V.F. u Laganini

Ujutro se ustaješ tek na šesti alarm? Donosimo ti nekoliko savjeta kako postati jutarnji tip i stići na svako rano predavanje

Preobratit ćemo sve mrzitelje jutra.

3. listopada 2023 15:59
Ova osoba možeš biti i ti

Ova osoba možeš biti i ti Foto: Canva

Počeo je faks, a ti si se vjerojatno preko ljeta odviknuo od buđenja u ranu zoru. Zapravo, vjerojatno si preko ljeta tek odlazio u krevet u ranu zoru. Sada se moraš ustajati rano kako bi stigao na bus pa presjeo na tramvaj, propješačio dio puta i onda opet sjeo na tramvaj pa konačno stigao na faks. I onda shvatio da je profesor već započeo predavanje i da ti tvoja ekipa nije sačuvala slobodno mjesto pa moraš sjesti u prvi red.

Naravno, kroz semestar će se dvorana malo rasteretiti. Neki će prestati dolaziti na predavanja jer nisu obavezna, neki će prestati dolaziti jer misle da nisu obavezna, a zapravo im profesor pomno bilježi izostanke, a neki će jednostavno odustati od faksa. Možda ćeš i ti biti jedan od njih. Ali mi se ipak nadamo da nećeš.

Ako budeš redovito ili barem donekle redovito dolazio na predavanja, nećeš imati prevelikih problema. Zato je važno ustati se na vrijeme i ne kasniti. Znamo, lako je to reći. Ipak, iz osobnog iskustva ti donosimo nekoliko savjeta koji će ti pomoći da se ustaneš na vrijeme i da ne propustiš sve moguće tramvaje i buseve.

1. Drži se rasporeda spavanja

Prvi savjet nije neko iznenađenje. Znaš i sam da trebaš odspavati osam sati kako bi mogao normalno funkcionirati. Međutim, caka je u tome i da uvijek ideš spavati u otprilike isto vrijeme. Primjerice, svake večeri idi u krevet u 11 sati pa ti neće biti problem ustajati u sedam ujutro. Nakon nekog vremena ćeš se početi buditi u isto vrijeme čak i bez alarma.

2. Budilicu ili mobitel stavi na drugi kraj sobe

Vjeruj nam, zaista pomaže. Velika je vjerojatnost da si jedan od onih koji ugase alarm na mobitelu i odmah ponovo zaspu. Zato trebaš staviti mobitel na mjesto na kojem ti neće biti pri ruci. Tako ćeš se morati ustati da ugasiš iritantni zvuk alarma. Jednom kad se ustaneš iz toplog kreveta, teško da ćeš se ponovo vratiti. Osim ako nisi baš kritično umoran. Ako zaista jesi, onda se nisi pridržavao prvog pravila.

3. Pusti zrake sunca u sobu

Nije baš najpametnija odluka spustiti roletu skroz do kraja kada ideš u krevet jer ćeš ujutro izgubiti pojam o vremenu. Vjerojatno ćeš se probuditi, vidjeti da je u sobi mrak, pomisliti da je prerano za ustajanje pa onda odgoditi alarm i zadrijemati. Ako ostaviš rolete barem malo podignute, vidjet ćeš da je vani bijeli dan i da je vrijeme za ustajanje, a zrake sunca će te razbuditi.

4. Kofein ujutro, ne kasno popodne

Mala je vjerojatnost da ne piješ kavu. Gotovo da i nema studenta koji ne pije kavu. Ako si ti jedan od njih onda si vjerojatno brucoš. I vjerojatno ćeš ju uskoro početi piti. Želimo ti dobrodošlicu u taj svijet. Ipak, kavu treba piti ujutro. I to u umjerenim količinama. Ona je tu da nas razbudi i pokrene. Ako kavu piješ kasno popodne ili čak navečer, nećeš se moći naspavati i poremetit ćeš svoj raspored spavanja o kojem smo na početku pisali. Zbog toga ćeš ujutro biti umoran i čangrizav, a alarm ćeš odgađati dok ne dosadiš Bogu, vragu i vlastitom cimeru.

5. Zavoli jutro

Otkako smo bili djeca, mrzimo jutro. Tada smo morali u školu, a sada moramo na faks ili posao. Ujutro su svi uvijek razdraženi i nervozni pa i ti postaneš takav. Ipak, jutro nije zaslužilo da ga mrzimo. Ako se ustaneš samo 15 minuta ranije nego inače, stići ćeš učiniti čuda. Svakog jutra napravi nešto što te veseli. Ako si knjiški moljac, odmah ujutro možeš pročitati svega nekoliko stranica knjige. Čisto da dobiješ volju za životom. Govorimo iz osobnog iskustva. Ako voliš kuhati, možeš svako jutro napraviti ukusni doručak. Možda čak i vježbati, ali vjerujemo da većinu ljudi vježbanje ne veseli.

Kad konačno nađeš neki mali jutarnji ritual koji te veseli, svake ćeš večeri prije odlaska u krevet pomisliti da jedva čekaš jutro da obaviš upravo taj ritual. A ako započneš dan sretan i zadovoljan, bit ćeš puno produktivniji.

Još vijesti