V.K. u Laganini

Nakon 30 godina sjeo u zagrebačku menzu s bonom od 20 dinara: Evo kako je reagirala teta na blagajni

I još važnije: je li pizza iz 'brze' bila bolja tada ili je ipak bolja sada?

27. svibnja 2022 15:29
Pogled u prošlost: Bon od 20 dinara u restoranu SC

Pogled u prošlost: Bon od 20 dinara u restoranu SC Foto: screenshot via Facebook@Retroteka

Iksice su jedna od studentskih identifikacijskih isprava koje su se uvele sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća. Prije njih, studenti su koristili novčane bonove u određenim iznosima, koji su tada bili iskazani u dinarima. 

Nedavno je Igor Novaković, administrator popularne Facebook grupe Retroteka objavio vrlo zanimljivu fotografiju: novčani bon zagrebačkog SC-a u vrijednosti od 20 dinara, autentičan, onakav kakav su studenti koristili prije uvođenja iksica. No, ovaj put u menzi u kojoj se dapače, danas "pegla" i aplikacijom i beskontaktnim plaćanjem.

Stoga smo ga upitali za kratak osvrt: kako je bilo prije, a kako je sada.

Bon nije prošao, ali narudžba jest!

"Evo me opet u SC-u ispred restorana express, čekam u redu s kolegom koji je student. On ima iksicu, a ja SC novčani bon od 20 dinara, koji sam nedavno pronašao među starim papirima", započinje Igor Novaković za MojFaks.

vezano Fotka retro pladnja i pribora za jelo iz SC-a izmamila nostalgiju: Cao-Cao, puding, pire i zelje i u 80-ima bili klasici! FOTO Nakon predavanja Fotka retro pladnja i pribora za jelo iz SC-a izmamila nostalgiju: Cao-Cao, puding, pire i zelje i u 80-ima bili klasici! FOTO

Kako nam govori, njegov je duhoviti "ulet" bonom blagajnici u menzi izazvao smijeh i nostalgiju uz konstataciju da tu to bila dobra vremena.

"Dolazimo do blagajne, pružam bon i pitam možemo li naručiti pizze, a blagajnici se momentalno ozari lice pa kaže 'Joooj to je bilo prije više od 30 godina. Bila su to lijepa vremena'. Naravno, bon nije prošao, ali je zato prošla narudžba preko iksice – pizza, pohani sir, ledeni vjetar i sok", nabraja svoj odabir koji ga je ekspresno, u sekundi vratio u studentske dane.

"Hrana je na tacni, a tacna je valjda iz vremena kad sam i ja studirao, kakav povratak u mlade i lude dane. Opet sam tu i ponovo ću probati tu legendarnu pizzu…", kaže pun nostalgije.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Retroteka (@retroteka_)


Je li pizza danas drugačija?

Pogled u prošlost donosi mnogo uspomena, a kad je to prisjećanje na studentske dane, val nostalgije može vas preplaviti snažno i potpuno. Ipak se s razlogom kaže da su studentski dani najljepši. Kao i omiljeni obroci iz omiljenog studentsko restorana.

vezano Slika nije pronađena Laganini [FOTO] Popularni glumac objavio fotku iz studentskih dana: Pogledajte kako je izgledao i kakvu je 'pilu' vozio

"Mogu samo reći 'To je taj okus, miris, veličina'! Možda me malo previše udarila nostalgija pa nisam objektivan, ali pizza je bila savršeno fina iako ne izgleda tako", smije se Novaković koji je studirao na Prometnom fakultetu sredinom 90-ih godina.

Kako nam kaže, pronašao je ovaj bon koji datira iz 80-ih godina, pa je zamolio mlađeg kolegu da ga povede u restoran Studentskog centra kako bi ga mogao i poslikati. "Iz Zagreba sam, pa nisam često išao u SC, ali kad sam išao, taman su uveli iksice. Bio sam prva generacija tako da ne znam kako su funkcionirali bonovi", pojašnjava za MojFaks.

No, unatoč velikom vremenskom odmaku, prizor i iskustvo ručanja u menzi i dalje su odavali dojam identičan onome koji je imao tijekom svojih studentskih dana.

"Vrijeme je stalo"

"Na trenutak sam imao osjećaj kao da je vrijeme u SC-u stalo, OK ima nekih noviteta poput stolica, i stolova, ali tu su i dalje naljepnice Univerzijade ’87, sigurno tete kuharice i danas nose Borosane, nisam gledao ali i dalje izgledaju brižno kako da su one mame svim gladnim studentima", priča nostalgično.

"Sve u svemu, lijep i ukusan povratak u prošlost", kaže za kraj Novaković, autor izložbe "30 godina Univerzijade '87", postavljene u Tehničkom muzeju 2017. godine.

vezano Slika nije pronađena Laganini [FOTO] Lude sedamdesete: Sa 9000 kuna jednosoban studentski stan pretvorila u retro oazu

Uz njega, kontaktirali smo gospodina koji nam je malo bolje pojasnio funkcioniranje bonova jer ih je koristio kao student i to desetak godina prije Novakovića, 80-ih godina.

vezano Studentska soba u domu Laganini Zagrebački student Šumarstva u samo 24 sata izbačen iz studentskog doma

"Bonovi su se mogli koristiti za gotovo sve, od sladoleda do alkohola. S bonovima smo mogli kupovati u studentskim restoranima, ali i u disco klubovima koji su u to vrijeme bili najpopularniji u Gradu, poput 'Lapidarija'. Najdraže nam je bilo otići do Lašćine jer su tamo imali disko i na bonove smo mogli kupiti pivu", smije se gospodin, također preplavljen nostalgijom, koji tvrdi da je tijekom svojih studentskih dana plaćao - samo bonovima.

Još vijesti