M.D. u Laganini

Blagdanska depresija sve je češća pojava: Ako je osjetiš primijeni ovih par savjeta

Postala je moderan fenomen koji traje obično par dana prije i nakon blagdana.

23. prosinca 2022 14:43
Blagdanska depresija

Blagdanska depresija Foto: Zivica Kerkez via Shutterstock/Shutterstock

Blagdansko vrijeme za većinu je razdoblje veselja, odmora i opuštanja s obitelji i prijateljima. Ispunjeno druženjima i proslavama, finim jelima i pićima.

Još je bolji osjećaj ako preko godine živiš u studentskom domu i onda za blagdane dođeš doma. Zvuči savršeno, zar ne? No, uz sve to neke ipak ispuni tuga, usamljenost i osjećaj tjeskobe pa zavlada blagdanska depresija.

Povećava se broj aktivnosti, društvenih događanja i obveza, a konzumerizam se penje na vrlo visoku ljestvicu. Uz to dolazi i slobodno vrijeme koje postaje problem ako ga osoba nema s kim podijeliti. Sve su to razlozi koji dovode do depresivnih stanja.

Dok traju predavanja, obveze oko fakulteta i još ako se tome doda studentski posao to je svaki dan ispunjen obvezama. Kad sve to preko noći prestane i dođe promjena rutine vrlo lako se može zapasti u nepovoljno stanje.

Zašto dolazi do blagdanske depresije?

Glavni uzroci depresije tijekom blagdana povezani su uz stres, umor, prevelika očekivanja, financijski stres i problemi, usamljenost, preveliku komercijalizaciju pa sve do nemogućnosti boravka s najdražim ljudima.

U borbi protiv ovakvih stanja najvažnije je prije svega postaviti realna očekivanja sebi, a i svima drugima u bliskoj okolini.

Dodatna pomoć je, kako piše Kreni Zdravo, izrađivanje plana za blagdanske dane i prijeko potrebni odmor koji će opustiti i tijelo i misli. Naravno, može se djelovati i preventivno pa na vrijeme odraditi obveze koje želimo obaviti.

Ovi savjeti mogu pomoći ukoliko osjetiš da ti blagdani stvaraju tjeskobu i ranije opisane osjećaje:

  • Postavi realna očekivanja
  • Pokušaj razmišljati pozitivno
  • Živi u sadašnjem trenutku
  • Odvoji vrijeme za sebe
  • Prati svoje troškove
  • Uživaj u svakom trenutku.

izvor: www.krenizdravo.dnevnik.hr

 

Još vijesti