V.F. u Laganini

Ovaj napitak nas potiče da impulzivno kupujemo, a studenti ne mogu živjeti bez njega

Pokazalo je novo istraživanje!

23. prosinca 2022 12:35
Mladi u shoppingu.

Mladi u shoppingu. Foto: Rawpixel.com via Shutterstock

 Vjerojatno si prošlih tjedan dana proveo kupujući božićne poklone za obitelj i prijatelje. Nećemo ulaziti u to koliki ti je budžet bio. Šopingiranje je naporno i troši puno energije. Kad uđeš u šoping centar, nemoguće je ne primijetiti sve te silne kafiće koji te mame da i ti sjedneš i odmoriš noge uz jednu kavicu prije nego nastaviš tražiti poklone.

Nakon što pročitaš ovaj članak, možda ćeš odlučiti početi izbjegavati tu naviku. Naime, kako je istraživanje pokazalo, kofein nas može potaknuti na impulzivno kupovanje.

Novo istraživanje provedeno je u više maloprodajnih trgovina u različitim zemljama i u laboratoriju pokazuje da konzumacija napitka s kofeinom prije kupovine dovodi do veće impulzivnosti pri kupnji u smislu većeg broja kupljenih artikala i veće potrošnje, prenosi Sci.News. Osim toga, učinci kofeina na impulzivnost kupnje bili su jači za visoko hedonističke proizvode. Također, učinci kofeina su jači kod osoba koje piju manje kofeina dnevno. To je tako zato što su osobe koje unose velike količine kofeina svaki dan razvile toleranciju na njega.

Kofein smanjuje samokontrolu

Ali kako ispijanje napitaka s kofeinom može utjecati na broj kupljenih artikala?

„Kofein, kao snažan stimulans, oslobađa dopamin u mozgu, što uzbuđuje um i tijelo“, rekao je profesor Dipayan Biswas, istraživač sa Sveučilišta Južne Floride.

„To dovodi do višeg energetskog stanja, što zauzvrat pojačava impulzivnost i smanjuje samokontrolu“, dodaje.

Profesor Biswas i kolege izveli su tri eksperimenta u nekoliko maloprodajnih trgovina.

Eksperimenti su se sastojali od postavljanja aparata za espresso na ulaze u trgovački lanac i trgovinu potrepštinama za kućanstvo u Francuskoj i robnu kuću u Španjolskoj.

Nakon ulaska, više od 300 kupaca dobilo je besplatnu šalicu kave koja je sadržavala oko 100 mg kofeina, a ostali su dobili kavu bez kofeina ili vodu.

Zatim su pokazali svoje račune istraživačima dok su izlazili iz trgovina.

Istraživači su otkrili da su kupci koji su popili šalicu besplatne kave s kofeinom prije obilaska trgovina potrošili oko 50% više novca i kupili gotovo 30% više artikala od kupaca koji su pili kavu bez kofeina ili vodu. Otkrili su i da kofein također utječe na to koje vrste stvari kupuju.

Oni koji su pili kavu s kofeinom kupili su više stvari koje nisu bitne od ostalih kupaca, poput mirisnih svijeća.

Slično je i s online kupnjom

Istraživači su postavili četvrti eksperiment u laboratoriju i dobili slične rezultate, ovaj put u vezi s online kupnjom.

Podijelili su grupu od 200 studenata poslovnih škola na pojedince koji su konzumirali kavu s kofeinom i kavu bez kofeina i zamolili ih da odaberu koje će artikle kupiti s unaprijed odabranog popisa od 66 opcija.

Oni koji su konzumirali kofein odabrali su više stvari koje se smatraju impulzivnom kupnjom, poput masažera, dok su drugi odabrali praktičnije stvari, poput bilježnice.

„Iako umjereni unos kofeina može imati pozitivne zdravstvene prednosti, može doći do neželjenih posljedica konzumiranja kofeina tijekom kupovine“, rekao je dr. Biswas.

„Odnosno, potrošači koji pokušavaju kontrolirati impulzivnu potrošnju trebali bi izbjegavati konzumaciju napitaka s kofeinom prije kupnje“, dodao je.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Marketing.

Drugi put kad se vratiš iz kupovine i shvatiš da si potrošio pola stipendije na nebitne stvari, svali krivnju na šalicu kave ili limenku energetskog napitka kojeg si popio prije šopinga.

Izvor: Sci.News

vezano Novac u novčaniku. Nakon predavanja Pravilo 30 dana: Kako uštedjeti novac kad raspolažeš studentskim budžetom?

vezano Šalica kave Laganini U kavi je tajna! Odgovori na ovih par pitanja i reći ćemo ti na kojem fakultetu studiraš

Još vijesti