M. P. u Laganini

Nesanica muči sve više ljudi! Danska metoda će možda riješiti vaš problem sa spavanjem

Tehnika ima smisla.

5. veljače 2024 16:37
Problemi sa spavanjem su sve češći

Problemi sa spavanjem su sve češći Foto: Canva

Dugoročni učinci nedostatka sna mogu izložiti ljude riziku od zdravstvenih problema. Spavanje, odnosno kvalitetan san pozitivno utječe na naše zdravlje, a neka istraživanja govore da čak trećinu života prospavamo.

Ljudi zbog takvih problema često posežu za raznim tehnikama koje će im možda pomoći u borbi s nesanicom. Postoje razne tehnike i metode, a mnogi možda nisu čuli za dansku tehniku poznatiju kao „hygge“. To je ustvari nastojanje da se učini što bolje okruženje za spavanje, pa tako spavaću sobu održavaju hladnom, a krevet toplim. Cijela ideja same tehnike je zapravo uživati u kontrastu između hladne sobe i topline samog kreveta.

Iza ove tehnike stoji i objašnjenje: kada je tijelo suočeno s hladnim vremenom ono se uključuje u u termoregulaciju, to je proces koji uključuje redistribuciju protoka krvi kako bi se održala unutarnja temperatura. Pa tako dolazi do sužavanja krvnih žila u ekstremitetima, kako bi tijelo sačuvalo toplinu, a to zauzvrat može dovesti do smanjenje ukupne razine energije. Na taj način tijelo troši više energije za stvaranje i održavanje topline u hladnijim uvjetima i tako pridonosi povećanom umoru, piše Mirror.

Sna je dovoljno onoliko koliko je čovjeku potrebno da sutra ne bude umoran. Pojedinci normalno funkcioniraju ako odspavaju šest sati, dok drugima možda niti deset sati nije dosta. San je važan za naše svakodnevne aktivnosti, ali ponekad si baš to ne možemo priuštiti, a pogotovo za vrijeme ispitnih rokova.

Još vijesti