V.K. u Nakon predavanja

Posvađao se s kontrolorom jer nije imao kartu pa prozvao ZET-ovce zbog 'nekulture': Ovakve reakcije sugrađana nije očekivao

Kada kontrolor uđe u tramvaj ili autobusu, a vi nemate kartu, hoćete li pobjeći, posvađati se ili ispričati?

15. rujna 2022 12:49
Komentatorima se nije svijdelo njegovo ponašanje

Komentatorima se nije svijdelo njegovo ponašanje Foto: shutterstock by BalkansCat

Kako bi nesmetano i bez stresa putovali javnim prijevozom u Zagrebu, potrebno je imati adekvatnu kartu.

Studenti i učenici u Gradu Zagrebu imaju mogućnost plaćanja mjesečne ili godišnje pretplate po cijeni od 100 kuna mjesečno (200 ako žele i usluge HŽ-a) ili godišnje 960 odnosno 2400 kuna, ako uz ZET žele i prijevoz HŽ-om.

No, izuzev pretplatnih karata, moguće je kupiti i pojedinačne karte različitog trajanja, od polusatne za 4 kune, one koja traje 60 minuta za 7 kuna te one s kojom se možete voziti sat i vol za 10 kuna. Treba još napomenuti da su u ponudi i trodnevna, sedmodnevna, desetodnevna i petnaestodnevna karta... dakle opcija je mnogo.

No, uvijek ima onih kojima nijedna ponuda nije dovoljno dobra pa se odluče za – švercanje, što često podrazumijeva neugodne situacije poput razgovora s kontrolorom karata. Svatko se barem jednom švercao u javnom prijevozu, pa makar i slučajno, jer moguće je zaboraviti "napuniti" pretplatnu kartu ili poništiti praznu, važeću jednokratnu kartu.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Iz ZET-a javljaju: Počinjemo s produljenjem i izradom karata za učenike i studente! Evo što vam treba

Već smo mnogo puta pisali o "okršajima" studenata i kontrolora karata u travajima ili autobusima. Iako oni samo rade svoj posao, kao i u svakoj branši, i tu se mogu pronaći osobe različitih ponašanja i rješavanja potencijalno konfliktne situacije.

Kulturni odgoj i konrolori ZET-a

"Što ZET kontrolori i kulturni odgoj imaju zajedničko? Ništa. Svima je već opće poznat bezobrazluk ZET kontrolora pa evo i moje priče od jutros", započinje mladić na Redditu.

"Apsolutno da, cvikam karte tu i tamo, ali odnedavno odbijam plaćati prijevoz koji usred špice ljeta nema funkcionalnu klimu niti u jednom autobusu. Dakle, tramvaj, 7 ujutro, stanica do izlaza, kartu molim. Nemam, ajmo osobnu. Nemam. Onda ćemo zvat policiju", prepričava mladić kako je tekao razgovor prije nego što je svađa eskalirala, uz prijetnju pozivanja policije

vezano Slika nije pronađena Laganini Zbog susreta s kontrolorom ZET-a završila u suzama : 'Bila sam studentica, u džepu samo 10 lipa'

Uređaj za provjeru karata kao aparat za pozivanje policije

"Rekao sam 'Može', i svima već opće poznato, stavlja on onaj svoj uređaj za kontrolu karata na uho i počne pričat: 'Halo, policija, da imamo jednog putnika koji ne želi dati osobnu, da da, i bježi sada, je, tu ste u blizini znači?' Haha pa mislim, to je način na koji mame plaše djecu ako ne pojedu sve na tanjuru za večeru...", dodaje.

Nakon što je izašao iz tramvaja, kaže kako ipak nije sve stalo. "I kad je shvatio da osobnu neće dobiti kao ni bonus za napisanu kaznu, kreće izbijati ljutnja i deranje preko ceste. 'Sirovino! Ti si ništa! Dno dna!' Rekao sam mu samo da se požuri jer mu ide drugi tramvaj. 10/10 would argue again. Odlično iskustvo, ako ste u Zagrebu morate probati!", piše mladić svoje iskustvo.

Komentari su ipak krenuli u drugome smjeru

Ako je mladić i očekivao podršku čitatelja, uglavnom je ona izostala. Ono što su uglavnom isticali je da je bio u prekršaju jer nije imao važeću kartu te da ne bi trebao koristiti usluge koje ne smatra dovoljno dobrima.

"Prvo: mislim da je ok platit 4 kune kartu ako se voziš. Drugo: šta nije fora da si dužan policiji pokazat osobnu, ali oni nemaju pravo to pokazivati trećoj osobi? Ili se varam?", pita komentator.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja ZET-ovi kontrolori otkrili: 'Najviše problema rade učenici i studenti – ne nose maske, a još su i drski...'

"Kako mi se ovaj tip koji radi svoj posao usudi bit' nepristojan kad sam mu 40-ti klošar danas koji ne želi dat 4 kune, ali polaže svoje Bogom dano pravo na korištenje javnog prijevoza", piše još netko.

"Da mi je znati kakav mentalni kapacitet moraš imati da komentiraš kulturni odgoj kontrolora koji radi svoj posao? A di je tvoj kulturni odgoj plaćanja usluge koju koristiš?", upitao ga je netko, dok se autor objave brani argumentom da je javni prijevoz loša usluga i bez klime, pa ne želi plaćati.

"Uslugu ZET-a treba platiti ako ju koristim, ali naravno da to nije cijela priča, baš kao što ni te 4 kune nisu plaćena usluga jer je ona realno puuuuno skuplja. Ono gdje dolazimo do problema je katastrofalno upravljanje ZET-om koji ima nekoliko tisuća zaposlenih od kojih je pola vjerojatno potpuno nepotrebno. Ako si zaposlen financiraš ZET, htio ne htio. Svakako bi prvi korak bio da ljudi krenu od sebe i počnu se ponašati normalno i donekle društveno odgovorno", dodaje još netko.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Nekima upalio ovaj trik, drugima nije! Postoji li 'pomilovanje' u ZET-u ako vas PRVI PUT uhvate bez karte? Iskustava je hrpa...

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Studenti 'dotepenci' iskreno o uvredama u ZET-ovim tramvajima: 'Bolje da tamo sjedi pas, nego Hercegovac'

"Pričaju sami sa sobom"

Nekolicina je također komentirala i čest potez kontrolora koji "zovu policiju na uređaj koji skenira karte".

"Što, stvarno se pretvaraju da 'zovu' policiju na ono za skeniranje karata? Ahahahahha, k'o da im se švercaju babe od 80 godina koje ne znaju kako izgleda mobitel", smije se netko

"Da, meni su jednom, a i prijateljici. Urlanje kad dignu onu cigletinu na uho i pričaju sami sa sobom", nadovezuje se druga korisnica ove društvene mreže.

Ipak, od gotovo 300-tinjak komentara, većina je osudila mladića koji je napisao objavu i poručili su mu da ili sljedeći puta samo prošeće do svojeg cilja ili da kupi kartu od 4 kune.

Još vijesti