V.F. u Laganini

Fidget spinner: Igračka za kojom su svi ludovali, a njegova izumiteljica nije zaradila ni novčića

Tko nije imao fidget spinner?

25. rujna 2023 16:46
Nikada nije uspjela unovčiti svoj izum

Nikada nije uspjela unovčiti svoj izum Foto: Canva

Ne tako davno, fidget spinner je bio igračka za kojom su svi ludovali. I to ne samo djeca. Zapravo, možda su djeca najmanje ludovala za njime jer je ova igračka smišljena kako bi nam pomogla lakše se nositi s nervozom i stresom. Mnogi od nas su lakše učili dok su u rukama imali fidget spinner.

Međutim, originalna izumiteljica igračke Catherine Hettinger nikada nije uspjela unovčiti ovaj predmet.

Kaže da je na originalnu ideju za fidget spinner došla 1993. godine i pokušala ju je ponuditi brojnim prodavačima igračaka, uključujući Hasbro, ali su je odbili, piše LADbible.

Catherine je dobila patent za svoj izum 1997., ali do 2005. je istekao jer si nije mogla priuštiti naknadu od 400 dolara za obnovu kako bi zadržala prava na igračku, što znači da je svatko mogao napraviti svoju verziju ili dizajn fidget spinnera bez ikakvih pravnih problema.

Nitko nije uložio u nju

Tako je 2014. Scott McCoskery izumio nešto što je nazvao Torqbar, što je u osnovi bio fidget spinner. Rekao je da ga je izumio jer je želio nešto na što će usredotočiti svoje ruke tijekom sastanaka na poslu kako se ne bi toliko vrpoljio dok njegov šef lupeta.

Fidget spinneri su postali jedna od najpopularnijih igračaka 2010.-ih godina. Budući da nije držala patent i nije sama izrađivala igračke, Hettinger nije zarađivala apsolutno ništa od ludila za fidget spinnerom, koji se prodavao u milijunima primjeraka diljem svijeta.

Unatoč tome što nije mogla unovčiti to ludilo i sama se borila za novac, Catherine je još 2017. rekla za The Guardian da je „zadovoljna“ što ljudi uživaju u stvarima koje je stvorila.

Također je prihvatila činjenicu da većina izuma jednostavno ne donosi novac, iako je pretpostavljala da su stvari mogle biti sasvim drugačije da je netko uložio u nju prije toliko godina.

Izvor: LADbible

Još vijesti