P.S. u Vijesti

Vandalski čin ili provala? Student iz Radića: „Zaštitar to nije planirao prijaviti policiji“

Studenti čije sobe su pogođene provalom ne smiju u njih ulaziti jer ih je policija zapečatila.

29. prosinca 2023 14:05
Provala u petom paviljonu na Savi

Provala u petom paviljonu na Savi Foto: Ustupljene fotografije/I.G./MojFaks

Zagrebačke studente koji su se tijekom praznika vratili u svoje studentske domove dočekala je neugodna situacija. Naime, provaljeno je čak u 11 soba u petom paviljonu u sklopu studentskog doma „Stjepan Radić“.

Jedan od stanara ovu je obavijest objavio u privatnoj Facebook grupi gdje se nalaze stanari sa Save, a uz opis, objavio je i videa na kojem pokazuje kako su njegova vrata sobe oštećena.

Za MojFaks rekao je kako u njegovu sobu provalnici nisu uspjeli provaliti, ali u nekoliko drugih jesu. Shvatio je da se radi o provali odmah prilikom dolaska pred vrata svoje sobe jer je primijetio da su vrata u čudnom položaju.

Student provalu odmah prijavio

Čim je shvatio o čemu se radi, obratio se zaštitarima kojima je prijavio provalu, ali su mu oni rekli kako će stolar doći ujutro popraviti napravljenu štetu. Student Ivan s time se složio, s obzirom na to da je on svoja vrata mogao zatvoriti, ali i dalje smatra kako je to neodgovorno od zaposlenika studentskog doma.

Iste te večeri, zaštitari su obilazili sobe pogođene provalom, a Ivan je ovu situaciju čuo dok se nalazio u svojoj sobi.

„Oko ponoći sam čuo kako zaštitari prolaze paviljonom i gledaju druge sobe. I samo redom čujem: soba 103 provaljeno skroz, vrata se mogu otvoriti. Soba 109 provaljeno, ali vrata se još drže. Soba 124 provaljeno, vrata se mogu otvoriti“, objašnjava Ivan za MojFaks.

Zaštitar nije planirao pozvati policiju

Ono što iznenađuje u cijeloj ovoj priči je činjenica da su zaštitari u kontrolu soba otišli nakon nekog određenog vremena kasnije, a ne odmah po prijavi o provali ovog studenta. Tek iduće jutro ovaj je incident prijavljen policiji, kako nam govori Ivan, a prijavu je podnio zaštitar, ali s iznenađujućim komentarom.

„Ujutro sam čuo da su podnijeli prijavu policiji, ali sam čuo kako je zaštitar pričao s nekim na mobitel kako tek sad zovu da bi prijavili provalu i da zaštitar uopće nije planirao to prijaviti policiji, ali je morao jer mu je tako rečeno iz uprave. Tu istu izjavu zaštitar je ponovio kada je policija stigla tog jutra. Apsurdno je to izjaviti jednom, a kamoli dva puta“, dodao je Ivan za MojFaks.

Ivan smatra kako su za ovaj propust krivi zaštitari, kao i neki drugi djelatnici studentskog doma. Govori nam da su oni trebali prvi vidjeti da je došlo do provale, samo da su otišli u kontrolu svih paviljona, što prema njihovoj dužnosti i moraju raditi.

Osim toga, kada je zatražio snimku nadzornih kamera, s obzirom na to da su postavljene ispred svakog paviljona, zaštitar mu je rekao kako kamera ispred petog paviljona, gdje je bila provala, ne radi.

„Policija je prošla i uzela sve brojeve soba te kontaktirala stanare koji su u njima. Oni koji trenutno nisu u sobi, sobe su im zapečaćene od strane policije“, dodao je Ivan.

10 soba zapečaćeno

U međuvremenu, Studentski Odbor Sava na svojem je Facebook profilu stavio obavijest o zabrani ulaska u zapečaćene sobe. Radi se o sobama pod brojevima 103, 109, 124, 147, 205, 207, 232, 247 303 i 345.

U obavijesti koju su proslijedili iz Uprave studentskog doma „Stjepan Radić“ piše kako stanari ovih soba ne bi smjeli ulaziti u njih prije nego što dođu policijski službenici koji su te sobe i zapečatili.

SC tvrdi da se ne radi o provali

Iz Ureda ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu demantiraju da se radi o provali, već to karakteriziraju kao vandalski čin.

„Ukupno je primijećeno oštećenje na 10 soba. Prema prvim saznanjima nije došlo do provala u studentske sobe te pretpostavljamo da se radi o vandalskom činu. Svi studenti stanari oštećenih soba obaviješteni su osobno od strane uprave studentskog doma o trenutnoj situaciji. Nekoliko njih koji su došli u studentski dom nisu primijetili da su im stvari otuđene. Studentski centar u Zagrebu u suradnji s nadležnom policijskom postajom poduzima sve da se otkrije počinitelj“, napisali su u priopćenju.

Iako nemamo saznanja o ukradenim stvarima iz studentskih soba, a i Studentski centar u Zagrebu tvrdi da se ne radi o provali upravo zbog tog razloga, studenti i stanari studentskog doma „Stjepan Radić“ s time se ne slažu.

Nakon što je eksalirala situacija objavom ovog događaja u njihovoj privatnoj Facebook grupi, studenti najavljuju peticiju za smjenu ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu, Mirka Bošnjaka.


 

Još vijesti