V.F. u Laganini

Grickanje noktiju je navika koja može naštetiti zdravlju: Stručnjak pokazao koliko bakterija živi pod našim noktima

Trebali bismo prestati što prije.

17. studenog 2023 15:03
Pod noktima žive milijuni bakterija

Pod noktima žive milijuni bakterija Foto: microscope666/TikTok/Screenshot

Svatko od nas ima svoj način na koji se nosi sa stresom, a kako si student, možemo pretpostaviti da si jako često pod stresom. Jedna od ružnih navika koju mnogi od nas rade kad su pod stresom je grickanje noktiju. Ponekad situacija može toliko izmaknuti kontroli da si izgrizemo nokte do krvi. Iz osobnog smo iskustva primijetili da se to češće događa kada su u tijeku ispitni rokovi.

Već smo ranije pisali o štetnosti grickanja noktiju. Iako misliš da se radi samo o estetskom problemu, grickanje noktiju može uzrokovati i pucanje i lomljenje zubi te želučane ili crijevne infekcije.

Bakterije i prljavština

Osim toga, prostor ispod noktiju je idealan za nakupljanje prljavštine i bakterija. To je pokazao i ovaj stručnjak u svome videu kojeg je objavio na TikToku. Nakon što ga pogledaš, vjerojatno ćeš poželjeti prestati grickati nokte.

On je uzeo uzorak prljavštine ispod nekoliko noktiju i stavio ga pod mikroskop. Ispod noktiju je bilo bezbroj bakterija i mikroorganizama koji mogu naštetiti našem zdravlju. Štoviše, ove bakterije izgledaju kao infekcija u najavi.

Definitivno nećemo čekati Novu godinu da odlučimo prestati s ovom ružnom navikom...

 

@microscope666 How much dirty of nail😲😲😲😲😲😲😲😲😲#nail #dirty #finger #human #body #virus #nature #microscope #microscope666 #foryou #fyp #tiktok #tiktoker #challenge #scientist #science #zoom #clean @oneminmicro @mir_glazami_microscopa @brunabarbieoficial ♬ original sound - Little Little World

 

Još vijesti