V.F. u Vijesti

Europska komisija objavila ljestvicu država s najviše inovacija: Hrvatska se nažalost nije proslavila

Čini se kako još nije došlo naše vrijeme.

21. srpnja 2023 15:21
Vodeća je Danska

Vodeća je Danska Foto: Canva

Više smo nego ikada prije svjesni da živimo u vremenu u kojem ne bismo mogli zamisliti svoj svakodnevni život bez tehnologije. Tehnologija se razvija i napreduje, a mi se tome divimo, a malo se i bojimo. Osim tehnologije, tu su i brojna otkrića i napredovanja u medicini i znanosti. Jesi li se ikada zapitao gdje je Hrvatska u svemu tome? Ako jesi, na pravom si mjestu.

Upravo zbog toga postoji European Innovation Scoreboard (EIS) koji nam pruža komparativnu analizu učinka inovacija u zemljama EU, drugim europskim zemljama i regionalnim susjedima. Ovaj popis pomaže državama da procijene relativne snage i slabosti svojih nacionalnih inovacijskih sustava i identificiraju izazove s kojima se trebaju pozabaviti. European Innovation Scoreboard 2023. objavljen je 6. srpnja 2023.

Na temelju rezultata, zemlje EU spadaju u četiri skupine uspješnosti: lideri u inovacijama, jaki inovatori, umjereni inovatori i inovatori u nastajanju.

Hrvatska u posljednjoj skupini

Danska je novi vrhunski inovator s najboljim rezultatima u EU, pretekavši Švedsku nakon nekoliko godina na vodećoj poziciji. Ostali lideri u inovacijama su Švedska, Finska, Nizozemska i Belgija.

Austrija, Njemačka, Luksemburg, Irska, Cipar i Francuska su jaki inovatori, s učinkom iznad prosjeka EU.

Estonija, Slovenija, Češka, Italija, Španjolska, Malta, Portugal, Litva, Grčka i Mađarska su umjereni inovatori.

Hrvatska, Slovačka, Poljska, Latvija, Bugarska i Rumunjska su inovatori u usponu.

Mađarska pokazala napredak

U posljednjem izdanju, raspodjela država članica po skupinama uspješnosti u Europskoj tablici rezultata inovacija uglavnom ostaje nepromijenjena u usporedbi s prethodnom godinom. Međutim, Mađarska je napravila značajne korake i napredovala u skupinu s višim učinkom, zaradivši titulu umjerenog inovatora, dok su Francuska i Luksemburg doživjeli blagi pad u učinku u odnosu na EU prije osam godina. Ovo naglašava potrebu za kontinuiranim naporima za poboljšanje inovacijskih sposobnosti u ovim regijama.

Raspodjela skupina po uspješnosti još uvijek pokazuje geografsku koncentraciju. Sjeverna i zapadna Europa dom su lidera u inovacijama i najjačih inovatora, dok je u južnoj i istočnoj Europi većina umjerenih i novih inovatora.

Ovogodišnji European Innovation Scoreboard temelji se na istom okviru pokazatelja kao i izdanje iz 2021., koji se sastoji od 32 pokazatelja grupirana u 12 dimenzija kao što su: atraktivni istraživački sustavi, ulaganja poduzeća u istraživanje i razvoj te korištenje informacijskih tehnologija.

Nova StudiGO epizoda otkriva je li studiranje izvan Hrvatske toliko lagano kako svi tvrde →

 

Još vijesti