L.B. u Karijera

Studentica napravila stolac u kojem muškarci ne mogu raširiti noge dok sjede – uslijedile prijetnje i vrijeđanja

Muškarci često sjede raširenih nogu, izlažući prepone i njihov 'pejzaž' svima 'na izvol'te.

8. travnja 2022 13:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ovo nekome neće stvoriti osjećaj nelagode, no ima i onih kojima je ovakav prizor neprihvatljiv u javnom prostoru i koji takozvani "manspreading" smatraju degutantnim i nepristojnim.

Laila Laurel, tada studentica dizajna na Sveučilištu u Brightonu, za potrebe diplome osmislila je 2019. godine stolac koji u slučaju muškaraca i njihovog "komotnog" sjedenja sprečava upravo to – širenje nogu.

Razlog za ovo, kako je kazala, bilo je njeno osobno iskustvo muškaraca koji "na ovaj način zadiru u njen privatni prostor", ali i sudjelovanje u projektu posvećenom osvještavanju problema seksizma.

vezano Ususret Danu žena: Pitali smo djevojke kako je to biti studentica u Hrvatskoj, a neki odgovori otkrivaju seksizam na fakultetima Akademska četvrt Ususret Danu žena: Pitali smo djevojke kako je to biti studentica u Hrvatskoj, a neki odgovori otkrivaju seksizam na fakultetima

Stolac ima dvije drvene barijere sa svake strane kako bi primorao osobu koja u njemu sjedi da približi noge i sjedi na način da mu se koljena dotiču, kao što to većina osoba radi bez pomoći ovakvog stolca.

Njen dizajn toliko se svidio javnosti i stručnjacima dizajnerima da je dobila nagradu "New Designers Belmond" u kategoriji "talent u usponu".

 

 

Osim ovog stolca, dizajnirala je i drugi koji pak potiče žene da sjede raširenih nogu.

Sudci su stolac opisali kao "odvažan, svrsishodnošću vođen dizajn koji istražuje važnu ulogu dizajna u priopćavanju prostora, ljudskoga ponašanja te društvenih problema današnjice."

 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli New Designers (@newdesigners)

 

"Primila sam mnogo eksplicitnih poruka, uglavnom od muškaraca, koji smatraju da ih želim kastrirati ili misle da mrzim sve muškarce, što ne može biti dalje od istine. Ovo je jako razočaravajuće, no pretpostavljam da svaki pokušaj rješavanja društvenih problema izaziva oprečne reakcije javnosti", kazala je Laurel o svom dizajnu.

Laurel je dobila i 1000 funti novčane nagrade i priliku da svoj stolac izradi za jedan hotel i kompaniju za odmore.

vezano Slika nije pronađena Laganini [FOTO] Koji hit: Zagrebački studenti osmislili novi, cool izgled džezvice koju svi imamo kod kuće

Dodaje da su njeni stolci "više koncept, a ne nužno funkcionalni dizajn", no kaže da ju je ohrabrila činjenica što se sudcima svidjela feministička perspektiva dizajna.

Još vijesti