V.F. u Laganini

Nikako da se dovoljno naspavaš? Stručnjaci savjetuju što trebamo učiniti prije spavanja za kvalitetniji san

Ima umirujući učinak.

9. studenog 2023 15:57
Pričanje u snu može biti izazvano stresom

Pričanje u snu može biti izazvano stresom Foto: Canva

Mladi smo i mladima se i osjećamo pa najčešće baš i ne razmišljamo o svojem zdravlju. Ili barem ne dovoljno. Jedna od stvari na koje ne obraćamo puno pozornosti je da dovoljno spavamo. Studentski raspored spavanja je totalno nepredvidiv i teško se može nazvati rutinom. Jedan dan se probudimo u šest sati ujutro, drugi dan spavamo do dva sata popodne. Tu su i izlasci, učenje, pisanje seminara i filozofski razgovori s cimerom koji je ponekad znaju otegnuti do jutarnjih sati pa onda prespavamo gotovo cijeli dan.

Često ne spavamo onda kad želimo jer baš tada moramo učiti, a kad možemo normalno spavati, muči nas nesanica. Nesanica često dolazi kao rezultat tog našeg nezahvalnog rasporeda spavanja. Ipak, istraživači sa Sveučilišta Kyushu u Japanu otkrili su potencijalno rješenje za nesanicu, piše BNN.

Njihova nedavna studija pokazuje da 15-minutna topla kupka nekoliko sati prije spavanja može značajno poboljšati kvalitetu sna. Studija, koja je uključivala 23 sudionika, otkrila je da su oni koji su se dugo kupali u toploj kupki brže zaspali i iskusili manje noćnih smetnji u usporedbi s onima koji su se odlučili za brzo kupanje ili tuširanje.

Ispitanici zaspali za samo 12 minuta

Istraživači ovaj umirujući učinak pripisuju porastu tjelesne temperature tijekom dugog kupanja, nakon čega slijedi učinak hlađenja. Ta je toplinska fluktuacija, sugeriraju, usko povezana s lakoćom utonuća u san. Kako bi se optimalno iskoristile prednosti, istraživači preporučuju kupanje najmanje 90 minuta prije spavanja, dajući tijelu dovoljno vremena da se ohladi.

U studiji su dobrovoljci bili upućeni da se brzo istuširaju, kratko okupaju ili dugo kupaju u vrućoj vodi u trajanju od 15 minuta ili više najmanje 90 minuta prije spavanja tijekom različitih večeri. Rezultati su pokazali da su oni koji su se dugo namakali zaspali u prosjeku za 12 minuta, u usporedbi sa 16 minuta za one koji su se brzo okupali i 20 minuta za one koji su se tuširali. Oni koji su se duže kupali su također spavali dublje, s manje pokreta tijekom noći.

Idući put kad zbog stresa ne budeš mogao zaspati, jednostavno se okupaj u toploj vodi i ujutro ćeš biti kao nov.

Izvor: BNN.net

Još vijesti