom

Još je jedan "dropout" sa Stanforda na ovoj listi. Ryan Breslow je 2014. godine osnovao kompaniju za softversko plaćanje "Bolt", tijekom apsolventske godine na fakultetu. Ovo je prvi put da je ovaj 27-godišnji mladić iz Miamija, čija mreža "vrijedi" 2 milijarde, uvršten na ovu listu.

Poduzetnik na području senzorne tehnologije za vozila bez vozača, Austin Russell, osnovao je "Luminar" na preddiplomskom studiju fizike. Ispisao se sa Stanforda 2012. godine nakon što mu je PayPal magnat Peter Thiel ponudio poslovnu "stipendiju" vrijednu 100 tisuća dolara kako bi pokrenuo svoj posao.

Dva bivša studenta Stanforda također se nalaze na ovoj prestižnoj listi. Osnivači aplikacije za dostavu hrane "DoorDash", Stanley Tang i Andy Fang, obojica 29-godišnjaci, diplomirali su na ovom sveučilištu 2014. godine. Godinu dana ranije pokrenuli su "DoorDash", a danas Tang i Fang vrijede 1,2 milijarde i 1,1, milijarde dolara.

vezano Slika nije pronađena Laganini Diplome ovih fakulteta vrijede milijarde: Ova sveučilišta 'proizvode' najbogatije ljude na svijetu

Na kraju liste nalazi se Gary Wang, 28-godišnji tehnološki mogul zainteresiran na kriptovalute. Njegova je "vrijednost" procijenjena na 5,9 milijardi dolara. Ovaj je mladić sudjelovao u osnivanju mjenjačnice kriptovaluta "FTX" sa kolegom milijarderom Samom Bankmanom-Friedom 2019. godine.

Godišnja školarina iznosi 400 tisuća kuna

Sveučilište Stanford nalazi se u Stanfordu u Kaliforniji, samo nekoliko milja dalje od Palo Alta. Na Sveučilište, koje se smatra jednim od najprestižnijih u svijetu, prihvaća manje od 4 posto od 55,471 kandidata za upise 2025. godine.

Godišnja školarina za aktualnu akademsku godinu na ovoj instituciji košta 57,693 dolara (oko 400 tisuća kuna).

Forbes je godišnju listu milijardera prvi puta objavio 1987. godine.

izvor: Business Insider

Još vijesti