M. P. u Laganini

Punite mobilne uređaje izvan kuće? Ovo upozorenje govori o mogućim opasnostima

FBI je o ovom problemu pisao još prije nekoliko godina.

12. travnja 2023 10:55
Punjenje mobilnog uređaja

Punjenje mobilnog uređaja Foto: Dragana Gordic/Shutterstock

FBI je prošlog tjedna izdao upozorenje za američke građane, a i sve ostale, vezano za besplatne javne stanice za punjenje pametnih uređaja. Poznato je da su hakeri uspjeli preuzeti kontrolu nad nizom javnih mjesta za punjenje pametnih uređaja.

Zbog gore navedene situacije uređaji se mogu zaraziti zlonamjernim softverom, a na taj način se može i ostvariti pristup podacima koji se nalaze na određenom uređaju. U objavi na Twitter profilu spomenuto je kako bi bilo dobro izbjegavati korištenje mjesta za punjenje u trgovačkim centrima, hotelima ili zračnim lukama.

Također, javnosti je napomenuto da nose svoj punjač i USB kabel, a za punjenje da koriste električnu utičnicu. Upozorenje se odnosi na ormariće koji korisnicima nude besplatno punjenje pametnog uređaja, USB kabel i pretinac u kojem mogu ostaviti svoj uređaj da se puni dok oni kupuju.

Ovo upozorenje nije novo, a FBI je o ovom problemu pisao još prije nekoliko godina. Isto tako, stručnjaci za računalnu sigurnost već dugo upozoravaju na opasnost takvog javnog punjenja uređaja, a pogotovo na mjestima gdje korisnici ostavljaju uređaj bez nadzora.

Najsigurnije je uređaje puniti kod kuće s vlastitim punjačem, a ako se baš dogodi da vam treba dopuna kad ste vani, radije koristite prijenosne baterije ili utičnicu i vlastiti punjač, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Još vijesti